Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Två bilder med i Årets Bild-boken

Boken Årets Bild 2013 damp ner i brevlådan nyligen. Alla som är medlemmar i Pressfotografernas klubb (PFK) får årsboken, som trots sin titel handlar innehåller de bästa pressbilderna från 2012.

Till min glädje hittade jag två av mina bilder i boken.

Under min 10 år i föreningen har jag inte haft några framgångar i Årets Bild-tävlingen, men jag har i alla fall kommit med i boken några gånger. Eftersom jag inte fotograferar stora sport- och nyhetshändelser, gör utlandsreportage eller plåtar kändisar, så kan jag inte lämna in bilder i så många klasser. Vissa år jag inte lämnat in några bilder alls.

I år lämnade jag in en handfull bild i sport- och vardagsklasserna. Det kostar 100 kronor att delta med en bild i en klass, så som frilansare blir det också lite hämmande.

De här kom med i boken:


Skolavslutning i Hässelby.


SM i tiodans.

Nu är jag lite sporrad att delta i Årets Bild 2014 med bilder från 2013! :)

(Att det är "fel" årtal i titeln på boken är av kommersiella skäl. Den som samlar på bokserien kommer att märka att det saknas ett år – då de la om namngivningen).

Postat 2013-04-28 23:01 | Läst 8763 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fyra utställningar på en gång

Det är mycket nu. Två utställningar blev snabbt fyra.

I torsdags var det vernissage för utställningen Street / Dokumentärt 2013 på Procenter i Stockholm. En lång rad kända fotografer hade med bilder och jag hade också lyckats komma med.


Min bild skymtar i mitten.

Det var riktigt mycket folk från fotobranschen som kollade på bilder, åt korv och drack öl. Bland annat stötte jag på chefen för polisfotograferna i Stockholms län. Hon var väldigt nöjd med reportaget som jag och reportern Amy Lagerman gjort om deras verksamhet i Fotosidan Magasin.

Jag fick en fråga om min bild från en av besökarna. Han undrade om jag slagit ihop flera exponeringar till en bild. För mig är det en viktig poäng med mina gatubilder att de är äkta och tagna i ett avgörande ögonblick.

Som jag tidigare berättat ska jag ställa ut gatubilder tillsammans med fyra andra stockholmsbaserade gatufotografer som komplement till In-publics gatufotoutställning på Snickarbacken 7 i Stockholm.


Snickarbacken 7

Nu visar det sig att den här utställningen knoppar av sig till ytterligare två mindre utställningar på olika restauranger i stan. Det blir lite jobb att få till allt.

Idag kollade vi på lokalen på Snickarbacken 7. Det är högt i tak. Men hur högt kan man sätta sina bilder? Vi diskuterade också om lämpliga storlekar. Och hur många bilder får man plats med.


Här ska vi svenskar hänga.


Så här högt kanske? undrar Ola Billmont och Brian Sparks.

Efter vårt lilla utställningsmöte blev det en kort gatufotorunda (såklart). Det är intressant hur vi alla har olika stilar och metoder när vi plåtar på gatan.

Ola Billmont är inte den blyga typen och går gärna nära. Den här gången hade han lämnat blixten hemma.


Plåta först ...


... och tacka sedan.

Hur trevligt det än är att gå på stan med kompisar, så är inte gatufoto en lämplig gruppaktivitet. Det blir inte effektivt. Så jag gick på mitt håll innan jag tog tunnelbanan hem till bokföringen.

Postat 2013-04-27 23:07 | Läst 6133 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ställer ut gatufoto tillsammans med Tunbjörk och In-Public

Idag är det vernissage för Procenters fotoutställning Street / Dokumentärt 2013 där jag har med en bild en stor bild i storlek 70 x 100 cm.

Andra fotografer på utställningen är Lars Tunbjörk, Pieter Ten Hoopen, Jens Assur, Linda Forsell, Åke Ericson med flera. Jag har hamnat i fint sällskap, för att uttrycka det milt.

Alla är välkomna på vernissage på Procenter klockan 17 - 20.


Jag tyckte att den här passade att visa i stort format.

Nästa utställning blir den 22 maj till 26 juni tillsammans med det brittiska fotokollektivet In-Public på Smickarbacken 7 i Stockholm. Läs mer här.

In-public har fått enorm uppmärksamhet bland gatufotografer de senaste åren. Som ett komplement till deras grupputställning är vi fem stockholmsbaserad gatufotografer som visar våra bilder. Igår jobbade vi med våra urval.

Postat 2013-04-25 14:40 | Läst 6595 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nyskannat i svartvitt

Det svartvita temat fortsätter – nu med bilder tagna på film med M6:an. Bjuder på ett litet urval. Kommer fler i helgen när jag hinner skanna mer.


Vårsol på Götgatan i Stockholm.


Också Götgatan.


Hässelby


Hässelby

FÖRKROSSAD
Stockholm. Kommer inte ihåg på vilken gata.S:t Eriksplan

LEICA EVENT
Leicaevent i Berlin.


Berlin.


Sonen Ossian.

Postat 2013-04-24 22:22 | Läst 5602 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa