Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Fujifilm X-T5 – HCB-style i Uppsala

Att testa kameror och objektiv som frilansare innebär ofta att prylarna måste hänga med på fritiden för att man ska få tillräckligt med möjligheter att utforska egenskaperna. Och för att få passande bilder till artikeln.

I helgen var jag och min särbo på en liten minisemester i Uppsala. Fotografering stod långt ned på dagordningen och jag tog bara med mig de saker jag har inne för test just nu: Nya Fujifilm X-T5 och den nya normalen XF 30 mm f/2,8 Macro.

Jag var lite skeptisk att det skulle bli så många bilder. Jag brukar använda en normalzoom för gatufoto, eller möjligen 28 mm vidvinkel. Men Henri Cartier-Bresson lyckades bra med normalen, så jag körde på det.

Det visade sig gå över förväntan bra med normalen. En anledning kan ju vara att det inte är lika trångt med folk i Uppsala som i Stockholm, och man kan därför jobba på längre egenskap. Jag saknade inte zoomen, men ljusstyrka f/2,8 var lite begränsande i novembermörket. 

Uppsala gav verkligen mersmak, trots att jag är lundensare. Jag kan verkligen tänka mig att komma tillbaka under våren för att fotografera mer ambitiöst på gatorna.

Ingela lät systemkameran ligga hemma och fotograferade bara med mobilen. Dagens mobilkameror är smått fantastiska i svagt ljus med sin förmåga att slå ihop flera exponeringar.

Postat 2022-11-15 23:12 | Läst 487 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Prideparaden är rena fotofesten för oss gatufotografer

Jag var verkligen inte ensam om att fotografera prideparaden i Stockholm. Vid startplatsen för paradtåget vimlade det som vanligt av män med systemkameror. Och av mitt facebookflöde att döma stod det även många och fotograferade längs vägen.

Om man är nyfiken att prova på gatufoto är prideparaden en bra tillfälle eftersom ingen tycker att det är konstigt att man går runt med en stor systemkamera.

De flesta som fotograferar i samband med paraden väljer att fokusera på de deltagare som sticker ut mest – de som har mest extrem och vågad utstyrsel. 

För mig finns bilderna oftast i brytpunkten mellan festival och det mer vardagliga livet. Jag tycker att de bilderna kan bli mer berättande än att fotografera själva paradtåget som mer känns som passerande teater.

Även publiken och annat som händer runt omkring paraden kan vara intressant att fånga på bild. Här är en bild på en ambulanssjuksköterska och en cyklande polis som pussas. Ett härligt blåljuspar.

I publiken såg jag en kvinna med en papegoja på axeln och papegojmönster på kläder och väska.

Jag var inte på årets prideparad bara som gatufotograf utan även i egenskap av frilansfotograf. Jag är nämligen husfotograf för Liberalerna och har en del yrkeskontakter i andra partier. Det är valår och alla partiledare utom Jimmy Åkesson och Annie Lööf var på plats.

Postat 2022-08-09 21:24 | Läst 1310 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ringrostig gatufotograf

Det har tyvärr inte blivit så mycket fotograferande på gatorna för min del i år. Livet kom emellan. Gatufoto hamnar inte alltid överst på listan över viktiga och kul saker att göra.

Förra helgen tog min kompis Joakim K E Johansson mig i kragen och fick mig ut på en tur på stan. Det märktes att jag inte gatufotat så mycket i år – jag kände mig ringrostig. Här kommer några bilder från den rundan.

Just nu känner jag mig jättetänd på att komma ut och fotografera de kommande månaderna. 

Postat 2022-08-08 23:18 | Läst 1158 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto med mobilen – Tema: Rosa

Klockan halv sju på morgonen är jag ingen pigg fotograf, men alla år av fotograferande har skapat en viss ryggmärgsreflex som kan väcka min trötta hjärna. När jag såg familjen ovan på Arlanda ryckte jag upp mobilen och tog några bilder. Det fanns inte tid att plocka fram systemkameran ur ryggsäcken.

Familjens vurm för rosa påminde mig om en bild som jag tog för ett och ett halvt år sedan på Götgatan i Stockholm.

Postat 2022-06-25 19:15 | Läst 1166 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kosläpp för gatufotografer

Löning, vårsol, slopade restriktioner och en vilja att demonstrera för Ukraina gjorde att det var mer folk på gatorna i Stockholm i går lördag än jag sett på flera år. Och det kryllade naturligtvis även av gatufotografer.

En lång period med hemarbete har gjort att jag nästan börjat klättra på väggarna. Lusten att komma ut på stan och röra på påkarna var intensiv. Och jag var knappast ensam om känslan. 

Stockholms gator kryllade med folk på ett sätt jag inte sett på flera år. Förutom folkvolymen tog det mig en stund att förstå vad som mer var nytt – att bara en av tusen bar munskydd.

Vårsol och blå himmel får en del att fram kameran. Men jag tror att flera av dem som hade kameran med sig på stan var ute för att dokumentera demonstrationerna för Ukraina eller för att fotografera folk på stan.

Den här mannen fotograferade med en demonstration sin Leica M5 med Voigtländer 35 mm f/2,5 och Ilford Delta 400. Leica M5 är en underskattat modell. Smart och praktiskt utformad, men illa omtyckt för att den inte ser ut som andra M-modeller. Leica gjorde aldrig om det misstaget.

Både på Sergels torg och Norrmalmstorg pågick demonstrationer för Ukraina. Det ryktas om att en del demonstranter sökte sig till den ryska ambassaden.

Efter demonstrationen på Norrmalmstorg stötte jag på dessa tre gatufotografer: David Schmidt som bland annat fotograferade med en Widelux F8 panoramakamera, Nils-Erik Larsson med sin nya Fujifilm X100V och Payman Hazheer som fotograferade i svartvitt med Leica M10 Monochrome och Leica Q2 Monochrome.

Jag hann inte med någon längre runda tyvärr, men här föjer några hyfsade skott.

Postat 2022-02-27 11:13 | Läst 2012 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 61 Nästa