Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Rolleisommar

Om att fota mellanformat

I princip hela vintern gick utan att jag använde Rolleiflexen så nu tänkte jag ge den hela sommaren. Inte en dag utan film.

Jag har för all del tagit lite bilder under den kalla våren så jag har redan några att visa. Gärdesloppet gick i hällregn i år. Medan en del digitalfotografer fotade insidan av jackan körde jag på.

 

 

Jag var uppe skapligt tidigt på Midsommardagen och förevigade ett öde Stockholm.

 

 

Och så några färska bilder från igår.

Jag tittade på Beata Bergströms bilder på Musik & Teatermuséet

Sen gick jag till Skeppsholmen och trängdes med Gotlandsseglare men som vanligt blev jag mest fascinerad av af Chapman. Där satte jag på Mutar 0,7x och fick vidvinkel.

 

  

Det får bli mera Rollei i sommar. Helt klart.

 

Mellanformataren

Postat 2013-06-30 12:16 | Läst 9569 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Bländare 214 - ungefär

Om en gammal kameras ögonoperation

Jag har en gammal Contessa/Nettel Piccolette från början av 1920-talet. Jag har kört några få rullar genom den med ett ganska intressant resultat, minst sagt. Här kommer några exempel. Förstora och titta noga. Ser du vad det föreställer?

          

Toykameravännerna torde vara gröna av avund för ett sådant här optiskt spektakel =)

Jag vet inte om kameror kan få starr men jag räknar detta resultat till ögonsjukdomarna och beslutade mig för en operation. En ny lins, helt enkelt. Så här ser den ut.

Ja alltså, den är inte av glas utan snarare luft. Jag har alltså förvandlat en kass lins till ett hål på ca diameter 0,35 mm. Och med ett enkelt handgrepp är kameran en hålkamera.

De flesta gör det lite enklare för sig med aluminiumfolie och gör hål med spetsen på en knappnål. Men jag är ju ingenjör och har gjort det på ingenjörsvis i en verkstad med hjälp av kollegan Per Hillbom. Tunn aluminiumplåt som sedan svarteloxerats blev det.

Den ser precis likadan ut som förut men bländaren som sitter framför linsen har ingen funktion längre. Möjligen kan den fungera som motljusskydd om det vill sig väl. Den minsta ordinarie bländaröppningen är mycket större än hålet.

Nu är kameran laddad också med en rulle färsk Efke R100. Om det blir några bilder av det här så kommer de upp i sinom tid i bloggen.

 

Mellanformataren

 

PS
127-dagen närmar sig och den här kameran har 127-film och bildformat 4x6,5. Nu har jag alltså två kameror redo för den dagen...

Postat 2013-06-27 19:38 | Läst 7701 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Malmö streets

Om ett gatufotoförsök

Egentligen åkte jag till Malmö för att köra gatufoto i en annan miljö än Stockholm. Det var svårt. Inte för att det var Malmö utan för att jag blivit petig med vad gatufoto är. Jag brottas fortfarande med begreppet men väljer ändå att visa lite snapshots från Malmös  gator. Ingen av bilderna räknar jag numera till gatufoto. Förra veckan fick jag låna en bok av Alf Johanson, "The history of street photography". Jag bläddrade snabbt igenom och tittade på bilder. Där syns en tydlig förändring av begreppet genom tiden. Nu har jag börjat läsa den också för att se om jag hittar något bra om gatufotografins själ. Till dess jag kommit igenom boken och kanske förstått får ni hålla tillgodo med lite snapshots.

 

Malmö är gästfritt

 

Självporträtt igen

 

Nationaldagen monteras ner

 

 

 

Privat ölprovning. Killen smakade på en massa ölsorter och matade in resultatet  i nån app i mobilen. Det finns nördar för allt.

 

 

I Malmö trängs man gratis

 

 

En dalslänning och en skåning i gemytligt samspråk

 

Malmöbo från Karlstad

 

Tyskar

 

Pölsemannen hade korvätartävling

 

Den riktige pölsemannen

 

 

Mellanformataren

 

PS
Det fanns stunder i Malmö då jag önskade att jag hade färg i kameran (!)
Postat 2013-06-25 08:56 | Läst 7075 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Annorlunda Midsommar

Att vara ensam då och då gör mig inget. Det var inte min första ensamma Midsommar. Det var den andra. Ärligt talat var det skönt att slippa grodorna i år =)

Minst halva Stockholm hade flytt ut till andra nejder. Det kunde man se i garagelängan. Bara några få bilar kvar. Jag la mig hyfsat tidigt för jag hade en idé i huvudet att kolla hur det är i city på Midsommardagens morgon. Här är vad jag fann.

Stockholm har fått en ringmur

 

Caféerna var förstås stängda

 

Drottninggatan

 

Maktens korridor

 

Slottet bakom mig

 

Någon gränd

 

Västerlånggatan

 

Tyska brinken

 

Prästgatan

 

Jag fick ha Mårten Trotzigs gränd för mig själv. Första gången i världshistorien.

 

Brända tomten

 

Sen åkte jag hem och framkallade båda filmerna.

Mellanformataren

Postat 2013-06-22 23:29 | Läst 11700 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Skruvat i Malmö

Jag hade inte tänkt ta en enda bild på Turning Torso men det är nåt konstigt med den. Jag tror den är magnetisk på fotografer. Särskilt amatörfotografer.

 

Tom tomt för framtida bruk. Det här var kanske den sista. Till vänster om mig byggs det som bara den  på alla tomma plättar. Om nåt år eller två får vi se vad det blev.

 

Gyllene kulor. De ligger i centrum för att inte förväxlas med annat gyllene. Snitt och sånt...

 

En enorm kaffeböna och ett ont öga möter mig

 

 

 

 

 

 

En imponerande byggnad

 

T o m träden bredvid lät sig påverkas och skruvar sig åt samma håll som huset.

 

HSB Turning Torso

 

Mellanformataren

PS
En kamera, ett objektiv, en film. Dogma style men inte mitt löfte.

Postat 2013-06-20 17:44 | Läst 7317 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa