Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Idag var Iphone den bästa kameran

Idag fick Canon EOS-1D X, 5D Mark III, 1D Mark IV och Fujifilm X-Pro1 ligga kvar på köksbordet. Sonen tvingades inne av regnet och blev naturligtvis tjurig. Barn är inte gjorda för att sitta inne och titta på Formel 1 med farfar.

När solen väl var framme fick jag tjata för att få ut sonen. I det känsliga läget kändes det inte rätt att ta med en stor kamera ut. Ner med min Iphone i fickan ut med en nypumpad fotboll under armen. Väl ute vändes humöret på en halv minut. Jag fick rätt.

Bildbehandlingen står Instagram för. Jag tycker för att det är kul att snabbt kunna fixa till bilder och publicera ut via sociala medier genom Instagram eller liknande tjänster. Det kan tyckas märkligt att en professionell fotograf som jag tycker så, men det är jag inte ensam om.

Jag tror att direktheten och enkelheten stimulerar kreativiteten. Fotografer har sedan 1970-talet använt Polaroid som också ger snabba bilder med bristande bildkvalitet. Mest känd är kanske Andy Warhol. Man kan också dra liknelser till Walter Hirsch som tog spontana bilder med en enkel Canon Dial. Hans midsommarbilder från 1967 gav upphov till en enorm debatt där bildkvalitet ställdes mot spontanitet och känsla.

Här är en bildjournalist som använder Hipstamatic. I Sverige har vi bland annat Knut Koivisto och Eva-Teréz Gölin. Båda har gett ut bilder med mobilbilder.

Senare på kvällen blev det utflykt till Dalby Stenbrott. Då fick de stora kamerorna åka med. Mer om det i nästa blogginlägg.

Postat 2012-07-21 20:54 | Läst 8258 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Autofokustest med Canon EOS-1D X

Hur plågar man kamerans autofokus bäst? Med sport eller lekande barn?

SM-finalen i Amerikansk fotboll visade sig vara en baggis för Canon EOS-1D X. Annat var det när jag skulle försöka fotografera när min son och hans kusiner skulle gunga på en lekplats i Lund. Snabba rörelser nära närgränsen ställer stora krav på såväl autofokus som objektiv. Jag använde det nya EF 70-200/2,8L IS II USM som anses ha snabb autofokus – det blev ändå många oskarpa bilder.

Barn lite svåra att regissera så jag hade inte möjlighet att experimentera med olika autofokusinställningar. Det finns alternativa lägen som snabbar upp bytet av autofokuspunkt. Här finns videor med olika tips på kamerainställningar. Filmerna kan man spela upp direkt i kameran. För att få en bättre bild av autofokusens kapacitet ska min kollega Martin Agfors ordna ett test som är svårt och repeterbart.

Eftersom årets sommarväder kom vädertåligheten hos kamerahuset och Tamron-zoomen (24-70/2,8 VC) väl till pass. Såväl på Sjöbo marknad som på Swedbank Stadion i Malmö där MFF mötte West Bromwich Albion.


Bilden ljuger lite. Jag använder inte två 70-200:or. Jakob Svensson/Nollkoll tog bilden med min 5D och la dit sin istället.

I bakgrunden sitter Ingemar D Kristiansen från Sydsvenskan. Han har varit med länge sedan 70-talet och kallas därför Kungen. Före matchen berättade han om hur det var att soppa film på toaletten på arenan, torka med fön och sedan sända med en stor bökig Hasselbladssändare. Senare kom lilla Nikon Coolscan 1000 och gjorde livet lättare.

Matchen var lite avslagen och läktarna gapade nästan helt tomma. Några situationer uppstod trots allt. Malmö gjorde matchens enda mål i första halvlek.

Segerskottet blev lite för tajt med 500:an.Egentligen är en zoom mer idealiskt för många sporter där utövarna hela tiden rör sig i djupled.

Även om jag kanske inte hittat de bästa autofokusinställningarna så kan jag ändå konstatera att jag får fler skarpa bilder "keepers" än med 1D Mark IV.

Bilderna är redigerade på en dåligt kalibrerad skärm.

Postat 2012-07-20 13:44 | Läst 5675 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Canon EOS-1D X och Nikon D4 testade sida vid sida

Till nummer 2/2012 av Proffsfoto testar vi bland annat Canon EOS-1D X och Nikon D4. För att se vad kamerorna går för har vi tagit testbilder i IDG:s studio, men det räcker naturligtvis inte långt. Martin Agfors och jag åkte till SM-finalen i Amerikansk fotboll som hölls idag på Studenternas IP i Uppsala för att se hur kamerorna presterar i verkligheten.


Canon EOS-1D X lyckades ta en serie på 30 bilder av den här killen där var och en är knivskarp. Det är tveksamt om föregångaren Mark IV skulle lyckas med det. (500 mm, 1/2000 sek,  f/4,  ISO 400)

Martin har god erfarenhet av sportfoto med Nikon D3 och D3s. Jag har fotograferat en hel del sport med Canon EOS-1D Mark IV, men även med Nikon D3s. Dagens tävling är bara starten på ett test där vi ska försöka lära känna kamerorna autofokus. Martin kommer att fotografera mer repetitiva sporter där det år att utvärdera olika inställningar hos autofokusen. Det blir inte löpning – det är för lätt för kamerorna.

Autofokusen i Nikon D4 är lik den i D3 och D3s men presterar bättre. Nu går det att fokusera med objektivkombinationer som har ljusstyrka f/8. Martin rapporterar att han upplever att autofokusen också klarar av sätta skärpan snabbare på den första bilden i en serie. (initialfokus).


(Nikon D4, 420 mm, f/4,5, 1/3200 sek, ISO 800)

För Martin som oftast fotograferar med 2 st Nikon D3 innebar D4-fotograferingen ett angenämt problem:
– Nu har jag så stor buffert, i praktiken obegränsad, att jag måste komma ihåg att jag inte behöver släppa upp avtryckaren lika snabbt som vanligt.
Martin uppskattar även det bättre greppet och en mängd små förbättringar.


(Nikon D4, 420 mm, 1/2000 sek, f/5,0, ISO 1600)

Eftersom jag och Martin stod bredvid varandra med liknande utrustning blev flera av bilderna ganska lika.


(Canon EOS-1D X, 500 mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1600)

Som synes har har vi inte synkat våra exponerings- och framkallningsinställningar. Det kan vi göra, men i det här fallet handlar det mer om att hitta styrkor och svagheter i autofokusen.

Fler "tvillingar":

(Nikon D4, 420 mm, 1/1250 sek, f/5, ISO 1600, beskuren)


(Canon EOS-1D X, 500 mm, 1/2000 sek, f/4, ISO 1000, beskuren)


(Nikon D4, 420 mm, 1/1600 sek, f/5, ISO 1600)


(Canon EOS-1D X, 500 mm, 1/2000 sek, f/4, ISO 1250)

EOS-1D X är omgjord på alla punkter jämfört 1D Mark IV. Listan över förbättringar är lång. Alla förbättringar har gjort att 1D X känns rätt lik Nikon D4 även om själva hanteringen är lik Mark IV.

De två viktigaste förbättringarna rör bildkvalitet och autofokus. 1D X har samma autofokusmodul som 5D Mark III och skillnaderna är små. Med hjälp av den färgkänsliga ljusmätaren kan 1D X följa ett motivs rörelser över bilden och automatiskt byta autofokuspunkt (motsvarar Nikons 3D-fokus). Jag provade den här funktionen idag. Med 1D X blev möjligt att följa ett motiv med en bättre komposition eftersom man inte längre är låst av att hålla sig till en vald autofokuspunkt. Jag tycker att den här funktionen ger bättre kontroll över hur bilden blir i slutändan. Det blir också fler skarpa bilder.

Autofokusen i EOS-1D Mark IV är inte dålig i normalt ljus, men 1D X är ändå en klass bättre. Den snabbheten och säkerheten som upplevde i 5D Mark III finns även i 1D X trots att spegeln fladdrar dubbelt så mycket.

Martin och jag har mycket testande kvar att göra. Amerikansk fotboll visade sig vara en (för) enkel match för de här två kamerorna. :)

Lite fler av mina bilder från matchen.


(Canon EOS-1D Mark IV, 70-200/2,8L IS II USM)


(Canon EOS-1D Mark IV, 70-200/2,8L IS II USM)


(Canon EOS 5D Mark III, Tamron 24-70/2,8)

Hur fick det då i matchen? Jo, Carlstad Crusaders vann med 24–0 mot Tyresö.

Postat 2012-07-15 00:20 | Läst 32580 ggr. | Permalink | Kommentarer (42) | Kommentera

Mina gamla reportagebilder återfunna!

2002 var jag på reportageresa i El Salvador. De flesta bilderna har varit på avvägar trots att jag kommer ihåg att jag brände ut dem på dubbla DVD:er. Igår städade jag förrådet inför fotoloppisen den 28 juli i Gnesta. Till min förvåning och glädje låg DVD:erna tillsammans med trådutlösare, objektivlock och framkallningsdosor.

Jag hittade även några skivor med bilder från en reportageresa 2003 och från en tidning som hette Why. Mer om det en annan gång.

För 10 år sedan var jag informationsansvarig för KFUM i Sverige. Då hette det KFUK-KFUM. I jobbet ingick bland annat att vara redaktör tidningen Why. Det var ett kul jobb som tog mig runt på kollon, fritidsgårdar, idrottsklubbar och scoutläger runt om i Sverige.

KFUM (YMCA) och KFUK (YWCA) är världens största ungdomorganisationer med 50 miljoner medlemmar över hela världen. Svenska KFUM arbetar med bistånd till några länder genom de nationella KFUK- och KFUM-organisationerna. Ett av dessa länder har varit El Salvador.

2002 följde jag med när föreningen i Gävle skulle ner på en studieresa och se på vad som görs där nere. Det var rörande och se vilka fantastiska projekt som genomförs. Bland annat jobbade YWCA med att lära flickor sig sina rättigheter, hjälpa dem anmäla övergrepp och få en vettig fritid efter skolan med lek och läxläsning. Flickorna från grannorterna hämtades med minibuss eftersom föräldrarna inte hade råd med att betala 50 öre för en bussbiljett.

En annat projekt var att ge unga flickor en yrkesutbildning så att de kunde försörja sig. Kvinnornas ställning i El Salvador var svag eftersom det gick sex kvinnor per man efter inbördeskriget. Männen bytte ofta kvinnor och då gällde det för kvinnorna att kunna försörja sig.

Några år tidigare hade El Salvador drabbats av jordbävning och svåra jordskred. Tusentals blev utan bostad. Flera hjälporganisationer hjälpte till att bygga nya enkla bostäder. KFUM hjälpte till att få livet i de nya områdena att fungera. Bland annat med meningsfull sysselsättning för barn och ungdomar.

Jag fick se mycket mer än vad som får plats att skriva om här. Men jag lärde mig också att det krävs tid för att ta bra bilder. Vi gjorde många besök som innebar långa samtal med ansvariga och sedan en kort runda runt för att se. Det funkar inte för en fotograf. Jag behöver komma nära, få kontakt och vänta in när det händer saker.

Bilderna är tagna på diafilm. Att plåta allt på ISO 100 är också en utmaning.

Postat 2012-07-08 18:10 | Läst 7054 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dags att ställa ut - och kränga gamla fotoprylar

Idag var jag på Ikea och handlade ramar. Ännu ingen soloutställning från min sida, men väl några bilder som ska ställas ut på Gnesta Planket den 28 juli (klockan 11-16).

Nu är urvalet gjort och ramarna köpta. Ska bara skicka bilderna till labbet så är jag redo.

Nyhet!
I samband med Gnesta-Planket kommer det att anordnas en prylloppis. Jag har under en tid letat efter en lämplig plats. Det visade sig att Bengt Björkbom fixade det praktiska på nolltid när jag kom på att jag kunde be honom om hjälp.

Även om bilderna ska stå i fokus på Planket så tror jag att det kan vara ett bra tillfälle att få rensa lite i kameraskåpet.

Det kommer att finnas 18 platser på lastkajen för sen som vill kränga av lite fotoprylar. Mejla mig på magnus@fotosidan.se om du vill ha en plats.

Och för dig som inte har möjlighet att komma: Varför inte anordna ett eget plank och en fotoloppis i dina trakter?

Postat 2012-07-06 20:53 | Läst 6858 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera