Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Äldre digitala kameror billigare än analoga

Om upp-och-ner-vända världen

När jag började intressera mig för att fotografera med mina gamla kameror igen efter några år med digitalfotografering så började jag också att köpa gamla kameror. Det var billigt. Ingen ville ha dem. När bekanta fick veta om mitt intresse så fick jag också en hel del till skänks. Nu har jag börjat intressera mig för tidiga digitalkameror också. De är ungefär lika billiga nu som gamla analoga var för ca 10 år sedan.

Min första digitalkamera var en Canon Powershot A80 som jag fick i 50-årspresent 2004. Den var mycket bra och gav bilder av bra kvalitet. Däremot var kvalitén inte den bästa. Den gick till fäderna mindre än tio år senare. Vad som är kvar av den ligger i en box i garderoben. 4Mpix är väl inget att skryta med idag men om den bara inte hade gett upp så skulle jag nog använda den fortfarande. Den enda nackdelen jag upplevde var fördröjningen vid avtrycket. Men det lärde man sig snart.

Här kommer några bildexempel från en 4Mpix sensor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eders Hängivne

 

Postat 2020-09-25 16:48 | Läst 2692 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min Leica är inte så tyst längre

Om en winders förbannelse

I ett svagt ögonblick köpte jag en winder till min Leica M4-P efter en LP auktion. Den var osåld men jag köpte den på eftermarknaden. Ingen garanterad funkti0n, men den visade sig fungera pefekt vilket inte mina två tidigare hade gjort.

Tredje gången gillt, alltså.

Jag har haft den på under några rullar och det enda man kan säga är att den är allt annat än diskret när man tar en bild. Den låter snarare som en gammal Praktica. Men det är klart, behöver man vara diskret går den att stänga av och då blir kameran lika tyst som vanligt. Man får komma ihåg att dra fram filmen bara.

Kameran blir inte så lätt som den är utan winder. Men än så länge har jag ork att hantera den.

Två röda punkter och en blå. Biogonen ger ett välbalanserat ekipage som står för sig själv.

Eders Hängivne

PS
William Eggleston kör ett liknande ekipage i en film. Men med Ultron 28:a

Postat 2020-09-05 16:49 | Läst 5399 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera