Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fullt upp med Nikon D800, Canon 5D Mark III och Fujifilm X-Pro1

Ta det inte som att jag klagar på mitt jobb som kameratestare när jag säger att testerna ibland styr mitt liv. Testtiden för dyra och/eller populära kameror är  tyvärr ofta kort. Det går att testa en kamera på en vecka, men det kräver att mycket annat läggs åt sidan.

De senaste veckorna har jag testat Nikon D800, Nikon D4 och Canon Eos 5D Mark III. Imorgon ska jag lämna tillbaka Fujifilm X-Pro1. Nikonkamerorna testade jag tillsammans med Martin Agfors som är teknikredaktör på tidningen Proffsfoto. Vi gick bland annat och fotograferade en handbollsmatch.

Under påsken brukar jag möta våren i Skåne eller ta den sista skidturen i fjällen. Som tur var hade jag hunnit med två skåneresor i mars och kunde ägna påsken åt Canon Eos 5D Mark III och Fujifilm X-Pro1. Det blev flera långa rundor på stan med gatufoto och lite allsvensk fotboll.


X-Pro1:an kände sig lite liten på Stadion


X-Pro1:an fungerade bäst som flanörkamera före och efter matchen.


Det stora dynamiska omfånget hos X-Pro1 underlättar när ljuset är hårt på gatan.Fujifilm X-Pro1 väcker en del uppmärksamhet bland fotointresserade.


I jobbet ingår också att ta produktbilder på testkamerorna.

Jag gick naturligtvis inte på matchen mellan Djurgården och Sundsvall för att fotografera med Fujifilm X-Pro1 utan för att testa autofokusen hos 5D Mark III. Den har fått samma nya och avancerade autofokus som 1D X, eller nästan i alla fall.

Autofokusmodulen är den identisk men kameran kan inte leverera lika mycket ström till objektivets fokusmotor. 5D Mark III har också en enklare ljusmätare som inte kan hjälpa till lika mycket med att automatiskt byta fokuspunkt.

EOS-1D X klarar att ta bildserier på 12 bilder per sekund och mest lämpad för sport av de två. Men 5D Mark III kommer att bli väldigt vanlig bland hobby- och pressfotografer som då och då fotograferar sport.

För en pressfotograf är det frågan om det är värt att släpa på några extra hekton på vardera kamerahus var dag för att få den extra hastigheten? Med 6 bilder per sekund hos Mark III kommer säkert många välja bort de tunga 1D-husen.

Under matchen överraskades jag av hur snabb och exakt autofokusen hos 5D Mark III. Jag upplevde att den snabbade upp autofokusen i mitt 500/4 jämfört med 1D Mark IV. Jag har aldrig fått med mig hem så många "keepers" från en fotbollsmatch tidigare trots att 5D Mark III  har långsammare serietagning än min 1D Mark IV.

Här är en liten bildserie tagen med Mark III:an. Jag har fått dra ner hastigheten för att man ska hinna se vad som händer. I verkligheten går det lite drygt dubbelt så fort. (klicka ur "HD" om det går segt att ladda filmen).

På måndag ska jag tillbaka till Stockholm Stadion för att  fotografera. Då ska jag inte testa någon kamera (såvida inte EOS-1D X kommit) utan ta bilder åt Malmö FF. Di blåe möter Djurgården.

Postat 2012-04-11 22:37 | Läst 10098 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera