Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ljuset i New York - hårt, svårt och alldeles underbart

Att fotografera på gatorna i New York innebär att man måste tacklas med flera ljusproblem, men man kan också bli rikligt belönad.

Det är lätt att bli hemmablind. Att fotografera en klar sommarkväll i Sverige innebär flera timmar av underbart varmt ljus. På de flesta resmål går övergången från tråkigt dagsljus till natt betydligt snabbare än här hemma.

New York ligger på sydligare breddgrad än Sverige och det innebär att ljuset kommer mer uppifrån mitt på dagen. Skuggorna blir korta och ansikten hamnar lätt i skugga.

De höga skyskraporna skapar stora djupa skuggor. Skillnaderna i ljusmängd mellan motiv i ljus eller i skugga är enorm. Det ger extrema kontraster och gör det svårt att exponera rätt. Men är man lite uppmärksam och har ställt in kameran rätt så löser det sig.

Nästa problem är hur motiven ser ut i det här hårda ljuset. De extrema kontrasterna kan förstöra bilden. Håller man sig bara i skuggan är det inga större problem förutom att man får använda högt ISO eller blixt a la Bruce Gilden. Det kan dock bli lite tråkigt ljus i skuggan, som en mulen dag hemma.

Har man tur så uppstår det reflexer från glasytor i byggnader i närheten som man kan använda kreativt.

Jag tycker att det är roligast att försöka utnyttja det hårda ljuset kreativt istället för att försöka undvika det. Tråkiga delar av bilden kan komma i skugga och huvudmotivet kan lyftas fram extra tydligt

På kvällen kommer sedan belöningen allt hårt slit med det hårda dagsljuset. När det varma låga kvällsljuset letar sig fram mellan de raka gatorna går det att få spännande bilder.

Eftersom ljuset bara hittar fram på vissa ställen är det bättre att hålla sig på ett ställe med bra ljus än att jaga runt och riskera att möta en intressant person där det är hopplöst ljus.

Min resekamrat Joakim KE Johansson och jag åkte till Times Square när det var snyggt kvällsljus. Där rör det sig massor av folk på kvällarna. Vi tog post vid olika korsningar där ljuset var det rätta.

Joakim fotograferar i en gatukorsning vid Times Square.

När solen väl gått ner går det att utnyttja alla neonskyltar och ljuset från olika skyltfönster.

Kort sagt: Observera ljuset och utnyttja det till din fördel.

PS. Jag har redan bokat en resa tillbaka till staden som aldrig sover.

Postat 2016-06-19 20:02 | Läst 5049 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

New York - gatufotografens Mecka?

Ingen stad har närt så många stjärnor på gatufotohimlen som New York. William Klein, Bruce Gilden och Helen Levitt är några av de stora namnen. Så det är inte konstigt att New York har en särskilt dragningskraft på oss gatufotografer.

Men populariteten gör också att det känns lite fantasilöst och fegt att åka till New York. Det är åtminstone lätt att tro att det är en baggis att ta bra gatubilder i New York där det vimlar av folk.

Trångt vid Times Square.

Och visst vimlar det av folk på vissa ställen som runt Times Square och på de stora avenyerna 5th Ave, 6th Ave och Broadway. Det är på dessa gator som Bruce Gilden tagit sina kända gatubilder på kort avstånd och med blixt.

Min kompis Joakim KE Johansson provar att fotografera som Bruce Gilden.

Blixten i Bruce Gilden gör ofta att huvudmotivet sticker ut och ser mer spännande ut. Han var inte först med denna teknik och verkligen inte sist. Idag är det många som tagit efter eftersom tekniken ger fräcka bilder.

När man går runt skuggan av en skyskrapa och kameran vill vrida upp ISO till 3200 mitt på ljusa dan för att kunna frysa rörelserna så inser man vilken nytta en blixt kan göra. Den fryser rörelserna och gör det möjligt att hålla nere ISO-talet.

Min kompis Joakim KE Johansson provade och ta en del bilder i New York med blixt. Jag hade med mig en blixt, men använde den aldrig. Det beror dels på att jag glömde att ta med min blixtsändare (det blixt snyggare med lös blixt) och dels för att jag inte kände något behov av den.

Detta var mitt femte besök i New York och jag har aldrig fått till det riktigt där. Det är helt enkelt för mycket folk för att passa ihop med min vanliga renodlade stil. Jag är normalt sett inte ute efter att fånga enskilda individer utan mer händelser mellan flera personer eller en person i en större miljö.

För den som är ute efter individer som sticker ut ur mängden så är New York ett paradis, men för mig är det ett svårt ställe. Jag fick helt enkelt anpassa mig och rikta kameran mer mot enskilda individer, även om jag ibland fick till bilder med flera personer som interagerar.

Det är ingen brist på exhibitionister i New York.

Även om jag kanske inte fick någon riktig fullträff så är jag väldigt nöjd med redan till New York. Det är alltid kul att resa med Joakim. Vi har tidigare rest till Gdansk, Berlin, London och Istanbul. Och jag har fått med mig en del hel bilder till ett kommande projekt.

I ett kommande blogginlägg tänkte jag berätta lite mer om ljuset i New York. Tills dess bjuder jag på ytterligare några bilder:

Vilken bild tycker du blev bäst?

Postat 2016-06-18 21:17 | Läst 5553 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera