Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 2

Agfa Isola I

Den  här kameran minns jag knappt men det finns bildbevis på att jag tagit kort med den. Den kom in i mitt liv julafton 1967 tillsammans med en Zeiss Ikon Ikoblitz, en blixt för de där engångslamporna som man brände sig på när man skulle ta ur dem. Första gången, sen kunde man läxan för livet. Kameran på bilden är det faktiska exemplaret som nyligen hittat hem till mig igen efter att ha varit förvarad hos mina föräldrar i många år. Inskjutbart objektiv har den så den kan bli kompakt nog för innerfickan i vinterjackan. Jag har förstås inga färska bilder men kan erbjuda några historiska från denna ytterst enkla kamera med två bländarlägen, sol och moln samt ett gulfilterläge för soliga dagar då ett inbyggt gulfilter sätter sig strålgången. En tid, 1/35s och B förstås och ändå går det att ta bilder med den.  Låt vara inte så kreativa men bilder för att minnas går jättebra.

Här kommer några minnesbilder tagna med Agfa Isola I och ibland med Ikoblitz.

Sommarlägret Cape Stora Strand. Det är inget tält utan en månraket. USA hade just satt en man på månen och hela lägret gick i rymdtema. Året är 1969.

Canon Dial 35 undersöks nogrannt av pappa. Mamma köpte en senare och den har jag nu i min digra samling. Årtalet är våren 1969.

Bilden är från julen 1967. Jag prövar kameran och blixten för första gången.

Och så ett par bilder från sommarstugan i Sundhult.

Broder Michael ror. En sommar 1969 - 1971.

Sist en bild från Åmåls Fotoklubbs utflykt till Karolinerstugan i Dals Ed. Det var den första utflykten vi gjorde med klubben som pappa nyss blivit medlem i så året är 1969.

En riktig dokumentärkamera, alltså. I mellanformat.

Mellanformataren

Postat 2011-12-07 18:01 | Läst 8861 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Retrokamera för digitalnördar

I mitt sökande efter trevliga små klassiska kameror får man ibland oväntade svar. Här är en digitalkamera med klassiskt analogstuk. Den lär fortfarande gå att köpa.

 

 

5 Mpixel, autofokus, närgräns 10 cm, 1,1 tums display i den klassiska höftnivå-sökaren. Man ”vevar ” fram film på klassisk vis. Objektiv 4.9mm/2.8. Tider från 1/15 till 1/1250s. Automatisk vitbalans.

 

Nu är det bara frågan om vilket ben man ska stå på =)

Postat 2009-01-23 09:59 | Läst 12200 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Förstärkt nyårslöfte

Jag tänkte inte på att jag kanske köper fler analoga kameror under 2009 så jag vill förstärka mitt löfte om att köra minst en rulle film i alla mina analoga kameror 2009. Det gäller också alla analoga kameror jag eventuellt köper innan den 1 december 2009 =)

Just nu är läget sådant att det blir 8 rullar under 2009 men redan är tre till på gång.

Här en bild på det sista tillskottet. Det ska vara bilder i mina bloggar.

 


Zeiss Ikon Nettar 515/16. Ett praktexemplar.

Så var det sagt *hick* =)

Postat 2009-01-01 00:11 | Läst 7475 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Blixtar och dunder!

På självaste Nobeldagen passar det väl extra bra att skriva om sånt som exploderar. Men först ett litet landsändaskämt.

 

-Vet du varför en dalslänning kammar sig och tar på sig finkläder när det åskar och blixtrar?

-Nä

-Han tror att han ska fotograferas!

 

För en tid sedan hade jag problem med att hitta blixtlampor och batteri till min gamla Brownie Flash IV's blixt. Den har ju fast bländare 14 och fast tid på 1/50 s så är det inte vackert väder får man skapa det med en blixt. Internet är en underbar källa när man letar efter allt möjligt som har funnits på jorden. I Danmark hittade jag batteribyen.dk som har allt man kan önska i batteriväg (tror jag). I all fall hade de ett passande 15V batteri till min blixt. Blixtlampor var värre. På blixten finns angivet ett par typer som inte passar! Så det blev till att gissa lite. Jag är ju ingenjör så att kartlägga de tekniska förutsättningarna var ju lätt. Men att hitta motsvarande lampa som passar i hålet var en helt annan sak. Slutligen hittade jag en passande lampa med helt annan beteckning, AG1B, på ebay i Australien! Lyckligtvis fanns möjligheten att köpa direkt utan att bjuda först så det gjorde jag. (Frakten kostade mer än lamporna). Häromdagen kom de och idag small det! Jag måste ju prova och det fungerade! Dagens första salut till Nobels minne blev en exploderande blixtlampa från Australien.

 

Brownie Flash IV med nybränd lampa. 7 lampor kvar...

Postat 2008-12-10 10:51 | Läst 8931 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera