Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Regnet avbröt gatufotograferingen

Jag tänkte ägna den återstående semestern åt att plåta i Stockholm. Känns inte nödvändigt att resa till en massa andra ställen när det finns så mycket att plåta i den här stan. Därför blev det en runda på stan idag. Jag visste att det var risk för regn på eftermiddagen och tänka åka in hyfsat tidigt, men jag fastnade med lite tv-dokumentärer med olika fotografer. Regnjackan fick åka med i ryggan.

Solen sken när jag åkte in vid lunchtid.

Jag hoppade av vid Hötorget och tänkte gå mot Djurgården där det vimlar av turister så här års, men det var så mycket folk på Drottninggatan så jag fortsatte mot Gamla stan. Stötte på den här bleke killen vid Sergels torg.

Mitt på Drottninggatan gymnastiserade en japan.

Egentligen gillar jag inte att när det är så knökfyllt med folk som det var idag på Drottninggatan och i Gamla stan. Det blir mest folk som går fram och tillbaka, och att få en lite ren bakgrund är omöjligt.

Svårt att åka skateboard när det är fullt med folk.

Vid Slussen blev det lite glesare.

Cyklister på Medborgarplatsen:

Jag brukar soppa mina färgfilmer på Fotokungen nära Medborgarplatsen. Tyvärr glömde jag filmerna hemma.

När jag tagit en kaffe och en påse morötter som fika på McDonald's tänkte jag vända om och gå mot city igen. Men då hade det börjat regna. Jag hade kunnat fortsätta plåta på tunnelbanan och Centralstationen. Om jag varit turist hade jag absolut gjort det. Nu tyckte jag att jag kunde vara nöjd och åka hem istället.

Postat 2013-07-31 21:47 | Läst 5945 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Två gatufotografer gör en resa

Jag föredrar att gatufotografera helt själv, men gillar att ha en resekamrat. Att tillsammans gå i grupp och fotografera på gatan fungerar inte alls för mig. På sin höjd kan jag gå bredvid en annan fotograf. Annars blir det okoncentrerat och iögonfallande.

Joakim K E Johansson och jag har funnit vår modell för att resa som gatufotografer. Vi strosar först omkring tillsammans och lär känna området. Vi fikar och äter tillsammans, men när vi ska växla upp och fotografera koncentrerat så går vi själva.

Förra året åkte vi till Berlin. I år lockade Gdansk i Polen. Ett praktiskt val eftersom det går en färjelinje från Joakims hemstad Karlskrona till Gdynia, grannstad till Gdansk.

Vi var bara en dag i Polen. Det begränsade naturligtvis möjligheten få flera bra bilder. Både Joakim och jag blev ändå nöjda med utdelningen. På en sådan här resa förväntar jag mig egentligen inte några helt pangbilder alls. Jag ser det lite som sportfiske. Det är kul, avslappnande och man får den fångst man får. Den här bilden är jag i alla fall helt nöjd med, trots att den är tagen bakifrån.

Nu borde jag kanske inte visa fler bilder? En del menar nämligen att man bara ska visa sina allra bästa bilder. Då tror folk att alla bilder man tar är av samma klass. Detta stämmer säkert. Jag har jobbat en del med PR tidigare och vet att man till stor del kan styra vilket intryck man ger. Fast  resonemanget förutsätter att man har ett behov av att kontrollera sin image. Vill man etablera sig i vissa konstkretsar kan det vara nödvändigt.

Jag har inte detta behov, men har ändå funderat över hur många bilder jag publicerar på nätet. Om jag publicerar varje bild som jag är nöjd med så riskerar de att upplevas som gamla om jag gör en fotobok eller utställning. Därför har jag bestämt mig för att ligga lågt med bilder från de två projekt som jag jobbar på just nu. Bilderna från Gdansk har jag inte projektplaner för, så här kommer ett urval:


Riktiga fotografer käkar film och pissar D76!

Postat 2013-07-29 00:44 | Läst 7339 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Snodd stil

På väg hem från Skåne stannade jag till i Karlskrona och besökte gatufotoentusiasten Joakim K E Johansson som jobbat i två år med ett fotografera sin stad i svartvitt på film. Jag har sett många av Joakims bilder och det kommer att bli en fin bok när den är klar.

Joakim passade på att visa mig runt i Karlskrona innan vi tog färjan till Polen för att fotografera i Gdansk. Jag passade sin tur på att ta lite bilder i stan. Givetvis gjorde jag bilden så lik Joakims som möjligt vid råkonverteringen som en hommage till hans projekt. :)

Jag får återkomma till polenbilderna. Trots att jag fotograferade digitalt och Joakim mestadels analogt så var han betydligt snabbare på att få fram sina bilder.

Postat 2013-07-27 17:17 | Läst 5139 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufotograf på turné

Just nu är jag i Skåne (för tredje gången i sommar). Passade på att fotografera lite i Malmö i lördags när jag ändå var i stan och shoppade. Det är inte optimalt att kombinera fotograferande med omfattande klädshopping, men kameran kan ändå få följa med tycker jag.

Imorgon blir det Karlskrona och sedan Polen.

Postat 2013-07-23 23:16 | Läst 4999 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

20-årigt projekt snart till ända

Den här veckan är jag nere/hemma i Skåne för att slutföra ett projekt. Jag har inte varit någon projektmänniska utan mer följt samma linjer under många år. Det finns många fördelar att arbeta i projektform. Då kan man tvingas lägga in en högra växel och ta sig ur komfortzonen för att bli klar, men framförallt kan man nå en belönande slutpunkt.

Att fotografera Kiviks marknad har blivit ett litet projekt i ett större projekt. 1993 fotograferade jag Kiviks marknad intensivt och sedan dess har jag återkommit några gånger. I år tyckte jag att det var läge att sätta punkt. Tanken är att sammanställa bilderna i bok och utställning. 

Nu återstår många timmars bildredigering. Och sedan ska agnarna sållas från vetet. Och sedan är projektet kanske klart.

Här är ett litet smakprov från veckans fotografering:

Så här såg det ut 1993 (se fler bilder genom att klicka på länken): 

Jag brukar alltid få frågor om strippor när jag nämner att jag fotograferat på Kiviks marknad. Och visst har jag fotograferat dem också. Jag följde dem några timmar bakom kulisserna. Det får ni se i boken. 

Postat 2013-07-19 15:33 | Läst 4716 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa