Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Världen i infrarött

Om långa exponeringstider

Ett tag hade jag dille på att fotografera infrarött. Jag hade kommit över ett paket Efke Aura IR 820 på ebay från en säljare i Israel. Utrustad med ett stort IR-filter och lämplig stepring drog jag ut på motivsök och hamnade på Skytteholm på Ekerö. Ett IR filter har hög filterfaktor så när jag skulle exponera blev det efter ISO 1,6. Som du förstår blev det en ansenlig exponeringstid mot vad man är van vid vid 100 ISO. Blåste lite gjorde det också  så grenar och Framför allt löv har rörelseoskärpa. IR ska fotas i flödande solljus för att komma till sin rätt.

Parken vid Skytteholm, Ekerö, 2014. Nikkor-W 5,6/135 mm, Efke Aura IR 820, IR-filter 720 nm.

Eders Hängivne

Postat 2024-02-09 14:31 | Läst 396 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Planer för sommarhalvåret

Om färg och svartvitt, smått och stort

Mörkrumssäsongen går mot sitt slut. Det är snart dags att tömma tankarna och tillreda ny filmframkallning. Jag tänkte testa Ilfords filmframkallare  ID 11 på främst Ilfords filmer för att se om de kan bli snäppet bättre än med Kodaks Xtol som jag ju använt i flera år. Jag ska skaffa ett par av Ilfords 400 ISO-filmer, Delta 400 och HP5+, och så kör jag väl även några Neopan 400 i samma soppa.


Delta 400 

I storformataren tänker jag köra en annan favoritfilm, Ilford FP4+. Det tog ett tag att gilla den filmen men nu är kärleksförhållandet stabilt. Även andra filmer ska testas, t ex Panchro 400 och Rollei 400 IR. Den senare är lite lömsk då den har en oerhört tunn bas och borde läggas i frysen en stund innan man framkallar bladen. Jag har kört den på mellanformat tidigare med mycket gott resultat.


Rollei 400 IR 

Färg då. Jag ger mig inte med färgförsöken och ska köra två filmer i två kameror, Kodak Portra 400 och Color Plus (200). Jag ska använda Nikon F6 och Leica M4-P växelvis, främst för att se om objektiven har någon avgörande betydelse för resultatet. Det är stor chans att det bara blir färgfilm med på semestern till Öland detta år. Kanske jag smyger med lite svartvitt i Zeissen som jag har svårt att lämna hemma. Småbildssemester alltså. Eller turistformat om man säger så.


Portra 400 

Eders Hängivne

PS
När det gäller färg tänker jag fokusera på att ta bilder där färg är en betydande del av kompositionen.

Postat 2017-04-09 12:35 | Läst 7766 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Parallella världar

Om att se verkligheten på mer än ett sätt

Under ett par år har jag bedrivit ett projekt där jag fotograferar samma motiv med olika sorters film. Från början var det bara svartvitt och infrarött men så kom jag över lite utgången färgfilm till ett hyggligt pris på ebay. Så i somras då IR-säsongen är som bäst (och gräset fortfarande grönt) tog jag tre sorters film i mina kassetter med mig till Skogskyrkogården. Så här ser verkligheten ut i tre versioner.


Fuji Astia 100 (utgången 1998)

 


Fomapan 200

 


Efke IR 820 Aura (utgången). Exponerad som ISO 2

Så ser världen ut men vi ser bara den första versionen.

Eders hängivne

PS
Det här projektet är väldigt väderberoende så det bedrivs bara under korta perioder varje sommar. 

 

 

Postat 2016-01-13 10:17 | Läst 11149 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det osynliga ljuset

Och att stänga ute det synliga

Nu har jag gett mig på något som jag nog får ångra. Att fotografera i blindo är ju inte riktigt vad man är van vid, menar jag. Filtret jag sätter på objektivet är svart och helt omöjligt att se igenom. Det gick inget bra. Det tog två rullar innan jag kom på vad felet var. Mitt filter spärrade t o m för de våglängder filmen är känslig för. Så det blev till att byta filter för att släppa igenom lite mer av det osynliga ljuset. Då märkte filmen det också. Och så blev det som jag tänkte.

Vy över Ekerö kyrka och Mälaren

 

Det är magiskt

 

Eders hängivne

 

PS
Jag använde Rollei IR 400 med ett 715 nm filter på objektivet och körde på ISO 6. Stativ förstås. Kompenserade avståndsinställningen ett par grader för IR-ljusets avvikande brytning. Bländare 16 och 0,5 sek blev de bästa exponeringarna den här gången. Framkallad i Rodinal 1:50.

Postat 2014-06-14 13:14 | Läst 9071 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera