Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Några heta dagar i New York


Min son Ossian fick önska var han ville åka på sommarlovet. "Tillbaka till New York - vi har ju mycket kvar att se där". Sagt och gjort, vi styrde kosan dit. Men vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så himla varmt och fuktigt.

Resan till New York blev en prövning. Efter att ha tillbringat 10 timmar på Kastrup skulle vi äntligen lyfta mot det stora landet i väster, men det visade sig vara något tekniskt fel på planet. Så vi fick vänta i ytterligare 1,5 timme. Väl på marken i Newark visade sig att datorsystemet för passkontroll kraschat, så det tog en timme att komma igenom. Inte nog med det - det var strömavbrott på Manhattan, så det gick  inga tåg dit. Istället fick vi kosta på oss en taxiresa.

Även om vi kom till hotellet efter midnatt var temperaturen över 30 grader och luftfuktigheten hög. Efter att ha sovit ut gick vi två mil i hettan. Överallt syntes människor och djur som på olika sätt skyddade sig mot solen och värmen. På B&H Photo blev vi serverade vatten direkt vid ingången.

Vid B&H Photo såg vi även denna välbekante fotograf, Louis Mendes, som i 50 är tagit porträtt av folk på stan med en gammal Speed Graphic-kamera:

Se en dokumentär om honom här. 

Det här var först och främst en familjeresa, så fotograferandet fick komma i andra hand. Vi gjorde saker som min son tyckte var roligt. Men jag passade på att ta lite bilder när vi gick längs gatorna.

Två kvinnor i bråk utanför en butik. Den sparkande kvinnan är en missnöjd kund.

På väg till stranden?

Två eller tre hundar?

I New York är det betydligt fler människor som sticker ut från mängden än hemma i Stockholm. Kolla in frillan!

Resan gav mersmak och jag tror att jag ska återvända snart igen, utan barn och när det är lite svalare. Så att jag kan gå all-in på fotograferandet.

Postat 2019-07-18 04:41 | Läst 5885 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Burnout i Hälla under Summer Meet i Västerås


Jag har kollat på cruising i Västerås under flera somrar, men alltid missat burnouten i Hälla. På en raksträcka i ett köpcentrum i utkanten av Västerås får motornördar bränna däck helt lagligt till en stor publiks förtjusning.

Vi valde att åka dit efter fotbollstjejernas bronsmatch. Jag räknade ändå med att det skulle bli bättre bilder när ljuset föll. Det visade sig vara riktigt. När vi kom ditt vid halv nio-tiden var ljuset rätt trist.

Min ursprungliga tanke var att fotografera folk, som jag brukar under cruisingen. Bilarna i sig intresserar mig inte så mycket. Men det visade sig att bilarna bjöd på mycket dramatik och det blev väldigt bildmässigt, så det blev mest bilfoto den här kvällen.

En del kör så att däcken exploderar.

Många bilar blir helt rökfyllda i kupén.

Tyvärr drog det in kraftigt regn vilket fick mycket publik att ge upp och framförallt var det få förare som ville köra då. Det är mycket svårare att få mycket gummirök när vägbanan är blöt. Konstigast var att alla andra fotografer också gav upp, det är ju i skymningen och mörkret som ljuset är som snyggast.

Men vissa lyckas ändå:

Till slut slutade regnet och burnandet tog vid igen. 

Man kör så att däcken ryker och gummit sprutar.

Jag har svårt att bestämma mig för vilken bild jag tycker är bäst. Vilken tycker du är bäst?

Postat 2019-07-10 19:56 | Läst 5416 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera