** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Vem kan man lita på? - tankar om TIPA

Tidningen FOTO:s siste teknikredaktör Christian Nilsson sms:ade idag: "Roliga priser som TIPA delat ut".

Christian syftade främst på Nikon D500 och Pentax K-1 som utsetts av av TIPA till årets produkt inom varsin kategori – två av sexton kategorier för stillbildskameror. Den som har koll på teknik anar nog några ugglor i mossen.

Saken är den att Nikon D500 och Pentax K-1 inte är klara för test än. TIPA har alltså utsett vinnare utifrån specifikationer. Det kan man också ana om man läser motiveringarna.

En annan lustig detalj är att både Nikon D5 och 1D X Mark II fått priser. Då menar jag inte att de knappt nått ut till olika kameratestare utan att dessa två kameror är så lika att de borde hamna i samma kategori. Men TIPA har varit kreativa och placerat Nikon i en action-kategori och Canon i en video-kategori inom det professionella segmentet.

För transparensen skull ska jag säga att jag själv sitter med och bestämmer om andra priser i fotobranschen, nämligen EISA:s. Och före mig hade Christian Nilsson samma roll.

Vid EISA:s prisutdelning i höstas blev Nikon snuvade på flera priser och fick bara pris för D5500.

Även EISA får kritik för sina priser. Förra året noterade jag att en del tyckte att EISA har för många kategorier och några tyckte att de saknades kategorier, men ingen ansåg att fel produkt vunnit. Inom EISA röstar man på produkter som testats, man väljer inte utifrån specifikationer.

Det kan också vara värt att notera att ingen svensk tidning varit med i TIPA på över 15 år. Det var tidningen Fotografi, sedermera Bild som gick med. Ingen skugga över dem, Bilds redaktörer insåg hur det stod till med TIPA och valde att inte gå med i TIPA när de började jobba på Allt om Digitalfoto, sedermera Kamera & Bild.

Med tanke på att jag är med och utser EISA:s priser kan mitt råd verka märkligt, men jag tycker att man ska bilda sin uppfattning utifrån att läsa flera kameratester. Priser och betyg är alltid en förenkling av verkligheten. Kameran med näst bäst betyg kan vara den som passar dig bäst.

Postat 2016-04-18 15:11 | Läst 10037 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera