Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Fujifilm X-T5 – HCB-style i Uppsala

Att testa kameror och objektiv som frilansare innebär ofta att prylarna måste hänga med på fritiden för att man ska få tillräckligt med möjligheter att utforska egenskaperna. Och för att få passande bilder till artikeln.

I helgen var jag och min särbo på en liten minisemester i Uppsala. Fotografering stod långt ned på dagordningen och jag tog bara med mig de saker jag har inne för test just nu: Nya Fujifilm X-T5 och den nya normalen XF 30 mm f/2,8 Macro.

Jag var lite skeptisk att det skulle bli så många bilder. Jag brukar använda en normalzoom för gatufoto, eller möjligen 28 mm vidvinkel. Men Henri Cartier-Bresson lyckades bra med normalen, så jag körde på det.

Det visade sig gå över förväntan bra med normalen. En anledning kan ju vara att det inte är lika trångt med folk i Uppsala som i Stockholm, och man kan därför jobba på längre egenskap. Jag saknade inte zoomen, men ljusstyrka f/2,8 var lite begränsande i novembermörket. 

Uppsala gav verkligen mersmak, trots att jag är lundensare. Jag kan verkligen tänka mig att komma tillbaka under våren för att fotografera mer ambitiöst på gatorna.

Ingela lät systemkameran ligga hemma och fotograferade bara med mobilen. Dagens mobilkameror är smått fantastiska i svagt ljus med sin förmåga att slå ihop flera exponeringar.

Postat 2022-11-15 23:12 | Läst 2387 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera