Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Nu går kamerasamlingen på auktion hos LP Foto

I februari körde jag upp ett helt billass med kameraprylar från Skåne hem till LP Foto i Stockholm. Det är min bortgångne pappas kamerasamling som nu går på auktion den 27 april. Här kan du se alla objekt på auktionen.

Det visade sig vara så mycket prylar att allt inte kommer att säljas på den här auktionen. Hasselbladsprylarna och även en del Leicor kommer att säljas på höstens auktion, det gäller även Telyt 560 mm f/5,6 som syns ovan.

Leica har haft en plats i min pappas hjärta sedan 1950-talet. 1959 köpte min pappa sin första Leica, en M3, i en fotoaffär i Landskrona. Min farmor ville att min pappa skulle köpa en päls till henne för muckarbidraget, men det blev en kamera istället.

Under många år var denna Leica M6 min pappas favoritkamera, men R3 var också en favorit. Han tyckte att R3 var väldigt praktisk med sin exponeringsautomatik. Just denna M6:a har min syster behållit, men det finns fler M6:or på auktionen från samlingen. 

Den här vidvinkeln är ett av många objektiv som går på auktion den 27 april.

Det känns naturligtvis sorgligt att sälja sitt min pappas älskade kamerasamling, men det går inte rent praktiskt att behålla allt. jag har behållit en Leica M9 med två objektiv.

Min pappa hade även en stor modern Canon Eos-samling. Jag har tills idag sålt ungefär hälften, och kommer att sätta ut en lång rad annonser på Fotosidan framöver.

Hasselbladarna kommer på auktionen i höst.

Postat 2019-04-16 18:37 | Läst 7518 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera