Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jullovet har börjat

I går var det julavslutning på sonens skola. Därefter blev det lunch och bio i stan. Idag åkte vi Tom Tits Experiment i Södertälje med en vän. Kameran var givetvis också med.

Att gå på Tom Tits första dagen på jullovet när alla andra handlar presenter visade sig vara en hit. Det var nästan folktomt. Men ett bröllopspar hade i alla fall förirrat sig dit:

Postat 2013-12-21 18:47 | Läst 5575 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

När jag mötte Elliott Erwitt

Just nu pågår en sevärd utställning av Elliott Erwitt på Fotografiska. Han är en av mina fotografiska favoriter. 2007 hade jag förmånen att få träffa Elliott Erwitt i New York.

Tyvärr missade jag möjligheten att träffa honom igen när det var pressvisning på Fotografiska i torsdags. Fotografiska hade som vanligt skickat inbjudan till en adress som jag aldrig haft.

Jag passade på att besöka Fotografiska i söndags för att inte missa utställningarna av Inta Ruka och Paolo Roversi. Det var sista dagen för Inta Ruka.

Att kolla på Elliott Erwitt var som att färdas 20-25 år tillbaka i tiden. Det var flera av de här bilderna som formade mig som fotograf. I min pappas fotobibliotek fanns flera böcker med hans bilder som formade mig. Hans sätt att göra bilder med en knorr påverkar fortfarande hur jag fotograferar.

2007 belönades Elliott Erwitt med ett pris för "Lifetime achievement" på den stora fotogalan Lucie Awards i New York. Jag och Årets Bild-generalen Jonas Lemberg var inbjudna för att studera tillställningen. Sedan dess har Elliott Erwitt fått flera liknande priser och sagt:

"Jag har fått fyra livstidsutmärkelser på kort tid, så jag förmodar att livet snart är slut."

Inför prisceremonin hamnade jag på en trevlig presslunch i en takstudio i New York tillsammans med de övriga pristagarna: Eugene Richards, Philip Jones Griffiths, Ralph Gibson, Lord Snowdon, Heinz Kluetmeier med flera. Jag blev placerad bredvid sportfotomästaren Heinz Kluetmeier. Han pratade om skillnader i millisekunder mellan olika kameror och varför man ska ha med dig dykardräkt och domkraft på OS ...

Det gavs möjlighet att intervjua fotograferna. Jag tog givetvis chansen att intervjua Elliott Erwitt. Elliott verkade inte helt förtjust i att bli intervjuad på löpande band, så så här löd konversationen:

Du är känd för dina humoristiska bilder. Var har du fått din humor ifrån?
- Jag har ingen humor, men jag jobbar på det, svarade Elliot Erwitt till synes allvarligt.
Vad driver dig?
- En Honda.
Hur får du energi att fortsätta fotografera?
- Av en rejäl och hälsosam frukost.
Vad har du får råd till unga fotografer?
- Skaffa rika föräldrar så kan du ta vilka bilder du vill.

När vi kom in på hans kommersiella fotouppdrag blev han mer allvarlig. Och han hymlade inte om att  de kommersiella jobben knappast låg honom närmast om hjärtat.

- Vid kommersiella uppdrag gör du vad som förväntas av dig. Jag gillar hellre att ägna mig åt min hobby?
Och det är?
- Fotografering. Färdiga idéer är dåligt. Bra fotografi är reaktioner på vad man ser och upplever. Jag har med mig kameran när jag är ute och går. Med kameran reagerar jag på vad jag ser.

Han påpekade också att hans bildstil inte längre var kommersiellt gångbar. Han trodde att folk snart skulle tröttna på  tomma konceptuella bilderna.

- Det är dags att gå tillbaka till riktiga bilder.

Efter intervjun var Elliott betydligt gladare och lät sig villigt fotograferas.

Jag var också glad när jag lämnade Fotografiska, för att inte säga lyrisk. Utanför tog jag denna bild:

Läs mer om utställningen här.

Postat 2013-12-10 19:38 | Läst 9907 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

De bortglömda

Det är kul att gå igenom gamla bilder. Finns alltid en del bilder som jag glömt bort. De blir som en glad överraskning.

Oftast är det bilder som kändes nästan lyckade. Bilder som inte fick komma med i mapparna med årets bilder.

De här hittade jag precis. Tagen på YMCA i New York 2008.

Och den här i New York 2007

Postat 2013-12-04 19:15 | Läst 6254 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera