Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag drömmer om att bli pensionär ... fotopensionär

Jag kan då och då bli avundsjuk på alla pigga pensionärer som tycks ha all tid och all ork i världen att springa runt på gatorna och fotografera titt som tätt. Här på FS-bloggen finns ett helt gäng.

Varje år är detta samma sak. Det blir inte så mycket gatufoto som jag önskar. Lusten finns där och oftast kraften, men sällan tiden.

Att leva som frilansare innebär att det är svårt att helt styra över sin tid. De olika kunderna har ofta behov av mina tjänster samtidigt. Så istället för att njuta av sensommaren på Stockholms gator har jag skrivit artiklar och fixat bilder från olika fotojobb.

Jag måste kanske byta taktik i mitt fotograferande. Istället för att åka in till stan ett antal timmar kanske jag ska plåta mer där jag ändå hamnar?

I går hade jag vägarna förbi möbelvaruhuset Mio i Barkarby med den nya retrokameran Nikon Z fc hängdes på magen. När jag skulle hämta ut en beställning på baksidan hörde jag skratt som fångade mitt intresse. Klick, klick och så var bilden på bilen ovan fångad.

Jag får ihop några hyfsade bilder under året när jag ser saker samtidigt som kameran ändå är med. Men det går kanske att få till fler sådana bilder?

Här är några sådana bilder från i år. Vilken gillar du bäst?

Trots ett och annat lyckoskott blir det ändå en bättre skörd när jag går målinriktat runt på stan och fotograferar. Då ser jag mer och är mer på alerten.

Det där med att vara pensionär låter som sagt inte så dumt.

Postat 2021-09-17 20:07 | Läst 369 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Går det att ta goa gatufoton i Göteborg?

Efter några dagars underbar semester vid Sveriges soliga sydsida drog jag mig hemåt till kungliga huvudsaken via Sveriges slagsida – Göteborg. Här möttes jag givetvis av rejäla regnskurar. Perfekt – eftersom det kan ge lite annorlunda bilder.

Mitt dygn i Göteborg fylldes även av dubbla besök på Canons verkstad (lämna in och hämta), besök på fotoutställning och en del akut skrivjobb på hotellrummet – så jag hade inte riktigt så mycket tid att plåta som jag tänkt. Men fötterna orkar ändå inte hur många timmar som helst.

Jag har varit i Göteborg många gånger, men aldrig gått i Haga förut. Efter att ha sett andra bloggare publicera bilder därifrån styrde jag kosan dit dag två då det slutat regna och turisterna flockades. Jag fick några hyfsade skott där – så tack för tipset!

Med tanke på att göteborgarna till och med har en gatufotofestival hade jag en del förväntningar på staden, och de infriades med råge. Jag kommer absolut att återkomma. 

Har du något tips på bra gatufotoplatser i Göteborg?

Här kommer lite fler bilder från min dag i Götet.

Vilken bild tycker du blev bäst?

Postat 2021-08-13 12:04 | Läst 584 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Jakten på vardagens avgörande ögonblick fortsätter


Man kan lätt känna sig hemmablind när man försöker fotografera i sin hemtrakt. Då är det lockande att resa till andra platser för att fånga bilder. Men jag tror att det finns många bra bilder att fånga på hemmaplan.

I mitt förra inlägg skrev jag om att de oansenliga vardagsbilderna kan vara de viktigaste – de bilder som säger och betyder mest i framtiden. Nu har jag fortsatt att samla på mig små ögonblick från Stockholm som jag vill spara för framtiden.

Här är en bild från den 4 april då vårsolen äntligen tittade fram:

Bilden ovan är tagen i Riddersvik i Hässelby. Här är en annan från Västerort, närmare bestämt Tensta:

Och här är ett snapshot från Gröndal:

De flesta bilder tagna i innerstaden. Jag borde fotografera mer i förorten där jag lever större delen av min tid, men det är roligare att åka in till stan på lördagar och ta en fotorunda.

Ofta hänger Joakim K E Johansson på och ibland även Jimmy Dovholt. Att gå runt två och fota går fint, men att vara tre är omöjligt. Det blir inte många vettiga bilder tagna.

Gatufotograferna Jimmy Dovholt och Joakim K E Johansson.

Här kommer en liten kavalkad med bilder från de senaste månaderna. Berätta gärna vilken bild du gillar bäst - det är alltid intressant att höra!

Sådär, nu får det räcka.

Berätta gärna vilken bild som du gillar bäst, eller minst.

Postat 2021-06-13 23:15 | Läst 740 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

De oansenliga vardagsbilderna är de viktigaste gatufotona

Gatufoto har varit väldigt poppis i 10-15 år, betydligt mer än jag kommer ihåg från 80- och 90-talen. Kanske beror det på att digitaltekniken gjort det billigare att ta många bilder och lättare att fotografera i svagt ljus.

Samtidigt har de sociala medierna exploderat och givetvis publiceras en mängd gatufoton. De flesta bilder bygger på estetik, det kan vara kompositioner som bygger på färg, form, ljus med mera.

Jag tror att det är flera orsaker till den estetiska dominansen. En är att det är belönande, folk gillar och lajkar snygga bilder. En annan orsak kan vara att det är förhållandevis enkelt att få till en snygg bild jämfört med att lyckas fånga en bild med ett intressant berättande innehåll.

Jag har alltid varit en fotografisk estet och för mig är komposition viktigt, men de bilder som känns mest i hjärtat är bilder som fångar vardagssituationer. Idealet är att kunna kombinera både form och innehåll.

Med tiden kommer värdet av bildernas innehåll bli tydligare. Just nu är vi lite hemmablinda, men när tid passerat blir bilderna ett tidsdokument. Till exempel är elsparkcyklar en ny företeelse i gatubilden. Och kanske bara en tillfällig hype som vi kommer att le åt om några år?

Under vintern har jag varit ovanligt aktiv som gatufotograf, vanligtvis går jag i träda i november och kommer igång igen i april. Det som fått ut mig på vintergatan är dels att jag behövt testa nya kameror och objektiv för Fotosidan, men också att jag får ett bättre driv genom mitt nya fotoprojekt.

När jag kollar igenom bilderna så är det slående hur många som domineras mer av innehåll än form.

Här kommer en liten bildkavalkad från vintermånaderna. Vilken gillar du bäst?

Postat 2021-03-31 21:55 | Läst 4098 ggr. | Permalink | Kommentarer (32) | Kommentera

Ett vidrigt år – men jag hade i alla fall tur med bilderna

2020 har varit ett tufft år på många sätt, men för mig som fotograf har det inneburit en nytändning. Här kommer en bildkavalkad från året som gått.

Nya Slussen, munskydd och social distansering är något av det vi kommer att minnas från 2020.

Corona har inte inneburit någon större förändring i mitt liv. Jag har redan tidigare jobbat till större delen hemifrån, men tanken var att det skulle bli slut på det. Jag hann arbeta två veckor på min nya arbetsplats, biltidningen auto motor & sport, innan pandemin slog till. Jag skriver om bilar större delen av tiden, men ibland fotograferar jag också. Och lite då och då provkör jag bilar.

Provkörning av Kia Sorento i Uppland.

Jag har inte lämnat Fotosidan helt utan fortsätter testa fotoutrustning och skriva fotonyheter. Det innebär att jag måste kombinera mitt privata fotograferande med testandet av ny kameror och objektiv. Ett exempel på det är den här gatubilden tagen i Barkarby med Sony A7c:

Canon Eos R6 är en annan av årets testkameror ...

... liksom Fujifilm X-T4:

Jag testar också objektiv, till exempel Fujifilms senaste mellanformats-vidvinkel GF 30 mm f/3,5. Här är ett gatuporträtt taget med det objektivet och GFX 100.

Gatufoto är en genre som jag inte kan slita mig ifrån. För tydlighetens skull: Det handlar inte om att fotografera gator eller vägar, även om jag sysslar med det också.

Brosprängning. Bro över E4:an i södra Stockholm. Sony A7C.

Midnattsol i Tornedalen.

Sommarens hememester bjöd både vackra landskapsbilder i Tornedalen och en fantastisk Vivian Maier-utställning på Österlen.

Jag vet inte om det var den utställningen eller något annat som givit mig extra lust att hålla på med gatufoto i år. Det har blivit fler rundor med kameran än vanligt. Och äntligen har jag kommit på hur jag ska tycka det är kul med gatufoto året om. Men det tänker jag inte berätta om idag. Det får bli i ett annat blogginlägg.

Här kommer ett gäng bilder från fotoåret 2020:

30 november – Årets sista gatufotorunda. Bilden ovan kan kanske platsa i mitt nya fotoprojekt.

Vilken av bilderna gillar du bäst?

Postat 2021-01-01 23:58 | Läst 2103 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 59 Nästa