Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

De oansenliga vardagsbilderna är de viktigaste gatufotona

Gatufoto har varit väldigt poppis i 10-15 år, betydligt mer än jag kommer ihåg från 80- och 90-talen. Kanske beror det på att digitaltekniken gjort det billigare att ta många bilder och lättare att fotografera i svagt ljus.

Samtidigt har de sociala medierna exploderat och givetvis publiceras en mängd gatufoton. De flesta bilder bygger på estetik, det kan vara kompositioner som bygger på färg, form, ljus med mera.

Jag tror att det är flera orsaker till den estetiska dominansen. En är att det är belönande, folk gillar och lajkar snygga bilder. En annan orsak kan vara att det är förhållandevis enkelt att få till en snygg bild jämfört med att lyckas fånga en bild med ett intressant berättande innehåll.

Jag har alltid varit en fotografisk estet och för mig är komposition viktigt, men de bilder som känns mest i hjärtat är bilder som fångar vardagssituationer. Idealet är att kunna kombinera både form och innehåll.

Med tiden kommer värdet av bildernas innehåll bli tydligare. Just nu är vi lite hemmablinda, men när tid passerat blir bilderna ett tidsdokument. Till exempel är elsparkcyklar en ny företeelse i gatubilden. Och kanske bara en tillfällig hype som vi kommer att le åt om några år?

Under vintern har jag varit ovanligt aktiv som gatufotograf, vanligtvis går jag i träda i november och kommer igång igen i april. Det som fått ut mig på vintergatan är dels att jag behövt testa nya kameror och objektiv för Fotosidan, men också att jag får ett bättre driv genom mitt nya fotoprojekt.

När jag kollar igenom bilderna så är det slående hur många som domineras mer av innehåll än form.

Här kommer en liten bildkavalkad från vintermånaderna. Vilken gillar du bäst?

Postat 2021-03-31 21:55 | Läst 7496 ggr. | Permalink | Kommentarer (32) | Kommentera