Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

25 år sedan kravallerna i Lund

Idag är det 25 år sedan närmare ett tusen poliser hamnade i våldsamma kravaller med omkring sex hundra danska husockupanter på Stora Södergatan i Lund. Mitt emellan de två hamnade en skock fotografer. Själv var jag bara beväpnad med en Canon new F-1 och två rullar Kodak P3200.

Under mitten av 1800-talet började Karl XII:s dödsdag högtidlighållas i Lund. De män som deltog i ceremonin tillhörde som regel extremhögern. I början av 1990-talet uppstod motdemonstrationer och oroligheter. Jag minns hur lokalradion uppmanade alla lundabor att hålla sig inne på kvällen den 30 november.

Som gymnasist med en drömmar om att bli pressfotograf gick det inte att hålla sig hemma. Efter skolan den 30 november 1993 köpte jag två rullar högkänslig svartvit film, det var allt som min budget tillät. 

Några veckor tidigare hade jag praktiserat på tidningen Arbetets lokalredaktion i Lund och denna kväll hängde jag på Arbetets fotografi Lund, Claes Hall. Men mest hängde jag ihop med min gymnasiekamrat Kristoffer som hade goda kontakter på Sydsvenskan. Kristoffer och jag möttes upp på Centralen i Lund och blev direkt uppmanade av en polis att åka hem, men det gjorde vi naturligtvis inte.

Staden låg folktom, istället syntes bara polispatruller här och där. Men i närheten av Stortorget hittade vi ett gäng fotografer. Arbetet hade tre fotografer i stan den kvällen som dirigerades runt med radio från redaktionen där någon satt och markerade på en karta var alla avspärrningar sattes upp. Även Sydsvenskan hade tre fotografer på plats. Från Expressens Malmöredaktion kom två, för att bara nämna några.

Polisen hade förberett sig noga och sett till att alla tvärgator till den stora gatan som genom Lunds stadskärna var blockerade med stora containers. De visste att omkring sex hundra danska BZ-aktivister var på väg för att demonstrera mot högergubbarna som dyrkade Karl XII. Polisens plan var att lura in danskarna in på gatan och sedan slå till när de inte kunde fly.

Innan polisen gick till angrepp mot danskarna så varnades pressen. Polisen sa att de inte kunde ta ansvar för säkerheten. Expressen-fotografen Torbjörn Andersson, som gjort många resor till kriget i Jugoslavien och även var siste fotograf på plats vid massakern vid Himmelska fridens torg 1989, berättade senare för mig att han aldrig varit så rädd som under kravallerna i Lund. För när polisen började gå emot danskarna så flög gatstenar i luften.

"Det finns alltid någonstans att ta skydd i krig, men inte här", berättade Torbjörn.

Poliserna som kom ifrån hela södra Sverige var nervösa. Det smittade av sig på hundarna. En fotograf från TV4 blev biten och en fotograf från Helsingborgs Dagblad blev rejält nedslagen. Min rygg fick också känna av några batongslag.

När väl polisen och danskarna stötte ihop så slog de första leden av poliser ned dem. Sen kom ett andra led som satte buntband på armarna. Slutligen kom ett tredje led med poliser som lastade upp de paketerade danskarna på flaken på lätta hyrlastbilar.

När allt ebbade ut utanför Mejeriet i Lund tog jag mina sista exponeringar. Tyvärr har jag bara skannat en bild från kravallerna, den bästa. Men jag har papperskopior på fler bilder. Jag får ta och skanna dem innan det gått ytterligare 25 år.

Postat 2018-11-30 10:18 | Läst 4234 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fångade bergatrollet med fisheye

Jag gillar känslan att ha alla verktyg jag kan behöva för mitt fotografiska hantverk. Det innebär att jag har en ansenlig mängd kameror, objektiv och blixtar. Vissa begränsningar har jag satt, jag har till exempel inga undervattensprylar. Men jag har objektiv från 8 till 800 millimeter.

Min fisheyezoom 8-15 mm f/4 blir oftast liggande hemma, men i helgen kom det verkligen till rätta när Trafikverket bjöd in till tunnelvandring i en del av Förbifart Stockholm. Förutom fiskögat hade jag även med mig ett testobjektiv: Tamron SP 15-30/2,8 VC G2. Det visade sig också vara helt rätt val. 

Det var många som var nyfikna på det enorma projektet. 2 mil tunnel ska stå klart 2026. Jag kom in som nummer 4213 efter närmare två timmars köande. Totalt kom nästan 4500 besökare, oräknat alla som gav upp i kön.

Det var lite bökigt att släpa med mig mitt gamla och tunga Gitzo-stativ, men det var väl värt mödan. Tamron-zoomen använde jag dock på frihand på en separat kamera. Det gick bra eftersom objektivet har så effektiv bildstabilisering. Skönt att slippa byta objektiv i den här miljön.

Inga problem att ta skarpa bilder med Tamron 15-30/2,8 på en 1/4 sekund. Se här:

Fisheye kan ge kraftigt böjda linjer, men i en tunnel finns det inte alltid så många raka linjer ...

Postat 2018-11-27 23:11 | Läst 3309 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En vanlig dag som frilansfotograf

Livet som frilansfotograf är inte alltid så glamouröst, men oftast väldigt kul. Ett regelbundet uppdrag för mig är att fotografera nya produkter i Scouternas webbshop. I fredags var det dags igen.

Min ihopfällbara fotokärra är packad med min portabla fotostudio.

De flesta bilder tas mot en träbakgrund - ett genomgående manér för alla rena produktbilder. Men vissa produkter fotograferas i miljö och med scouter som modeller, särskilt om de ska användas till annonser i Scouternas tidning.

I fredags fotograferade jag ett antal nya produkter mot träbakgrunden, men det blev också några bilder utomhus på en ny jacka.

Postat 2018-11-18 21:43 | Läst 3645 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

BUS eller godis?

Det har tyvärr inte blivit mycket gatufoto i år på grund av allt från frilansjobb, sommarhetta och sjukskrivning. Men jag gjorde ett race i slutet av oktober för att utnyttja ljuset. Hittade det här paret på Mäster Samuelsgatan. Gjorde om till svartvitt i Silver Efex.

Postat 2018-11-01 10:58 | Läst 4096 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera