Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Nikoflex

Om TLR:en som aldrig blev av

Eftersom jag är intresserad av historia och dessutom är ingenjör så roar jag mig ibland med att läsa kamerahistoria. Jag har ägnat mycket tid åt att läsa om alla TLR-kamerors anfader Rolleiflex. Franke & Heidecke satte ju den fotografiska världen i brand 1929 med sin nyskapande konstruktion och snart efterapades den av många andra kameratillverkare världen över. Så till den grad att "flex" nästan blev liktydigt med TLR, Twin Lens Reflex, tvåögd spegelreflex.

T o m Nikon hade en på sitt ritbord 1945 och en långt gången prototyp "Nikoflex". Problem med kostnaden för slutaren fick dem att lägga ritningarna på hyllan för framtiden. Istället valde man att satsa på småbildskameran och släppte sin första kamera 1948, Nikon I. En mätsökarkamera med Nikonformatet 24x32. Den blev en formidabel framgång och förpassade Nikoflexen till historiens annaler. Den återvände aldrig till ritbordet.

Mer finns att läsa i Nikon Chronicles

Eders Hängivne

Postat 2018-11-27 21:56 | Läst 7237 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den som väntar på något gott...

Om ett års väntan

Jag har haft ett par kameror på reparation. Jag lämnade in dem till reparatören i slutet av november förra året. Häromdagen var de klara och jag åkte och hämtade dem.

Zenza Bronica S2A från 1974. Något av det snyggaste man kan titta på. Den enda systemkamera i mellanformat som jag har med flera objektiv och många tillbehör. Jag räknar inte Rolleiflexen som systemkamera då den inte har utbytbara objektiv. Däremot har den ju ett helt system av tillbehör.

Det här är ett särskilt kärt återseende. Det var den första större investeringen i klassiska kameror jag gjorde när jag började fotografera analogt igen för ca 10 år sedan. Den är redan laddad och redo med en Ilford Delta 400.

 

Leica IIIf. Lika gammal som jag och nu fullt fungerande igen. Ridåbanden hade skadats svårt av filmrester i ridåbanan. Den första kameran av min egen årgång som jag köpte. Senare investerade jag i några lika gamla objektiv. En fantastisk kamera på många sätt. Utom filmladdningen och ergonomin. Jag väntar lite med att sätta film i den här. Jag har några andra som ska tömmas först.

 

Fotolusten återvände samtidigt. Det är nog detsamma som när man köper något nytt, antar jag.

Eders Hängivne

Postat 2018-11-25 13:32 | Läst 3655 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det blev en vit fredag

Om att använda det man har och inte köpa något förrän man behöver det

Jag är en reklamhatare. Så till den grad att jag förutom att vägra reklam i brevlådan också har tränat mig att inte ens titta på reklamen när den tvingas på mig. Jag överväger allvarligt att avsluta prenumerationen av morgontidningen eftersom de numera till ca 50% består av annonser. Black Friday inspirerar mig bara till att inte köpa något alls i ren protest.

Jag slutar naturligtvis inte att köpa saker. När jag behöver något så köper jag det NÄR jag behöver det. Inte väntar jag på en speciell dag eller kampanj. Jag tror att det blir billigare i längden.

Jag använder, som alla vet, gamla analoga kameror för att jag tycker det är kul. Jag har också några digitalkameror som jag använder och jag har inte ens börjat fundera på att ersätta dem med nåt nyare. De fungerar ju alldeles utmärkt!

Här ska jag nu återanvända en bild från min "gamla" X100 ( f ö en av de första som kom till Sverige).

Firman besökte Ferrarimuséet i Maranello men det låg en Ferrarihandlare bredvid som fick saliven att rusa. X100

Eders Hängivne

PS
Min första digitalkamera, En Canon Powershot A80, har dock gett upp för några år sedan. Den fungerade fint i nästan 10 år. Det är inte lönt att reparera den. Digitala kompakter är numera att betrakta som förbrukningsvaror.

Postat 2018-11-24 09:12 | Läst 4915 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jubileum och invigning

Om ett ånglok

I slutet av september var jag hemma i Åmål. När jag väl kom dit fick jag veta att Det skulle gå ett ångtåg mellan Åmål och Mellerud, tur och retur. Jag var där och fotade innan avfärden. När tåget kom tillbaka skulle den nya ombyggda plattformen invigas. Sedan skulle tåget göra en tur till Säffle, t o r. Samtidigt hade JÅÅJ ett jubileum (ett år för sent). Här är några bilder på loket. Som mekanikingenjör är jag svag för dessa gamla klenoder. Jag tog bilderna med Rolleiflexen från 1954 på Ilfords Delta 400.

 

 

 

Eders Hängivne

PS
Ikväll exponerar jag dem på papper också.

Postat 2018-11-04 14:42 | Läst 8153 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera