Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Sista sommardagen – bilderna blev bara bonus

Herrejösses vilken sommar vi haft! Jag är kanske sist på bollen med att konstatera detta, men det innebär inte att jag njutit mindre för det. Den sista sommardagen var i lördags. Jag och min kompis Joakim passade på att njuta av vädret under några timmar i stan.

Vi började hyfsat tidigt eftersom jag skulle iväg på 40-årskalas senare på eftermiddagen. Med tidigt menas att vi hann träffas innan förmiddagen var över. Och nog var det lite tidigt, för sta'n var rätt tom vid denna tid. Vi trodde att det kanske berodde på att många passat på att åka ut på landet för att njuta av den sista sommarhelgen, men det visade sig att folk bara var lite helgsega.

Rätt tomt för att vara Stockholm City

Vi styrde kosan mot turistkvarteren för att hitta lite folk. Turisterna är ofta ute tidigare än stockholmarna.


Riddarholmen


Turist in action på Riddarholmen.


Stora Nygatan i Gamla stan

I trängseln på Drottninggatan nedåt Riksdagshuset till konstaterade vi något vi båda redan vet: Det är svårt att ta gatubilder när det är för mycket folk. Eller, det beror förstås vad man är ute efter. Jagar man utmärkande personligheter är det förstås bra med ett så stort urval som möjligt. Men vill man ha lite kontroll på bakgrunden så är det enklare om det är lite glesare. Det gör också att man inte bara behöver hålla sig till de vanliga huvudstråken utan en sidogata kan också bjuda på bildmässiga situationer.


Renstiernas gata, Södermalm.


Sommarens sista solstrålar. Renstiernas gata, Södermalm.

Det har tagit mig ett tag att begripa att jag inte vill ha för tätt med bilder i mina gatufoton. Insikten kom i New York förra hösten där jag såg att de bästa bilderna kom i på de mindre gatorna. Det är svårt att blanda bilder med helt olika stil. Under flera somrar har jag fotograferat på Kiviks Marknad och där råder en ständigt känsla av att vara i en sardinburk. Det finns inte heller några strama byggnader i bakgrunden. Bilderna därifrån blir helt annorlunda än bilderna från Stockholm, men eftersom jag inte blandar bilderna funkar det. Jag skulle säga att Kiviks-bilderna är mer bildjournalistiska i sin stil.


Klarabergsgatan istället för Kiviks marknad.


Götgatan, Södermalm

Till slut ekade våra magar tomma och vi hittade en uteservering på Folkkungagatan på Söder. Hela promenaden var en njutning i det underbara vädret, och att sitta ute och äta blev kronan på verket. Att kameran var med blev mest ett sätt att dokumentera den här underbara dagen.

Från min plats på trottoaren såg jag plötsligt en man som tog fram sin elgitarr ur sitt fodral i väntan på bussen. Senare har jag fått reda på att han heter Dag och är i stort sett lever ihop med sina gitarrer.

Festen då? Jodå, den var hur kul som helst. Men då var inte kameran och det ska ni kanske vara glada för. ;)

Postat 2014-09-24 14:31 | Läst 5811 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufotograferna samlas

Micke Borg undrade idag: "Gatufotografi? Har ni inget bättre för er?"
– Nä, blir mitt svar.

Jag kan också svara: "Skomakare! Bliv vid din läst!"

Eller som Joakim K E Johansson bloggade idag: "Stay on the fucking bus."

Jag har helt enkelt fastnat för gatufoto och håller mig till det. Igår samlades ett gäng stockholmsfotografer med passion för gatufoto hemma hos Ola Billmont för bildkritik och samkväm.

Att få rak och ärlig kritik är sällsynt. I den här gruppen har vi utvecklat både vänskap och en förmåga att vara ärliga mot varandra som är mycket värdefull.


Ny i gänget är Joakim K E Johansson. Här tillsammans med den brasiliansk fotografen Marcelo Argolo som är på genomresa.

Idag var det underbart sensommarväder och det blev en långpromenad genom Stockholm tillsammans med Joakim. Av någon anledning håller han på att fotografera sin hand titt som tätt ... ;)

Ingen av oss var helt koncentrerade på att fotografera, det blev mer snack och mindre foto. Men några knäpp blev det såklart.


Obligatorisk fika på Ritorno på Odengatan.

Vi avslutade rundan med ett besök på Fotografiska där Anders Petersen ställer ut. Att kolla in hans kontaktkartor är fascinerande.

När jag gick på workshop för Anders Petersen 1993 framhöll han hur viktigt det är att studera kontaktkartor. Han menade att de avslöjar hur man jobbar som fotograf, hur man närmar sig motiven.

Postat 2014-09-06 22:18 | Läst 5305 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera