Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Fujifilm X100V

I lördags var det äntligen dags för årets första gatufotorunda. Även om ambitionen finns, så blir det sällan så mycket fotograferat på gatorna under de mörka månaderna i november till februari.  

Den här gången hade jag med en ny bekantskap och en kär gammal vän, närmare bestämt nya Fujifilm X100V och Joakim KE Johansson.

Man kan inte förvänta sig att få några bra bilder efter en fotorunda på stan, men bara promenaden i sig gör det värt att komma ut. Särskilt när man är i gott sällskap. I det här inlägget visar jag lite fler bilder än jag brukar eftersom det är en intressant testkamera. 

Fujifilm X100-serien är konstruera med gatufoto som huvudfokus. Och det märks, särskilt med X100V som är känns nästan helt komplett som gatufotokamera.

Redan X100F är en väldigt bra kamera för gatufoto, men X100V är ännu bättre med bland annat vädertätning och skarpare objektiv. Jag märkte direkt att X100V är ännu rappare än X100F. Allt går i ett huj.

Vi stötte på fotografen och Fotosidan-medlemmen Simon Johansson i en gränd i Gamla stan. Han fotograferar med en Fujifilm X-Pro2 precis som Joakim.

Porträtt med full bländaröppning. På nära håll med full glugg har objektivet blivit påtagligt skarpare.

Fika på Ritorna har blivit en tradition. Här ställde ögon-autofokusen in skärpan på Joakims ena öga. En smidig funktion.

Nu är det dags att stoppa undan pjäxorna.

Autofokusen är snabb, men inte blixtrande snabb, och klarar av att följa motiv som rör på sig.

Ibland är vidvinkeln (motsvarande 35 mm med småbild) för tajt.

Postat 2020-03-09 20:58 | Läst 3993 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera