Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Vi skulle ju bara ta en kopp ...


Visst är det skönt med semester. När dagarna är löst planerade och man kan göra vad man har lust med. Som att fota folk på stan.

Igår åkte jag in till stan för att äta lunch med  Joakim K E Johansson som är tillfälligt uppe från Karlskrona. Jag blev som vanligt kaffesugen efter maten, så vi gav oss ut på stan för att hitta ett bra kaffeställe. Det blev en lång promenad på sex timmar och några hundra exponeringar.

Jämfört med många större städer är Stockholms stadsmiljö välordnad och blek i färgerna. Ett bygge kan tillföra lite röra och därmed ge nya bildmöjligheter.

När man tittar på en fotografs bilder så kan man ibland se mönster. Det kan vara tillfälligheter, men det kan också visa på vad som intresserar just den fotografen. En del har många bilder på folk som bär saker på stan. Jag ser ofta olika färgsamband, och personer i reflexvästar hamnar ofta i mina bilder. Jag tror att det mer beror på ett intresse för färg och form än en svaghet för just reflexvästar.

Stockholm kan vara rätt öde på sommaren, med undantag för turistfällorna. Det var betydligt mer folk i stan igår än jag hade förväntat. Och stämningen var kontinental. Förklaringen är antagligen att vädret var varmt, men inte var helt pålitligt.

Vilken bild tycker du blev bäst?

Postat 2014-07-29 12:20 | Läst 5955 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Det gick hett till i Gnesta


Årets varmaste dag ägnade jag varken åt att bada eller dricka isvatten i skuggan. Istället ställde jag ut bilder på Gnesta-planket.

Som vanligt blev det många trevliga möten med andra fotointresserade. Gnestaborna verkade mer värmekänsliga än oss fotografer. Jag fick intrycket att det inte var lika många besökare som tidigare år.

Jag åkte till Gnesta tillsammans med Joakim K E Johansson från Karlskrona. Stockholmare in spe. Förutom att Joakim och hans bilder var bilden lastad med en mängd fotoprylar som jag ville få sålt på kameraloppisen.


Joakim K E Johansson sätter upp sina bilder


Joakim visade upp sina (analoga) bilder från hemstaden Karlskrona. Se fler här.

Jag hade valt ut fem A3-bilder och tänkte komplettera med några mindre A4-bilder. Men vilka? Jag shanghajade min vän Göran Segeholm och hans trevliga fru Eva Hedberg som kuratorer för min lilla utställning.

Så här blev urvalet:

Alla bilderna är tagna under en resa till London i maj tillsammans med Joakim K E Johansson. Göran Segeholm intresserade sig för vårt gemensamma resande. Så han började plocka fram mikrofoner ur sina stora Domke-väska.

På onsdag kommer ett nytt avsnitt av Bildradion där ämnet är Gnestaplanket.


Göran intervjuar Gnesta-generalen Bengt Björkbom, som är bekant för de flesta som läser Fotosidans bloggar.


En del fyndade vackra kameror. Jag fick sålt en del av prylarna jag släpat med mig. Konstigt nog ville ingen köpa mina Profoto studioblixtar från 1968 ...


Efter utställningen blev det fika i skuggan hos närmsta kafé.

Postat 2014-07-27 21:37 | Läst 4898 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vi sitter här och skannar ...

... min far och jag.

Den här kvällen har jag rostat av min pappas kunskaper i att skanna. Han har tagit enorma mängder med bilder sedan slutet av 1950-talet. Så nu är det dags att komma igång ordentligt med digitaliseringen.

Först tränade vi på att skanna påsikt med Epson-skannern. Pappa valde en tecknad bild av sin egen pappa som en släkting skickat till födelsedagen 1976.

Tecknat av Tage Hällström, 1976

Sen tränade vi på att skanna film med Nikon-skannern. Pappa valde ett blekt Ektachrome-dia från bygget av "Skampålen" i Helsingborg 1960, kvarteret Havet. Det är bara starka rostbruna färger kvar, så jag gjorde om bilden till svartvitt.

Foto: Leif Fröderberg 1960, Leica M3

För första gången lyckades inte skannern (en Nikon Coolscan 9000 ED) att hitta skärpan. Jag undrar om det han ha att göra med att filmen är så påverkad av tidens tand. Det är kanske någon som har erfarenhet av detta.

 Här är två andra exponeringar från samma bygge som jag skannat tidigare:


Foto: Leif Fröderberg 1960, Leica M3

Postat 2014-07-22 22:13 | Läst 4248 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ont om fotografer på Kiviks marknadGatufoto blir alltmer populärt, så jag räknade med att stöta på ett flertal fotografer på årets Kiviks marknad. Ett tillfälle där det är lika svårt att fota folk som att "skjuta gäddor i en hink", för att citera en gatufotograf från Blekinge.

Jag har besökt Kiviks marknad många gånger. Kivik ligger bara en knapp mil norr om det ställe där jag tillbringat många sköna somrar. Första året jag hade med kameran var 1991. Då såg jag Lars Tunbjörk fotografera med mellanformat (Plaubel Makina). Jag antar att han höll på med boken "Landet utom sig", men några bilder från Kivik letade sig aldrig in i boken.

I år såg jag i och för sig många som hade med sig en kamera, men bara en som aktivt fotograferade. Nämligen Johan Jehlbo från Stehag. Han kör Bruce Gilden-stil. Så här kan det se ut:

Jag har inte samma sätt att fotografera som Johan. Istället för att fokusera på enskilda individer och belysa dem med blixt så försöker jag hitta intressant händelser eller kombinationer av personer och miljö. Men eftersom ljuset var stenhårt mitt på dagen använde jag också blixt på en del bilder. Till skillnad mot Johan så låter jag inte blixtljuset bli lika uppenbart. För honom är det ett sätt att lyfta fram en person från bakgrunden, för mig är det mer en teknisk lösning.

Bilden överst är tagen med blixt liksom denna:

Blixten kan också vara effektfull för porträtt:


Tomten Wimze vid några renar, fyndigt så det förslår ;)

Jag hade tänkt att mest fotografera med min vanliga gatufotokombination: Canon Eos 6D med EF 35 mm f/2 IS. Men det blev flest bilder med den betydligt tyngre kombinationen 5D Mark III, EF 24-70/2,8L II och blixten 600EX-RT. Som här:

Och här:

Några andra blandade bilder:

Jag gick i nästan 10 timmar på marknaden. Jag ville både vara med på dagen då det är som mest folk och fånga stämningen när mörkret föll.

Till slut var det dags att åka hem:

Jag tog cirka 2000 exponeringar under de tio timmarna. Det tar ännu längre tid att att fixa till alla bilder som jag vill spara. Jag har en del kvar. Förhoppningen är att få ihop en bok om Kiviks marknad med bilder som jag tagit sedan 1991.

Postat 2014-07-18 23:13 | Läst 6621 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Hett uppdrag bland soldater, hundar och knottJag började årets sommarsemester med två dagars frilansuppdrag bland soldater, hundar och knott på Marma skjutfält utanför Älvkarleby.

Uppdraget var att dokumentera utbildningen av hundförare och patrullhundar som Svenska brukshundsklubben utför på uppdrag av Försvarsmakten. Hundförarna och deras hundar ingår i Hemvärnets styrkor runt om i landet.

Jag har inte hunnit gå igenom de närmare 4000 exponeringarna jag tog. Jag räknar med att det tar två dagar att välja ut bilder och fixa till två-tre hundra bilder.

Vädret var inte idealiskt. 29 grader varmt och gassande sol. Det innebär hårda kontraster. Inne i skogen är det ett extra stort problem då ljuset ofta är fläckvis. Tack och lov har dagens moderna digitalkameror rätt stort tonomfång.


Spårning


Min Canon på Kanonvägen (med flygfä).

Postat 2014-07-09 19:33 | Läst 8181 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera