Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Macro med Rollei - 2

I förra veckan fick jag två satser närbildslinser till Rolleiflexen. Jag hade tidigare Rolleinar 2 och nu fick jag Rolleinar 1 och 3. De måste ju provas förstås och först ut var trean. Jag hade Tri-X i kameran med skit samma. Det kan bli snyggt ändå. Döm själva. Med linsen på satte jag avståndsratten på minsta avstånd och flyttade sen kameran. Närgränsen hade flyttat sig från 70 cm till 24 cm och det märktes helt klart. Lite svårt var det att hålla kameran i fokus och trycka av.





  

Rolleiflex Automat med närbildslins Rolleinar 3.

 

Postat 2009-08-25 21:47 | Läst 10715 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Själens oas

För ett tag sedan besökte vi Millesgården igen. För mig var det fjärde gången i år men jag njuter ändå av att bara vara där. När man redan sett allt och tagit det mesta på bild så infinner sig njutningen av att bara finnas till i denna själens oas. Nu senast koncentrerade jag mig på att fotografera det som man inte så ofta tänker på eller ”ser”.

Tillsammans med musik av en av mina favoritkompositörer är du välkommen att njuta du också. Jag hittade bara ett enminutsklipp men det går ju att spela flera gånger. Videon har inget med mitt inlägg att göra. Shroud for a Nightingale heter musiken av Richard Harvey.

Entré + kaffe och bulle bakad efter Olga Milles recept: 100 kr.

Håll i er nu. Hela stället är en rejäl Jugend-kick.























Alla bilder med Rolleiflex Automat från 1952 och färsk Tri-X 400


 

 

Postat 2009-08-23 08:00 | Läst 9265 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Retrokameratipsen går i pension

Det är dags för retrokameratipsen att ta pension. Syftet med dem har varit att väcka intresse för gamla kameror och berätta var man kan hitta dem. Jag tror ni har fattat =) Det finns hur många fina, fungerande och intressanta gamla kameror som helst där ute i världen. Du har fått ledtrådarna. Godbitarna kommer du att hitta. Många fina står och samlar damm och bara längtar efter en filmrulle, eller bladfilm. Många som inte fungerar skulle säkert, med minimal omvårdnad, börja fungera bra igen.

Ett annat syfte har varit att väcka intresse för Retrokamerapoolen och där tror jag att jag lyckats. Poolen har redan ganska många medlemmar som laddar upp bilder. I skrivande stund är det 43 medlemmar, 127 bilder varav inga okommenterade.

 

Jag har fastnat för film i gamla kameror och tycker det är så kul att jag startat två bilderbloggar för att visa mina bilder. Helt ostrukturerat men nu, ett tag efter starten så är det dagsaktuella bilder. En del framkallade samma dag. Den första bilderbloggen är bilder från kameror äldre än 1960. Den andra har bilder från kameror från 1960 och framåt. Jag har ju några såna också som är roliga att fotografera med. Välkommen in att kika på bilder och kommentera där också. Om du har lust. Kanske väcks lusten att fotografera på film hos dig också. Det bästa sättet att bli av med en frestelse är att falla för den,  sa Oscar Wilde. Gör det du också!


Retrokamerabilderbloggen för (film)kameror -1960

  

Filmkamerabilderbloggen för (film)kameror 1960-

 

    

Zeiss Ikon Super Ikonta B. En av mina favoriter.



PS

Retrokameratipsen kanske droppar in ändå lite då och då. En pensionär mår bäst av lite aktivitet.

Postat 2009-08-20 21:19 | Läst 7087 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Retrokameratips - 60

På 50-talet gjorde plastic sitt inträde i kameravärlden och nu finns en, till det yttre, mycket fin Zeiss Ikon Ikonette 35 till salu på Tradera. Allt är inte plast men Zeiss Ikon ville väl pröva de nya materialens möjligheter. Objektivet är ett 45mm/f3,5 och enligt en källa på nätet ger den bra bilder. Tider mellan 1/30 och 1/250 och B gör den perfekt för Kodak Portra 160 och man ska nog inte köra snabbare filmer än 200 ISO i bra ljusförhållanden. Den tar vanlig 135-film. Kameran tillverkades 1958 men togs ganska fort ur marknaden då flera kameror drabbades av ljusläckage. Filmframmatning och trigger sitter i samma spak. En röd flagga dyker upp i sökaren om filmen inte är framdragen. Enkelt och rättframt. Avståndsinställningen är, som alltid med enkla Zeiss Ikon-kameror,  en gissning. Du får chansen att använda din egen mätsökare med tillhörande processor (ögon och hjärna) och får en välbehövlig träning i avståndsbedömning. Det fattas mycket information om kamerans skick så det gäller att fråga hål i huvudet på säljaren.

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2009-08-18 09:02 | Läst 6613 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Alexander von Humboldt

Stockholm gästas just nu av en tremastad bark vid namn Alexander von Humboldt. Jag var ute på en gatufotorunda med Rollein vid Slussen och däromkring och kunde naturligtvis inte låta bli att stanna vid det fina skeppet och plåta lite. Här är lite bilder och sedan lite data.

 







  

Alexander von Humboldt byggdes ursprungligen i Bremen 1906 och fick namnet Reserve Sonderburg, sannolikt som en fullriggare (min anm.) men konverterades 1988 till en tremastad bark i Bremerhaven där hon fick sitt nuvarande namn efter den berömde tyske naturvetaren och upptäcktsresanden Alexander von Humboldt.

 

Deplacement: 396 ton

Längd: 62,55 m

Bredd: 8,02 m

Segelyta: 1036,2 m2

Besättning: 60 man (25 sjömän + 35 elever)

 

Alla bilder med Rolleiflexen och Tri-X

Postat 2009-08-14 18:04 | Läst 9456 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa