Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Konstnärer i arbete

Om att fota under pandemin

Under ett par år nu har fotandet nästan legat nere. Det har inte alls varit samma flöde på framkallningsvätskorna som tidigare år. Men i höstas såg jag en inspirerande film på youtube och kläckte en idé. I det hus där jag och några till har ett gemensamt mörkrum har också en massa konstnärer sina ateljéer. Idén blev att starta ett projekt där vi skulle fotografera dem medan de arbetar med sina verk och sedan göra en utställning i konsthallen i samma hus. Vi kollade intresset först och vi fick en bra respons. Intresset droppade in i rask takt och till slut hade vi 18 konstnärer. Vi delade upp alla i två grupper och eftersom vi var fyra fotografer så delade vi på grupperna så att varje konstnär skulle bli fotograferad av två fotografer. Nu är jag klar med mina och ska börja med kopiering. Konsthallen är bokad februari 2023 så vi har hösten på oss att göra färdigt.

Mina sessioner har jag börjat med att jag tar en bild med indirektbildskameran Instax Square SQ20 där jag väljer en passande preset och printar den. Konstnären får bilden och det har varit uppskattat. För fotograferingen hade jag köpt in 10 rullar HP5+ med 24 exponeringar från Cyberphoto. Tanken var att jag skulle använda en hel rulle per session. Så har jag också gjort. 24 bilder var väl i överkant men jag passade även på att ta lite miljöbilder på ateljén och då blev 24 bilder ganska lagom.

Jag har använt min Nikon F6 med blixt SB800 monterad i tillbehörsskon och riktad rakt upp. Det gav ett bra allmänljus. Jag hade först provat det med min D600 och såg att det blev bra. Efter ett par sessioner struntade jag i digitalkameratestet. I början hade jag med mig flera objektiv men upptäckte snart att 35 mm var mest gångbart i de små ateljéerna. Jag använde också 50 mm till några bilder i de större ateljéerna. Efter de första sessionerna strippade jag utrustningen till enbart 35 och 50 mm.

Anne-Sofie Englesson, målare

Elena Peterson, målare

Helena Lindholm, illustratör. Jag bad henne göra en karikatyr av mig och det var snabbt gjort.

Petter Kreuger, modellsnickare

Eders Hängivne

Postat 2022-02-15 13:06 | Läst 4258 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En kamera, ett objektiv

Om fotografisk asketism

1974-1985 använde jag pappas gamla Praktica IVB med objektivet Meyer Primotar 3,5/50 mm. Efter ett tag fick jag också låna ett Tokina 4/150 mm. Telet använde jag dock inte så ofta. Detta ekipage blev min ständiga följeslagare på allt jag företog mig. Resor, utflykter, födelsedagar, kanotfärder, läger, vapenfri tjänst, you name it. Dokumentationen av min ungdomstid är omfattande. Jag använde så gott som alltid diafilm, den tidens hemmabio. För det mesta Ektachrome 200. Pappa och jag brukade dela på en 30-metersrulle. Ibland prövade jag andra fabrikat, typ Fujichrome, Sakurachrome och Kodachrome m fl. Sakurachrome var den i särklass sämsta film jag någonsin använt.

Praktica IVB. Här har jag dock en Zeiss Tessar 2,8/50 mm. Meyer-50:an ser nära nog likadan  ut. Jag har en Meyer också. Telet på bilden fick jag av pappa när jag  långt senare skaffade en likadan Praktica IVB från ebay. Numera ha jag också en Meyer Primagon 4,5/35 mm. Ska det va så ska det va.

Här några bilder tagna med detta DOGMA-ekipage. (Med Meyer-50:an). Från de första åren 1974-1976. Jag håller fortfarande på med att skanna diabilderna.

Praktican har en mattskiva som varken har snittbild eller gitter. Det var alltså ingen lek att fokusera med den.

Eders Hängivne

PS
1985 skaffade jag en egen kamera, en Chinon CE-5 med ett Chinon normalzoom 28-50. Men fortsatte med samma stuk, en kamera-ett objektiv.

PPS
Nu blev jag lite sugen på att köra en rulle i den! Men jag har redan så många kameror med film i så det får vänta.

Postat 2022-01-03 16:04 | Läst 4137 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Spara skitbilderna!

Om bilders värde om några år

Skitbilderna behövs tillsammans med de andra som är bra. På så vis bygger man en kontext. De är viktiga för sammanhanget. Om några decennier ger de en bättre helhetsbild. Allra tydligast blir det på en kontaktkarta på en filmrulle. Där ser man i vilken ordning bilderna är tagna. De bra tillsammans med de mindre bra och skitbilderna. Tillsammans skapar de en berättelse.

Lånad bild från internet

Men även i ett album kan man gott sätta in skitbilderna så bildar de tillsammans en kontext som berättar något.

 

Eders Hängivne

Postat 2021-12-30 16:57 | Läst 2210 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Lost and found

Om att hitta försvunna negativ

Jag håller på med att skanna mina diabilder och det föranleder mig att ta fram dialådorna för att titta igenom dem. Bakom ett par staplar av lådor hittade jag ett par kuvert med negativ. Det ena kuvertet innehöll negativen från min allra första rulle som jag tog på en skolresa i maj 1964. Som jag har letat efter dem! Den gången använde jag pappas Nettar 515/16 som han förärat en rulle svartvit film och gjort de inställningar som han ansåg behövdes. Jag behövde bara spänna slutaren, sikta och trycka på utlösaren. Och förstås inte glömma att dra fram filmen till nästa ruta. Jag lyckades med allt och när pappa framkallat filmen och gjort kopior till mitt album hade jag 12 st unika bilder att titta på. Men nu hittade jag bara halva rullen, så mysteriet kvarstår. Var har de tagit vägen?

Det andra kuvertet har jag inget minne av att ha förlorat alls så det blev en spännande stund med skannern med bilder som jag inte minns att jag tagit överhuvudtaget. Motiven var dock omisskännliga. Jag vet att jag har tagit de bilderna. Förmodligen med min Agfa Isola 1. Här  är några exempel.

Fotoklubben åkte till Tossebergsklätten norr om Sunne. Utsiktstornet ger en fin utsikt över  en fin del av Värmland. Toppen kallas Gurlita klätt av Selma Lagerlöf.

 

Lego var vår favoritleksak. Här har vi med samlad ansträngning byggt en järnvägsstation med lok, vagnar och perronger.

 

Vår bil i vintermiljö.

 

Farbror Rogers Hundkoja.

Eders Hängivne

Postat 2021-11-05 13:45 | Läst 3353 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Teknikstress

Om människans utveckling

I sin bok Begynnelse beskriver Dan Brown människans utveckling från början och till den förmodade framtiden. Det är ingen faktabok förstås utan en thriller. Han skrev ju Da Vincikoden, Änglar och demoner m fl. Begynnelse är en bok i samma stil och med professor Langdon i huvudrollen. Det är slutklämmen på boken jag vill referera till. Nästa steg i människans utveckling. Brown fantiserar om att människans nästa utvecklingssteg är att integreras med den teknik hon har skapat. Som t ex att födas med en pacemaker, en mikrofon i skallbenet eller en insulinpump i kroppen. Dessa förekommer INTE i boken. Jag bara fantiserar. Nu för tiden kan man i alla fall konstatera att en del föds med en kamera i nyllet om man ska tro alla profilbilder man har sett. Eller att somliga har begåvats med en mobiltelefon integrerad med handen som möjliggör att de kan gå omkring och prata obehindrat utan att någon tycks lyssna. Den senare utvecklingsgrenen misstänker jag kommer att dö ut ganska snabbt. Bilar kommer att decimera dem strax när de går över ett övergångsställe utan att se sig för.

För ganska många skulle det nog vara bekvämt med att integreras med en mobiltelefon för att ha händerna fria när man ska berätta något.

 

Eders Hängivne

Postat 2021-10-08 17:02 | Läst 4301 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 114 Nästa