Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Blöt action! Kanske något för TV?

Jag har plåtat vattenpolo vid tre tillfällen tidigare. Det har uppmärksammats av den lilla vattenpolovärlden i Sverige och därför inbjöds jag och min kollega Martin Agfors att fotografera på semifinalen i elitserien i vattenpolo. Vattenpolo är ingen stor sport i Sverige, så på läktaren satt främst flickvänner och spelare i andra lag. Vattenpolo är en underhållande sport som är värd en större publik. Kanske kan vattenpolo få samma genombrott i TV som curling fått?

Som fotograf är vattenpolo väldigt bildmässigt. Det skvätter hela tiden och det råder ständigt någon närkamp. När tränaren ropar "Saccosäck, saccosäck" ska en spelare försöka tynga ner sin motståndare under ytan, tror jag. I denna sport är det okej att trycka ner motståndaren under ytan i några sekunder.

För den som inte har långa telen är det enklast att fotografera i mindre 25-meters bassänger. I stora 50-meters bassänger kommer spelarna längre ifrån en. Jag hade både ett 300/2,8 och ett 500/4 med mig, men jag hade klarat mig med bara 300:at. Det blev inte så många bilder med långtelet. Martin hade två Nikon D3 med nya 70-200/2,8 på ena och ett AF-S 300/2,8 II på andra.

Under den första matchen lyste solen och gav ett spännande motljus. Jag provade att exponera snålt så att vattenstänket skulle framträda bättre.

I övrigt försökte jag fånga ögonblick och ansiktsuttryck. Det är alltid en utmaning att variera sig.

Jag ska inte säga att jag lagt ner min själv i bildbehandlingen. Har lite dåligt med tid just nu. Det viktigaste är att bilderna kommer iväg till spelarna.

Avslutar med  bilder på Martin Agfors:

Postat 2012-03-09 19:57 | Läst 16462 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kalla sportbilder

Att göra tre fototidningar inom drygt en månads tid gör en gravt osocial och obloggig. Idag gick ett nytt nummer av Proffsfoto till tryck. Om drygt en vecka ska nytt nummer av Fotosidan Magasin till tryck.

Så här kommer ett blogginlägg två veckor sent. Häromveckan var jag och min kollega Martin Agfors på Zinkensdamm i Stockholm för att fotografera bandy. Hammarby mot Vänersborg.

Martin hade med sig nya Sony A77 som tar 12 bilder per sekund med följande autofokus, till en bråkdel av priset för nya Canon Eos-1D X som också ska klara samma hastighet. Martin hade också med sin Nikon D3 med 300/2,8 som referens. Jag fotograferade med min Canon Eos-1D Mark IV med 300/2,8 och 500/4.

Som alla vet går det väldigt fort i bandy. Att följa spelet är svårare än i fotboll. I fotboll kan man lätt förutse många situationer, som att två personer hoppar upp efter bollen efter en utspark. I bandy flyger bollen och spelarna blixtsnabbt över plan. Men det som är svårt är också utmanande.

Jag tror att det går att träna upp sin förmåga att förutse spelet. Det tog en stund att komma in i spelet och med tanke på att detta bara är tredje gången jag provar att fotografera bandy så har jag säkert en viss förbättringspotential.

De flesta bilder tog jag på 1/1000 sekund. Jag experimenterade också med att bilder på 1/125 sekund för att få lite mer rörelse i bilderna. Helt frysta bilder kan bli lite döda i känslan.

Jag skulle kanske ha provat ännu längre slutartider?

Snart är bandysäsongen över. Jag har aldrig varit på finalen i Uppsala, men det vore kul och exotiskt för mig som lundensare.

Allsvenskan i fotboll nalkas. I år ska jag bevaka MFF:s matcher i Stockholm åt MFF. Det blir tyvärr inte så många eftersom fler stockholmslag står utanför Allsvenskan i år.

Hur gick det då för Martin Agfors och Sony A77? Det får du läsa om i nästa nummer av Proffsfoto som gick i tryck idag. Tidningen kommer ut i butik den 22 mars.

Postat 2012-03-07 20:36 | Läst 10411 ggr. | Permalink | Kommentarer (23) | Kommentera