Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Uj,uj. Över 450 likes!

SHADOW PLAY

Jag kan inte förneka att jag blir glad av att den här bilden fått drygt 450 likes på Flickr under en vecka. Det vore ju löjligt att låtsas som annat. Bilden har även fått ett antal trevliga kommentarer här på Fotosidan.

Bilden har legat på min hårddisk en tid eftersom bilden är tagen med nya Fujifilm X-T2 innan den blev officiell. Det gör mig inget att jag inte kunde publicera bilden direkt (med exif-data) eftersom jag numer tar det ganska lugnt med att publicera nya bilder. Jag vill gärna "klämma och känna" på dem ett tag innan jag slänger ut dem på nätet.

Jag brukar bara lyckas ta en handfull bilder per år som blir populära på Flickr, men det är jag helt nöjd med. En förutsättning är att jag fortsätter fotografera i samma utsträckning. Så nu är kameran nedpackad i portföljen. Jag tänkte ta en fotorunda på stan efter dagen möte i Stockholm.

Postat 2016-07-18 06:06 | Läst 5473 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Power Meet bjuder på bilder

Hur tänkte jag egentligen? Eller rättare sagt: varför gör jag inte som jag egentligen tänkt?

Precis som förra året och förrförra året så plåtade jag cruisingen på Power Big Meet i Västerås. Inför årets upplaga av raggarträffen så hade jag bestämt mig för att besöka utställningen och campingen där jag aldrig varit.

Men en kombination av jobb och tillfällig tankeförlamning gjorde att jag gick i de gamla kända fotspåren och styrde kosan mot cruisingen. Det var först när jag fick höra att mina fotokompisar Malin Jochumsen, Ola Billmont, Jimmy Dovholt och Knut Koivisto åkt till campingen som jag kom ihåg mitt löfte till mig själv.

På cruisingen finns det alltid något utöver det vanliga att fotografera. Höjer du kameran så poseras det villigt.I vardagen kan det vara ett problem att folk inte vill bli fotograferade. På Power Meet är det ett problem att nästan alla vill bli fotograferade. Så fort jag höjer kameran mot något så höjer denne handen till en hälsning. Oftast med en bira i näven.

Och vad är problemet med det då? Jo, det blir lite enahanda till slut. Visst är det kul på några bilder men inte på alla. Jag vill gärna ta mer dokumentära bilder där min närvaro inte påverkar vad som händer.

Min metod för att ta opåverkade ögonblicksbilder är att vara snabb så att jag hinner ta bilder innan jag blir upptäckt. Det lyckas naturligtvis inte alltid.

Eller så passar jag på när folk tror att jag fotat klart deras poserande. Det går också att säga till en del "låtsas som att jag inte finns och gör som du brukar". Den senare metoden fungerar bara med en del.

Det här paret kan knappast ha missat mitt blixtrande, men de brydde sig inte utan fortsatte dansa.
Tack för det.

Med teleobjektiv blir det naturligtvis lättare att ta bilder utan att påverka det som sker. Jag håller på att testa nya Tamron SP 85/1,8 VC USD, så det fick sitta på ena kameran under dagen. På kvällen bytte jag till ett Sigma 50/1,4 Art.

Här är tre bilder tagna med Tamron Sp 85/1,8 VC:

Om jag ska ge ett tips så är det att identifiera händelsecentrum. Alltså platser där det händer lite mer. Under cruisingen blir det ofta köer vid bensinmackerna. Jag är lite dålig på att hänga kvar på en plats, men det kan vara lönande. Jag stannade i alla fall några minuter vid både Preem och OKQ8.

T-korsningen vid Preem längs kortegevägen.

OKQ8

OKQ8

OKQ8

Ett annat tips är att våga snacka med raggare och åskådare. Alla som jag mött är väldigt trevliga. En sann folkfest.

Avslutar detta maratoninlägg med några blandade bilder:

Jag vet att det är många bilder, men jag undrar ändå vilken du tycker bäst om?

Postat 2016-07-10 14:17 | Läst 10259 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera