** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ambitiösa fotografer omringade zombies

Stockholm Zombie Walk brukar locka många fotografer - det har jag noterat på nätet. I år är det första året jag kollat på vandringen, jag tänkte att det var en kul aktivitet att göra med sonen. Och dessutom ett tillfälle att få rasta en Canon Eos 6D Mark II som jag håller på att testa.

Vi tog oss till samlingsplatsen på Riddarholmen. Där fanns ett 30-tal zombies och minst lika många som fotograferade intensivt med systemkameror. Jag såg även mästaren själv, Anders Petersen. Han hade garanterat de minsta kameror av alla, två små analoga Contax-kompakter.

Två fotografer stack ut ur mängden, inte med stora telezoomar och feta batterigrepp (för det hade nästan alla), utan med stora blixtar. Där var mannen ovan som verkar ha tagit av locket till en soptunna för att göra en mjukljusreflektor till en Elinchrom-ringblixt. Det ger säkert ett jämnt och fint ljus.

En annan fotograf fotograferade samma par med en handhållen beauty dish. Ambitiöst.

Jag förstår bara inte grejen med att fotografera zombieutklädda på det här sättet. Visst blir det snygga och effektfulla bilder, men det finns inte mycket eget skapande i det. Folk som poserar villigt och visar upp sina utstyrslar. Ungefär som att fotografera en sminkad skådis på scen. Det blir showen som någon annan skapat som hamnar på bild. Men visst, snyggt blir det.

Zombie poserar.

Min grej är mer att fånga naturliga situationer. Det blev bara 10 minuters besök, så detta knäpp var allt jag fick till:

Postat 2017-08-19 22:29 | Läst 7273 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera