Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Sony A7R IV

Jag håller just nu på att testa den nya 61 megapixelkameran Sony A7R IV och det nya objektivet FE 35/1,8. Objektivet är som gjort för gatufoto och det slog mig att kameran kanske också passar för det? Bland annat har Sony A7R IV en tystare slutare än tidigare A7-kameror, och det är ju lämpligt för bland annat gatufoto.

Jag har länge fascinerats av att många klär sig i svart. På vintern är nästan alla jackor svarta. Bilden ovan har jag lagt till min samling av bilder på svartklädda liksom bilder bilden under.

Hur fungerar då Sony A7R IV för gatufoto? Jodå, det fungerar riktigt bra med ett undantag. Jag brukar gå runt med spegelfria kameror avstängda eftersom de drar mycket batteri. Dessutom är vissa kameror segare att väcka ur viloläge än att starta. Men tyvärr tar Sony A7R IV så lång tid att få igång att man missar många bilder.

Men det går att ställa in kameran så att det dröjer länge innan viloläget går igång och batteriet har hög kapacitet. Det gör att man kan gå med kameran igång och då reagerar kameran blixtsnabbt när man vill ta en bild. Med ett reservbatteri i fickan fungerar det arbetssättet hur bra som helst.

Sony A7R IV har 61 megapixel och det kan tyckas vara onödigt mycket. Men det har den fördelen att man kan beskära ordentligt i efterhand. Man kan då slippa en tung zoom och istället ha ett lätt och ljusstarkt objektiv som nya FE 35/1,8. Detta koncept bygger Leica Q2. Den kameran har 47 megapixel och en ljusstark 28:a. Bilden ovan är hårt beskuren ner till cirka 15 megapixel.

Och 35:an då? Jo, den är liten och lätt. Och den fokuserar supersnabbt och är väldigt skarp. Perfekt för gatufoto, resor och reportage med mera. Den får både 35/1,4 och 35/2,8 att kännas onödiga.

Vädret igår var underbart. Sista senssommardagen kändes det som. Och många njöt av vädret och ljuset.

Jag noterade att många på stan bar hatt eller annan klassiska huvudbonad. Nytt mode?

Jag hade också kameran och objektivet med mig när jag nyligen var i Berlin på ett EISA-event. En sak som slog mig där var hur många som gick runt med en öl i handen. Den här cyklisten hade dock en annan lösning:

Test av Sony A7R IV och FE 35/1,8 kommer i Fotosidan Magasin 6/2019.

Vilken av bilderna gillar du bäst?

Postat 2019-09-22 17:58 | Läst 9792 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

En het dag i Köpenhamn

I samband med lanseringen av Sony A6600 och A6100 i Köpenhamn i slutet av augusti fick jag några timmar över i storstaden. Naturligtvis passade jag på att ta en runda med kameran.

För några år sedan var jag och min kompis Joakim KE Johansson över till Köpenhamn för att fotografera. Det var en varm dag mitt i juli och staden var rätt tom på folk. Den här gången var det sensommar och det myllrade av folk. 

Bilden ovan på de avklädda holländska ynglingarna är tagen i Nyhavn. De två bilderna under är tagna på Strøget.

Man behöver inte gå där det är mest folk för att hitta bilder, det kan faktiskt vara ett problem när det är för mycket folk eftersom folk är i vägen för motiven. I Köpenhamn finns många fina smågator.

Bilden ovan är tagen med lilla Ricoh GR III. 

Postat 2019-09-22 15:55 | Läst 3297 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera