Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Attack mot topplistorna

Efter två dagars ivrigt uppladdande av bilder till min utställning "Mitt hjärtas stad" tänkte jag att jag skulle få sola mig på förstaplatsen av de mest aktiva fotograferna. En stund i alla fall =) När jag kollade 3-dagarsscoren så blev jag överraskad. Ledaren har laddat upp mindre än hälften av vad jag har gjort. Det finns ingen rättvisa på jorden =(

Ha en riktigt skön advent kära kollegor. På Thomasdagen vänder det mot ljusare tider...

Postat 2008-11-30 21:40 | Läst 5359 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

24exp - mitt kameraval

Jag tänkte hänga på den fotografiska adventskalendern så här i grevens tid. Det är ett projekt som passar mig. Mera såna stolliga påhitt på FS!
Mitt kameraval blir min gamla Chinon CP-5 med normalzoom 28-50 mm och Tri-X.

Vi ses efter Jul

Postat 2008-11-30 21:22 | Läst 4974 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Första av allt 1957

Dags för en ny profilbild. Jag glömde att redan i den förra profilbilden var jag nybliven storebror. Jag får reparera skadan den här gången och låta Michael vara med i blogginlägget. På hösten året innan flyttade vi från Kyrkogatan 23 till Åsgatan 38. En period som bara blev fyra år lång. Sedan flyttade vi tillbaka till Kyrkogatan 23 igen då vi  övertog mormors lägenhet. Mer om det senare när den profilbilden presenteras. Jag flyttar alltså för första gången i livet och har fått min första lillebror. Och pappa tar kort på oss med den första färgfilmen. Det blir mycket första på Åsgatan 38. Andra med för den delen. Mer även om det senare. Se det som en trailer om kommande historier =)

 

Här är bilden ur vilken jag croppat ut månadens profilbild. Det är väl ingen tvekan om vem som är vem. Pappa tog kortet i februari 1957. Sannolikt med sin Zeiss Ikon Nettar. Jag tror inte han hade någon mer kamera ännu. Det var nog först när han gick med i fotoklubben i slutet av 60-talet som kamerorna började samlas på hög.

 

 

Lillebror Michaels skalp ser ut ungefär som idag. I tonåren var den betydligt buskigare. Han hade George Best, den engelske fotbollsspelaren, som förebild och håret gick långt ner på ryggen. Spelade fotboll gjorde han också och var en lovande junior. Sen tog det bara slut. Jag vet ännu idag inte varför.

Postat 2008-11-30 20:23 | Läst 7315 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vital 60-åring

När jag var hemma i Åmål förra helgen och gjort en fotorunda i mina gamla barndomskvarter, frusit fingrarna av mig och fått rosiga kinder av vinterkylan avslutade jag promenaden med att i grevens tid gå in på Konsthallen och betitta Åmåls Fotoklubbs jubileumsutställning som skulle stängas och tas ner en halvtimme senare. Strax dessförinnan träffade jag pappa Leiler vid Plantaget. Han hade fotograferat på sitt håll och vi möttes för att gemensamt gå till Konsthallen. Både han och mamma Carin hade bilder utställda. Jag gick runt och tittade den halvtimme jag hade på mig och blev sen kvar och hjälpte till med nertagningen. Träffade Elin Torger gjorde jag också, äntligen.

Här är några bilder på utställningen som i mitt tycke höll en hög klass. Kanke lite för kompakt hängt men det är ju kul med mycket att se på.


Jan Anderssons bilder. Många från Bluesfestivalen där han som stabsmedlem har förmånen att kunna stå nära scenen.


Karl Wighs bilder.


Nils-Gunnar Elfstedt är förtjust i cirkusbilder. Själv är han en trollkonstnär med artistnamnet Elloz, specialiserad på trollkonster med blommor.


Bruno Jönsson bilder fångade alldeles särskilt min uppmärksamhet. Bilder på gamla Åmål. De flesta på hus som inte finns längre.

Ordförande Morgan Torgers bilder. Jag gillade speciellt hans bild på hustak i Paris. En fläkt av Aristocats dök upp i mitt minne.

Mamma Carins bilder.

Pappa Leilers bilder. De flesta kan betittas på FS

Hans-Gunnar Larsson tar järnvägsbilder. Många bra.

Fredric Andersson, en lovande junior. Elin Torgers bilder till höger men dom har ju alla sett. Fredric och Elin hade den sämsta platsen. Det tycker jag var synd.

Utställningens vinnare om jag hade varit domare. Fotograf är Agnetha Torger, ordförandens fru. 

 

Fotoklubben hade 60-årsjubileum och utställningen gjorde att elva nya medlemmar anslöt sig till klubben. Nu är de sextioåtta medlemmar i åldrarna sexton till åttiotvå år. Inte illa för en klubb i en småstad på drygt tiotusen skallar. Inte ens alla fotoklubbar i Stockholm tillsammans kommer upp i den promillehalten av befolkningen.

Fotoklubben ger varje år ut en fotoalmanacka med en blandning av gamla Åmålsbilder och medlemmars nyare bilder från Åmål. 24:e årgången. Förutom något år i början blir den slutsåld varje år. En uppskattad kulturgärning.

Postat 2008-11-26 20:23 | Läst 10291 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Prylgåta

När jag var hemma hos föräldrarna i helgen passade pappa och jag på att botanisera i hans mörkrum. Allehanda fotoprylar hittades i gömmorna. En av dom visste inte pappa vad det var så raskt fotograferade jag den för en liten fråga till min läsekrets.

 




 

Prylen har en blixtskofattning och ska tydligen sitta uppe på kameran. Den har en lins och när man tittar i den ser man det mönster som finns på framsidan av sökaren. Inte det vita i mitten utan ramen och symbolerna runt om. Vi undrar förstås vad det kan vara.

 

En annan pryl är lättare. Det är en blixtsynk för kameror utan blixtuttag. Man kopplar den på trådutlösaringången och justerar höjden så att blixten triggas på rätt ställe vid nedtryckning av knappen. Fiffigt, om man nu händelsevis har en kamera utan blixtuttag.


Slut på pryleriet.

Postat 2008-11-24 20:11 | Läst 5691 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa