** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Givande ljuskurs med David Bicho

Igår gick jag på fotokurs. Närmare bestämt en 4 timmars kortkurs i ljussättning med fotografen David Bicho och hans assistent Hans. Bakom kursen ligger blixttillverkaren Profoto och yrkesfotobutiken Goecker.

Här kan du läsa ett reportage från Fotosidan Magasin om David Bicho.

Just nu är kursen på turné runt i Sverige och första stoppet var i Stockholm. Upplägget för kursen är att ge lite grundläggande ljuskunskap, gå inte på vanliga fallgropar och visa på hur man kan lösa fem vanliga situationer som man ofta ställs inför. Exempelvis porträtt i knepiga utrymmen, hur man klarar sig med bara en eller två blixtar, hur man blandar blixt och befintligt ljus mm.

David kommer in på många begrepp, en del vedertagna och andra som han själv myntat. Här är några exempel på begrepp som dyker upp under kursen:

Schoeller-ljus
Clamshell-ljus
Butterfly-ljus
Vermeer-hörn
Rembrandt-ljus
Peacock-skuggor
Självskuggor
Kastade skuggor 
Flagga
Blaffa
Short light och broad light
Ljusdjup
Collumellareflexen
Divergerande skuggor
Ljusbild
Motiverad ljussättning

 

Postat 2017-03-15 23:12 | Läst 5780 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tog med Fujifilm X-T20 och X100F till New York på sportlovet

Under sportlovet tog jag och sonen och åkte till New York. Det innebar att jag hade rätt låg fotoambition jämfört med när jag reser själv. Jag valde att ta med mig Fujifilm X-T20 och X100F som jag ändå håller på att testa. Kamerorna klarar för all del även mer ambitiös fotografering, men det passade bra med lättare och mer kompakta kameror än jag normalt använder.

Jag har inte hinnit "framkalla" så så många bilder än eftersom jag har fullt upp med ett antal frilansuppdrag vid sidan av jobbet på Fotosidan. Idag plåtade jag till en organisations bildbank och igår fotograferade jag en VD till en årsredovisning. Men tre bilder kan jag i alla fall bjuda på.

Superhjältar. Microsoft store på 5th Avenue med Fujifilm X-T20.

Brooklyn Bridge med Fujifilm X100T.

Pågen på Times Square, Fujifilm X-T20 med 10-24/4.

Vän av ordning undrar antagligen vad jag tyckte om kamerorna. Jodå, X100F har blivit lite av en favorit. Den är är verkligen som gjord för gatufoto. Den är lätt att ha med sig och fotograferingen blir väldigt spontan. Kanske även jag jag faller till föga och skaffar mig en Fujifilm?

X-T20 är väldigt kompetent och samtidigt kompakt kamera, men personligen faller jag mer för X-T2 (som dock kostar mer).

Postat 2017-03-11 19:09 | Läst 3492 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera