Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Trotsade kylan – årets första street-runda

Minus 8 grader och storhelg är inget bra recept om man är ute efter myller på stan, tvärt om. Det var ovanligt glest mellan människorna i Stockholm City i lördags.

Dåligt valt tillfälle? Nej, det tycker jag verkligen inte av flera skäl. Dels är inte kvantitet samma sak som kvalitet. Det blir inte alltid bättre av att det är mer folk på stan. Och dels bjuder bister kyla på ovanliga situationer och klädval som man sällan annars ser.

En del hade täckt för ansiktet för att skydda mot kylan. Kanske inte helt nödvändigt i underjorden på Stockholm Södra station?

De flesta klär sig i svarta kläder vintertid, men vissa väljer verkligen att sticka ut.

Jag mötte upp Joakim K E Johansson vid Odenplan och sedan valde vi att gå söderut mot city. Som vanligt hann vi med flera diskussioner om gatufotografi under tiden vi gick och fotograferade. Bland annat diskuterade vi Joakims löfte om att fotografera svartvitt i år. Själv håller jag mig till färg, även om jag har en förkärlek för färgbilder med minimalt med färg i.

Äntligen är det säsong för semlor! Jag antar i alla fall att det är vad som finns i hennes papplåda.

Den här typen av brottslighet avger tydliga gula bevisspår i snön. Brottsplatsen var Odenplan.

Joakim har börjat fånga helt andra motiv nu när han bara fotar i svartvitt. Här var det visst duvor under pelare som gjorde sig bra i gråtoner.

Det blev inte så många bilder under gårdagens fotorunda, men som vi brukar säga: Man ångrar sällan en promenad.

Dags för två trötta gatufotografer att ta pendeln hem.

Postat 2024-01-07 19:30 | Läst 1188 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mina bästa street-bilder 2023

Det gångna året fotograferade jag mer på gatorna än på många år. Det känns skönt och har lönat sig i form av flera lyckade bilar. Jag hoppas kunna vara minst lika aktiv under 2024. 

Även i rollen som yrkesfotograf kan jag konstatera att jag haft ovanligt många uppdrag under 2023. För 2024 ser mängden videouppdrag ut att öka.

En vanlig dag på jobbet som fotograf. Foto: Alrik Söderlind

Kort sagt skulle jag kunna säga att jag haft flow i gatufotograferandet – ett känslostadium där glädjen från en fotorunda ger kraft och lust till nästa.

Mitt privata fotograferande har inte bara bestått av gatufoto – jag har även plåtat av en del av mina gamla negativ och diabilder.

Färjan mellan Rødby och Puttgarten 1990. Canon FTb med FD 50 mm f/1,4 och Kodak Tri-X.

Ryttaren Hugo Simon skriver autografer på Stortorget i Malmö under Malmöfestivalen 1990. Canon FTb med FD 28 mm f/2,8 och Kodak Tri-X.

Bilderna ovan är tagna i svartvitt, helt enkelt för att det var billigast för en högstadieelev att fotografera med svartvit film i 30-meterslängd och framkalla hemma. Idag fotograferar jag nästan uteslutande i färg. Jag tycker helt enkelt att det passar mig bättre och är en bra utmaning. Jag gillar komposition och då blir färgen ett extra element att jobba med.

Det är inte snö här i Stockholm under så långa perioder under året. Så det gäller att passa på. Snön kan bjuda på en del annorlunda bilder.

En del tycks dock vilja leva som om snön inte fanns:

Och andra flyr snön:

Min vän Joakim K E Johansson har också gjort en sammanställning över sitt gatufotograferande 2023. Precis som Joakim kan jag konstatera att jag är dålig på att göra något av bilderna. Fokus ligger alltid på att ta nya. Men nu har jag i alla fall börjat på två fotoprojekt som jag tror kan bli något. Här är en ledtråd.

Faktum är att fotoprojekt kan fungera som en effektiv motor som får en att ge sig ut och fotografera och inte gå i samma hjulspår som tidigare. 

Ett annat faktum är att fotograferandet följer utetemperaturen och ljuset. Under de kalla och mörka vintermånaderna blir det mindre fotograferat. Nästan så att man går i ide under den mörkaste perioden. Sen när vårsolen kommer fram vaknar fotolusten till.

Jag tillbringar sedan några år tillbaka en del tid i Tornedalen där vi har en stuga. Under påskhelgen gjorde jag ett försök till gatufoto i Pajala. Det var överhuvudtaget svårt att få syn på en människa där. 

I mitt jobb som motorjournalist och fotograf får jag resa en hel del, men tyvärr finns det sällan tid och möjlighet att ta egna bilder. Formel-E-tävlingen på flygplatsen Tempelhof i Berlin var ett undantag. Då hann jag både med at fota publik och lite på stan.

Men som vanligt blev det mest bilder i Stockholm. Och på sätt och viss känns det bra. "Gräv där du står", sägs det och jag tror att jag har möjlighet att få ut mer av min hemstad Stockholm än någon avlägsen storstad som jag inte känner lika väl. Men visst är det stimulerande att fotografera i nya miljöer.

Här kommer några bilder från Stockholm:

Mitt jobb har flyttat från Solna till Östermalm vid Karlaplan vilket gjort att jag fått lite nya jaktmarker.

Det nya jobbet ger också nytt resmönster, och jag har börjat fotografera mer i kollektivtrafiken. Det är för övrigt ett bra ställe att fotografera under mörka vintermånader.

Under flera år har jag och Joakim K E Johansson åkt till Västerås för att fotografera när raggarna samlas. Det gjorde vi även i år.

Innan jag avslutar den här resumén över året som gott bjuder jag på ytterligare några knäpp som känns som att de satt.

Tack för att du orkade läsa och kolla så här långt.

Vilken av bilderna ovan gillar du mest?

Postat 2024-01-03 13:34 | Läst 1155 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera