** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fotoåret 2021 – med tydliga spår av Corona

Dags att summera året 2021 som gatufotograf.

Precis som 2020 fick jag och Joakim K E Johansson stryka vår årliga gatufotoresa. Vi har pratat om att åka till Prag, Krakow och Rom, men vi får se vart vi åker och när det blir. 

I stället har det blivit mycket fotograferande på hemmaplan i Stockholm. Det är inte alls fel. Förr kände jag att utlandsresor gav bilder på en nivå som jag har haft svårt att fånga hemma, men på senare tid har känt att jag fått lättare att hitta bilder här. Antagligen beror det på en mix av erfarenhet och hängivenhet.

Det här har gett mig en nytändning. Jag är kanske i ett flow? I så fall gäller det verkligen att fortsätta hålla igång för att dra nytta av den positiva kraften.

Så löftet för det nya året får bli att fotografera mer. Spelar man inte så vinner man inte heller.

Men vad ska jag göra med alla bilder? En del sätter samman utställningar och fotoböcker. Jag känner inte att jag är redo för det – mitt fokus ligger på att ta nya bilder. Jag tänker att jag kan ägna mig åt att göra fotoböcker när jag blir gammal, ungefär som Elliot Erwitt.

Men visst, en dag är kanske högen med bilder från Stockholm så stor att jag kan göra en bok och hålla rätt hög genomgående kvalitet.

Jag har också en annan bildhög, men temat på den vill jag inte avslöja än.

Som gatufotograf går det inte bara att få en idé och sedan ta bilderna till projektet på några veckor. Det tar år och många tusen steg per bild att få ihop något vettigt.

Det tredje projektet, och det som antagligen först bär frukt, är ett samarbete med Joakim K E Johansson. Man kan säga att startskottet för projektet gick när vi gjorde en workshop i gatufoto på uppdrag av Fotografiska 2019. Jag räknar med att vi kan visa upp lite olika resultat av projektet om två-tre månader.

Som vanligt är jag nyfiken på vilken eller vilka av mina bilder du fastnar mest för. Det är väldigt lärorikt och intressant att höra.

Här kommer ytterligare bilder från året som gått.

Postat 2022-01-22 11:50 | Läst 3454 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera