Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Äntligen bandy i solsken!

Det blir inte så mycket gatufotande nu på vintern, istället håller jag igång avtryckarfingret genom att fota sport. I söndags spelade Hammarbys damlag mot Kalix med drygt ett hundra personer på läktaren.

Det var min flickvän som nosade upp tävlingen. Hon är kollega med Hammarby-tränaren, som här syns upprörd:

Söndagen bjöd på solsken. Jag har fotograferat bandy många gånger, men aldrig i solsken. Så det var en trevlig omväxling. Jag provade först att fota i motljus - tänkte att det skulle bli snyggt. Men jag ändrade snabbt om till att fota i medljus. Det blev väldigt mjölkigt i motljus.

Till bilderna använde jag en Canon Eos-1D X Mark II med EF 400/2,8L IS II. Till några av bilderna använde jag 1,4x telekonverter. I solljuset hade jag kunnat använda min 200-400/4-zoom och säkert fångat fler situationer. Men när jag inte behöver leverera bilder till någon kund kan jag lyxa till det och satsa på att få snyggast möjliga bilder istället, och då är en 400/2,8 eller 600/4 svårslagen.

Mot slutet av matchen så valde jag att satsa på lite mer kreativa bilder. Jag ställde kameran på 1/30 sekund och panorerade. Det blir många missar, men när panoreringen sitter så blir det rätt snyggt.

Postat 2020-01-21 23:32 | Läst 4182 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Actionfoto i solnedgång med Sony A9 II

I går hängde jag med Martin Agfors till en udde utanför Nynäshamn för att fotografera kite-surfare. Martin håller just nu på att testa Sony A9 II. Vi får bara ha kameran en dryg vecka, men för att testa kameran ordentligt har jag fotograferat ungdoms-SM i vattenpolo med kameran. Martin har fotograferat bandy och ishockey, och i går även kite-surfning.

Martin passade även på att testa Leofotos stativ och gimbal-huvud. 

Jag hade hoppats på att kunna testa nya Canon Eos-1D X Mark III, men tyvärr får vi vänta några dagar på den. Istället hade jag med min 1D X Mark II. Den satt på en EF 400/2,8L IS II med 1,4x eller 2x telekonverter. Martin använda Sonys nya 600 mm f/4. 

Vi fotograferade två kite-surfare. Den ene är kollega till Martin och hade tipsat om den här fotomöjligheten. På platsen fanns även några vind- och vågsurfare som vi passade på att fotografera.

Vi började fotografera vid halv tolv, men de flesta bilder som jag fixat till är tagna under den sista timmen före solnedgången då det var snyggast ljus. Tidigare på dagen var det mest grått och färglöst.

Jag tog vansinnigt många bilder, nästan 10 000 exponeringar. Jag fixade 121 bilder och här kommer ett litet urval:

Till slut kröp solen ner under horisonten och kvar var bara en ensam vågsurfare.

Postat 2020-01-17 22:32 | Läst 4557 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera