Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Min Fotomässa

Om inspiration och möten

Jo, även jag har varit på Fotomässan. Fast jag fokuserade inte på prylarna (den här gången heller). Jag skummade lite bland dem för att sen ägna den mesta tiden åt utställningarna. Lite bilder tog jag också. X100 handhållen utan blixt gick hyfsat bra.

Det fanns väldigt många leksaker i många montrar. Den här fastnade jag för men kommer inte ihåg vilken monter den fanns i =)

Rörmokarna var där också. Flera stycken.

Jag träffade äntligen Stig-Ove Larsson från Vimmerby. Vi har snackat foto åtskilliga timmar under två och ett halvt år men aldrig träffats. Nu blev det av.

Utställningarna då. Överlag mycket bra men jag fastnade särskilt för två. Elisabet Tolls måleriska porträtt och stilleben samt Jan Grarups svartvita mästerverk från krigszoner. Här är några exempel.

Tuppfötter kan man också göra något av.

Barn med fantasi kan leka var som helst.

 

Jag köpte två böcker, Älskade Stockholm och Way Beyond Monochrome. Mycket spännande!

På vägen hem förevigade jag den svenska verkligheten.

Jag har ingen aning vad de gröna stapeldiagrammen säger oss. Men eftersom vi är i Sverige är det väl någon statistisk undersökning som ingen vare sig behöver eller vill känna till.

 

Mellanformataren

PS
Det tog lika lång tid att åka hem. Och jag var nöjd med dagen.

PPS
Jag höll i en Leica S2. Digitalkamerornas mellanformatare. Många gram och mycket glas, om man säger så.

Postat 2012-11-24 21:24 | Läst 7196 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blixtar utan dunder

Om funktionskontroll av 50-talskameror

Jag har varit sjuk ett tag nu men förkylningen börjar släppa sitt grepp. Det värsta med förkylningar är att de verkar bli segare att bli av med ju äldre man blir. Tråkigt är det också! Idag känns det bättre och jag satte mig i sinnet att funktionskontrollera blixtbeståndet tillsammans med ett par retrokameror. Inte för att jag älskar blixtfotografi. Ni som känner mig vet att jag gillar det naturliga ljuset. Men man vill ju ha lite koll på utrustningen och veta att den funkar om man i ett sinnesförvirrat tillstånd får för sig att använda konstljuset.

Häromveckan prövade jag en multiblixtuppsättning med D600 och lyckades fyra av tre blixtar  samtidigt. Hade det inte fattats en kabel så hade det blivit fyra. Och med en optisk trigger till hade det kunnat bli fem. Och ändå skulle jag ha haft blixtaggregat över! Nå, det räcker nog med ett par ett bra tag om andan faller på. Men det är bra att veta att det funkar.

Idag blev det ett mindre test med gamla blixtar och ett par Rolleiflexar, en 3,5B och en Baby. Jag har varit lite skeptisk till det där med blixtar på Rolleisarna. Kontakterna ser inte ut som vanligt. Men för att göra historien kort. Det funkade alldeles utmärkt (om man bara vänder batterierna rätt i blixten).

Det skönaste beskedet var dock att äntligen få prova den av mina Rolleiflashar som jag hade hopp om att den skulle fungera. Tidigare i år fick jag tag på det 22,5V-batteri som behövdes. Jag försökte direkt då att få igång ett par gamla Ikoblitz men de ville inte. Sannolikt på grund av dålig kontakt inne i blixtens kropp. Den öppnar man nu inte utan att ha sönder den så det fick vara.

Lampan har brunnit och får svalna innan jag tar ut den.

Blixtlampor har jag köpt på mig genom åren så där föreligger ingen brist på ett tag. Det var bara att stoppa in den och rikta kameran mot något motiv i vår mörka lägenhet som skulle må bra av att bli upplyst, om än för bråkdelen av en sekund. Den bilden får ni dock inte se. Den sitter kvar på minnesremsan i kameran.

 

Mellanformataren

Postat 2012-11-20 15:09 | Läst 8008 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mitt tredje hemland

Om en av alla resor till Danmark

Norge är mitt andra hemland vad beträffar resor. Men därefter kommer Danmark. Efter ett flertal besök gjorde jag min första resa dit med min nya familj 2003 men från den resan har jag bara en bild bevarad. Var resten har tagit vägen är ett mysterium. Så här visar jag bilder från den andra resan året därpå. Den här gången har en digitalkamera anslutit sig för första gången. En Canon Powershot A80. Den blev flitigt använd tills det kom andra värre digitalmaskiner in i familjen.

Nå, det var resan till Danmark 2004 som ska bilda inramning till november månads profilbild. Året innan hade vi bott på en bondgård som hade B&B. Vi trivdes väldigt bra där så vi återvände till samma ställe och hade det som bas för våra utflykter. Det bästa med Danmark är västkusten och det är dit jag åkt alla gånger jag  varit där utom en gång. Jag gillar den kontinentala känslan och gemytet. Det känns som att vara längre bort än man egentligen är. Det enda dåliga med västkusten är språket. De talar en fullständigt obegriplig dialekt. Men det brukar funka med engelska vilket jag tycker är beklagligt, brödrafolk emellan.

Egentligen är det väl lite konstigt att jag gillar Norge och Danmark som jag gör då de plundrat och härjat i mina hemtrakter ett flertal gånger och sannolikt är skyldiga till att en del kyrkböcker är försvunna i mina förfäders socken.

Jaja, lite bilder då...

Fyren vid Blåvand

Utsikten därstädes

Stränderna var fulla av allsköns bråte från havet. Vi vragade och byggde oss en båt. När vi kom hem ramade vi in en spegel med materialet.

Strykjärn i en dansk by, jag är lite osäker var.

Det är inte mycket som är rakt i gamla byar

Storkar häckade på väl utvalda skorstenar.

Festade gjorde de också.

Den nakna brudgummen

Mina flickor

Ett äventyr i äventyret blev det när kopplingsvajern gick av på Römö. Det var ganska långt till närmaste Opel-verkstad, om jag säger så. Och det var långt mellan verkstaden och bondgården där vi bodde. Men ingenting kunde göras överhuvudtaget innan jag fått tag på försäkringsbolaget. Men efter det flöt det på ganska bra. Vi åkte taxi hem och dagen efter åkte jag taxi dit för att hämta den reparerade bilen.

Sista rycket i Danmark den här gången blev ett besök i minibyen. Här kunde man låstsas vara Gulliver för en stund.

Och profilbilden är från denna resa. Den visar jag med all tydlighet i profilen.

 

Mellanformataren

Postat 2012-11-02 18:20 | Läst 4442 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera