Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Folkrace bjuder på många fartfyllda bilder

Motorsport kan vara tråkigt att titta på … och alldeles, alldeles underbart. Folkrace är antagligen den mest publikvänliga motosporten. Det är dramatik hela tiden – till och med mindre barn med spring i benen sitter fängslade och kollar timme efter timme. Inte undra på att folkrace är ett folknöje.

I slutet av sommaren åkte jag ned till Nyköping för att testa mitt senaste objektiv, ett begagnad Canon EF 400/2,8L IS III, som jag köpt av en kompis som uppgraderat till RF-versionen.

Upplägget är också gjort så att vanligt folk ska ha råd att tävla. Efter tävlingen kan man köpa motståndarens bil för en överkomlig summa, men helt billigt blir det inte. Varje tävling innebär reparationer och det kostar att ta sig runt till de olika tävlingarna. Jag snackade med en förare som berättade att hans årliga budget låg runt ett hundra tusen kronor. Någon sponsor hade han inte.

Sensommaren bjöd mestadels på direkt solljus. Motljus är ofta snyggare än medljus, så jag valde plats därefter, men också så att jag fick bra överblick över banan. Det gick att stå runt större delen av banan, men jag tog de flesta bilder från samma position. Platsen var väldigt bra, med det gäller att försöka variera bilderna när man håller sig på en plats. Grundtipset är alltså att byta position några gånger under en dag.

Motljus och stora grusmoln brukar vara en utmaning för autofokusen, men dagens motivigenkännande autofokussystem som känner igen motivets färg och form är suveräna på att hålla skärpan på motivet. Jag har tagit bilderna med två Eos R5:or, den ena med 400:at och den andra med ett 70-200/2,8.

Ett problem med att fota motorsport är att bilarna är uttryckslösa. Idrottare visar upp ansiktsuttryck och rör hela tiden på kroppen. En bil ser i stort sett likadan ut om den står still som om kör fort. Då gäller det att jobba med vinklar och slutartider för att få fram dramatiken. Flera bilderna är tagna på 1/60 eller 1/30 sekund för att få fram känsla av fart. I de fall jag vill frysa rörelser helt använder jag 1/2000 sekund.

Det blev många tusen exponeringar och jag ska inte trötta ut dig med alltför många bilder, men här kommer några till som jag gillar. Berätta gärna om det är någon av bilderna som du fastnat för.

Inlagt 2021-10-19 00:16 | Läst 3698 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Härliga aktion bilder med en fin mörk ton. Oskärpan i rörelserna förökar känslan att här går det undan.
Skrotbilssport verkar billigare än foto hobbyn.
Tyvärr hade man nog klagat på bildernas skärpa på Östgötens sportredaktionen 1958. Tryckeriet hade vägrat trycka med för dålig kontrast.
Men det var då det. Tänk vad den längre brännvidden idag gör inom sportfoto.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från froderberg 2021-10-20 11:02
Det är tur att man inte behöver anpassa sig efter dassigt tidningstryck.
Fina actionfyllda bilder Magnus.
Man blir inspirerad på att fota det igen.
Jag gillar alla bilder men sätter lite extraplus på de med fart i... ja panoreringarna med skärpa på bilen.
Du har verkligen hittat många sköna ögonblick och framförallt när dämparen lossnar.
Bra skjutet....
Svar från froderberg 2021-10-20 11:02
Tack. Det var så kul och givande att jag tänkte plåta Folkrace igen på söndag.
Jan Rönnlund 2021-10-22 12:50
Okey vad kul något ställe i närheten? Kan det vara i Haninge?
Härliga bilder med action. Kan mycket väl tänka mig att det kan vara kul att fota folkrace. Annat är det med segling. Har förstått vem som leder i kappseglingar. Det vet de kanske inte själva heller. Om jag får lyfta fram några bilder så är det första bilden som lyser av skit och kamp. Bilden av den gröna volvokombin som tappar ett hjul med fjädring och allt. Helt underbart ögonblicksbild. Den bästa i serien. Den nästsista bilden där jorden sprutat likt ett vågsvall efter bilen. En bild som visar på att likheter finns mellan fartfyllda sporter på land och till sjöss.

Hälsningar Jörgen
Svar från froderberg 2021-10-20 11:04
Kappsegling verkar klurigt att plåta. Men seglingsbilder kan vara dramatiska om man kommer nära.
Riktigt grymma bilder, gillar att du använt längre slutartider också vilket gör att bilderna blir mer levande. Vilken kamera använde du?

Snyggt fotat!
Svar från froderberg 2021-10-20 11:01
Hehe. Nu har du inte läst hela texten. ;)

Jag använder två Canon Eos R5, en med 400/2,8 och en med 70-200/2,8.
gunnargren 2021-10-22 14:32
Skummade igenom texten lite snabbt, men nu när du säger det så ser jag att det står det :D
Använder du EF eller RF 70-200? Jag skippade RF tills vidare och gick på ett EF. För samma pengar som ett för ett RF 70-200/2,8 så fick jag ett EF 70-200/2,8 IS II och ett RF 24-105/4 (när jag väl får tag i ett vilket verkar vara helt omöjligt) och ett RF 50/1,8 :)