Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Sony A7R IV

Jag håller just nu på att testa den nya 61 megapixelkameran Sony A7R IV och det nya objektivet FE 35/1,8. Objektivet är som gjort för gatufoto och det slog mig att kameran kanske också passar för det? Bland annat har Sony A7R IV en tystare slutare än tidigare A7-kameror, och det är ju lämpligt för bland annat gatufoto.

Jag har länge fascinerats av att många klär sig i svart. På vintern är nästan alla jackor svarta. Bilden ovan har jag lagt till min samling av bilder på svartklädda liksom bilder bilden under.

Hur fungerar då Sony A7R IV för gatufoto? Jodå, det fungerar riktigt bra med ett undantag. Jag brukar gå runt med spegelfria kameror avstängda eftersom de drar mycket batteri. Dessutom är vissa kameror segare att väcka ur viloläge än att starta. Men tyvärr tar Sony A7R IV så lång tid att få igång att man missar många bilder.

Men det går att ställa in kameran så att det dröjer länge innan viloläget går igång och batteriet har hög kapacitet. Det gör att man kan gå med kameran igång och då reagerar kameran blixtsnabbt när man vill ta en bild. Med ett reservbatteri i fickan fungerar det arbetssättet hur bra som helst.

Sony A7R IV har 61 megapixel och det kan tyckas vara onödigt mycket. Men det har den fördelen att man kan beskära ordentligt i efterhand. Man kan då slippa en tung zoom och istället ha ett lätt och ljusstarkt objektiv som nya FE 35/1,8. Detta koncept bygger Leica Q2. Den kameran har 47 megapixel och en ljusstark 28:a. Bilden ovan är hårt beskuren ner till cirka 15 megapixel.

Och 35:an då? Jo, den är liten och lätt. Och den fokuserar supersnabbt och är väldigt skarp. Perfekt för gatufoto, resor och reportage med mera. Den får både 35/1,4 och 35/2,8 att kännas onödiga.

Vädret igår var underbart. Sista senssommardagen kändes det som. Och många njöt av vädret och ljuset.

Jag noterade att många på stan bar hatt eller annan klassiska huvudbonad. Nytt mode?

Jag hade också kameran och objektivet med mig när jag nyligen var i Berlin på ett EISA-event. En sak som slog mig där var hur många som gick runt med en öl i handen. Den här cyklisten hade dock en annan lösning:

Test av Sony A7R IV och FE 35/1,8 kommer i Fotosidan Magasin 6/2019.

Vilken av bilderna gillar du bäst?

Postat 2019-09-22 17:58 | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

En het dag i Köpenhamn

I samband med lanseringen av Sony A6600 och A6100 i Köpenhamn i slutet av augusti fick jag några timmar över i storstaden. Naturligtvis passade jag på att ta en runda med kameran.

För några år sedan var jag och min kompis Joakim KE Johansson över till Köpenhamn för att fotografera. Det var en varm dag mitt i juli och staden var rätt tom på folk. Den här gången var det sensommar och det myllrade av folk. 

Bilden ovan på de avklädda holländska ynglingarna är tagen i Nyhavn. De två bilderna under är tagna på Strøget.

Man behöver inte gå där det är mest folk för att hitta bilder, det kan faktiskt vara ett problem när det är för mycket folk eftersom folk är i vägen för motiven. I Köpenhamn finns många fina smågator.

Bilden ovan är tagen med lilla Ricoh GR III. 

Postat 2019-09-22 15:55 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Prideparaden i fokus


Det var några år sedan jag senast fotograferade Prideparaden. Liksom många andra fotografer tycker jag att det är roligast att fotografera på uppställningsplatsen där alla gör sig i ordning. Där händer mer oväntade saker än när väl paraden rullar igång.

Jag passade på att ta med Sigmas nya extrema Art-objektiv 40 mm f/1,4 som jag håller på att testa. Med bländare f/1,4 blev bilderna väldigt tredimensionella.

Solen sken och både publik och prideparadörer behövde vätska sig. Kommunen hade satt upp kranar så att man kunde fylla på sina vattenflaskor. Den här kvinnan var ute i god tid för att få en bra plats.

Det var många som fotograferade och en av dem var porträttfotografen Knut Koivisto. Han tog bland annat bild av denna man som köpt en hel klase ballonger.

Själv är jag inte så mycket för uppställda bilder, utan försöker hitta lite annorlunda situationer som uppstår.

Postat 2019-08-04 22:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Några heta dagar i New York


Min son Ossian fick önska var han ville åka på sommarlovet. "Tillbaka till New York - vi har ju mycket kvar att se där". Sagt och gjort, vi styrde kosan dit. Men vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så himla varmt och fuktigt.

Resan till New York blev en prövning. Efter att ha tillbringat 10 timmar på Kastrup skulle vi äntligen lyfta mot det stora landet i väster, men det visade sig vara något tekniskt fel på planet. Så vi fick vänta i ytterligare 1,5 timme. Väl på marken i Newark visade sig att datorsystemet för passkontroll kraschat, så det tog en timme att komma igenom. Inte nog med det - det var strömavbrott på Manhattan, så det gick  inga tåg dit. Istället fick vi kosta på oss en taxiresa.

Även om vi kom till hotellet efter midnatt var temperaturen över 30 grader och luftfuktigheten hög. Efter att ha sovit ut gick vi två mil i hettan. Överallt syntes människor och djur som på olika sätt skyddade sig mot solen och värmen. På B&H Photo blev vi serverade vatten direkt vid ingången.

Vid B&H Photo såg vi även denna välbekante fotograf, Louis Mendes, som i 50 är tagit porträtt av folk på stan med en gammal Speed Graphic-kamera:

Se en dokumentär om honom här. 

Det här var först och främst en familjeresa, så fotograferandet fick komma i andra hand. Vi gjorde saker som min son tyckte var roligt. Men jag passade på att ta lite bilder när vi gick längs gatorna.

Två kvinnor i bråk utanför en butik. Den sparkande kvinnan är en missnöjd kund.

På väg till stranden?

Två eller tre hundar?

I New York är det betydligt fler människor som sticker ut från mängden än hemma i Stockholm. Kolla in frillan!

Resan gav mersmak och jag tror att jag ska återvända snart igen, utan barn och när det är lite svalare. Så att jag kan gå all-in på fotograferandet.

Postat 2019-07-18 04:41 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Burnout i Hälla under Summer Meet i Västerås


Jag har kollat på cruising i Västerås under flera somrar, men alltid missat burnouten i Hälla. På en raksträcka i ett köpcentrum i utkanten av Västerås får motornördar bränna däck helt lagligt till en stor publiks förtjusning.

Vi valde att åka dit efter fotbollstjejernas bronsmatch. Jag räknade ändå med att det skulle bli bättre bilder när ljuset föll. Det visade sig vara riktigt. När vi kom ditt vid halv nio-tiden var ljuset rätt trist.

Min ursprungliga tanke var att fotografera folk, som jag brukar under cruisingen. Bilarna i sig intresserar mig inte så mycket. Men det visade sig att bilarna bjöd på mycket dramatik och det blev väldigt bildmässigt, så det blev mest bilfoto den här kvällen.

En del kör så att däcken exploderar.

Många bilar blir helt rökfyllda i kupén.

Tyvärr drog det in kraftigt regn vilket fick mycket publik att ge upp och framförallt var det få förare som ville köra då. Det är mycket svårare att få mycket gummirök när vägbanan är blöt. Konstigast var att alla andra fotografer också gav upp, det är ju i skymningen och mörkret som ljuset är som snyggast.

Men vissa lyckas ändå:

Till slut slutade regnet och burnandet tog vid igen. 

Man kör så att däcken ryker och gummit sprutar.

Jag har svårt att bestämma mig för vilken bild jag tycker är bäst. Vilken tycker du är bäst?

Postat 2019-07-10 19:56 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
1 2 3 ... 55 Nästa