Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Nikon Z f

Nikon Z f är en sådan där kamera som passar extra bra att ha hängandes på magen. Och inte bara det, den är också ovanligt trevlig att använda.

Jag är positivt överraskad av retrokameran Nikon Z f. Den taktila känslan med ett distinkt avtryck och rejäla rattar i mässing och ett kamerahus i magnesium gör att kameran känns som en äldre analog systemkamera. Retroformen innebär att kameran inte är klumpigt stor. Nikon Z f är faktiskt i klass med Fujifilms motsvarande kameror i storlek.

Nikon Z f och Fujifilm X-T4 sida vid sida.

Den klassiska utformningen har också praktiska fördelar – det är enkelt att ha koll på inställningar som slutartid, ISO och exponeringskompensation. Tyvärr har Nikons nya Z-objektiv ingen funktionsring som kan styra bländaren.

Med små och lätta objektiv som Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE och Nikkor Z 40 mm f/2 SE (SE betyder retrolook) blir man smidig som fotograf och inte heller så iögonfallande och skrämmande.

För att verkligen sätta kameran på prov tåg jag pendeltåget in till centrala Stockholm där jag mötte upp med Joakim K E Johansson som är hängiven gatufotograf och kör Fujifilm. Redan när jag väntade på Joakim dök det upp en del intressanta situationer.

Jag är fascinerad över att nästan alla på stan har svarta jackor, så det blev en del bilder på det temat. Är den en Fujifilm X100V som killen i bilen ovan bär?En lördag i Stockholm city brukar innebära att jag stöter på andra gatufotografer så även denna gång. Alla fyra fotograferade med film!

Den glada Leica-fotografen är Payman Hazheer som tidigare intervjuats in Fotosidan Poddradio. Arkitekturfotografen Farshid Nasrabadi hade med sina Hasselbladare.

Här följer några vanliga gatufoton från lördagen. Tyvärr blev fotorundan så lång då jag är i flyttartagen och har fått ont i ryggen. Men det ska väl gå över.

Mer om kameran för- och nackdelar kan du läsa i det kommande testet här på Fotosidan.se och i Fotosidan Magasin.

Postat 2023-11-12 11:43 | Läst 3459 ggr. | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera