Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Rossman

Om en färgfilmsfavorit som försvann

2014 var det företag jag var anställd i på konferens i Berlin. Vi hade en dag fritt på slutet av konferensen. Den spenderade jag tillsammans med Jan Bernhardtz. Han guidade mig runt i stadens centrala delar, vi fikade och pratade. Han visade mig vägen till Fotoimpex där jag gjorde en del inköp. Han tipsade mig dessutom om en bra och billig färgfilm som kunde köpas i en butikskedja som heter Rossman. Filmen hette detsamma som butikskedjan, Rossman, och fanns i ett par ISO-utföranden. Jag var bara intresserad av 400 ISO. Vi hittade inget ställe som hade filmen kvar men jag hittade en liten butik senare i närheten av vårt hotell så jag köpte ett par 3-packar. Den filmen visade sig vara ovanligt bra, i min smak. Här kommer några bildexempel. Bara bilar på Classic Car Week i Rättvik, men ändå.

Röda bilar ser bra ut och en rostig folkvagn ser naturtrogen ut.

Limegrön inredning ser också bra ut-

Ljusgult ser helt ok ut.

Turkos ser ut som turkos.

En benvit Impala -58 ser rent av snyggare ut än i verkligheten.

Metallic och krom blir bra i färg,

Det är synd att allt som är bra bara försvinner. Jag har letat efter Rossman på auktionssajterna utomlands men kammat noll. Rossman var en brandad film för butikskedjan. Vem som gjorde den gick inte att se på förpackningen. Nån i Asien gissar jag.

Eders Hängivne

Postat 2022-02-27 18:25 | Läst 2999 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Konstnärer i arbete

Om att fota under pandemin

Under ett par år nu har fotandet nästan legat nere. Det har inte alls varit samma flöde på framkallningsvätskorna som tidigare år. Men i höstas såg jag en inspirerande film på youtube och kläckte en idé. I det hus där jag och några till har ett gemensamt mörkrum har också en massa konstnärer sina ateljéer. Idén blev att starta ett projekt där vi skulle fotografera dem medan de arbetar med sina verk och sedan göra en utställning i konsthallen i samma hus. Vi kollade intresset först och vi fick en bra respons. Intresset droppade in i rask takt och till slut hade vi 18 konstnärer. Vi delade upp alla i två grupper och eftersom vi var fyra fotografer så delade vi på grupperna så att varje konstnär skulle bli fotograferad av två fotografer. Nu är jag klar med mina och ska börja med kopiering. Konsthallen är bokad februari 2023 så vi har hösten på oss att göra färdigt.

Mina sessioner har jag börjat med att jag tar en bild med indirektbildskameran Instax Square SQ20 där jag väljer en passande preset och printar den. Konstnären får bilden och det har varit uppskattat. För fotograferingen hade jag köpt in 10 rullar HP5+ med 24 exponeringar från Cyberphoto. Tanken var att jag skulle använda en hel rulle per session. Så har jag också gjort. 24 bilder var väl i överkant men jag passade även på att ta lite miljöbilder på ateljén och då blev 24 bilder ganska lagom.

Jag har använt min Nikon F6 med blixt SB800 monterad i tillbehörsskon och riktad rakt upp. Det gav ett bra allmänljus. Jag hade först provat det med min D600 och såg att det blev bra. Efter ett par sessioner struntade jag i digitalkameratestet. I början hade jag med mig flera objektiv men upptäckte snart att 35 mm var mest gångbart i de små ateljéerna. Jag använde också 50 mm till några bilder i de större ateljéerna. Efter de första sessionerna strippade jag utrustningen till enbart 35 och 50 mm.

Anne-Sofie Englesson, målare

Elena Peterson, målare

Helena Lindholm, illustratör. Jag bad henne göra en karikatyr av mig och det var snabbt gjort.

Petter Kreuger, modellsnickare

Eders Hängivne

Postat 2022-02-15 13:06 | Läst 4192 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Släpper lite på kraven för digitala retrokameror

Om förnyelse

Utvecklingen går framåt och digitalkamerorna blir bättre. Men gamla modeller går fortfarande att ta bra bilder med. Lika bra som när de var nya.

Poolen Retrokamera digital finns för att uppmuntra er att använda de gamla digitalerna. Dög de när de var nya så duger de nu också.  Tidigare gällde att kameramodellen skulle vara introducerad 2007 eller tidigare. Nu ändrar jag till att kameramodellen ska vara minst 15 år gammal innevarande år. Med en flytande gräns kan fler modeller inkluderas allt eftersom åren går. Vi håller bara distansen 15 år för att modellerna ska betraktas som "gamla". Tidigare gällde att bilderna ska vara tagna tidigast 2021-01-01. Nu gör jag även den gränsen  flytande. Bilder som laddas upp i poolen ska vara tagna innevarande kalenderår.

Dessutom tar jag bort kravet på manipulering. Fritt fram för konstnärliga bearbetningar.

Här är de nya reglerna i några få punkter:

1. Kameramodellen som bilden är tagen med ska vara introducerad för minst 15 år sedan räknat från innevarande år. Gränsen blir därmed flytande.
2. Bilden ska vara tagen innevarande år. Bilder som är äldre än 2021-01-01 tas bort
3. Visa EXIF-data vid uppladdning. Bilder som inte uppfyller kraven kommer att tas bort.

Rätt ålder på kameramodellen men bilden är för gammal

Eders Hängivne

Postat 2022-02-07 15:51 | Läst 2983 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera