Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fotoåret 2021 – med tydliga spår av Corona

Dags att summera året 2021 som gatufotograf.

Precis som 2020 fick jag och Joakim K E Johansson stryka vår årliga gatufotoresa. Vi har pratat om att åka till Prag, Krakow och Rom, men vi får se vart vi åker och när det blir. 

I stället har det blivit mycket fotograferande på hemmaplan i Stockholm. Det är inte alls fel. Förr kände jag att utlandsresor gav bilder på en nivå som jag har haft svårt att fånga hemma, men på senare tid har känt att jag fått lättare att hitta bilder här. Antagligen beror det på en mix av erfarenhet och hängivenhet.

Det här har gett mig en nytändning. Jag är kanske i ett flow? I så fall gäller det verkligen att fortsätta hålla igång för att dra nytta av den positiva kraften.

Så löftet för det nya året får bli att fotografera mer. Spelar man inte så vinner man inte heller.

Men vad ska jag göra med alla bilder? En del sätter samman utställningar och fotoböcker. Jag känner inte att jag är redo för det – mitt fokus ligger på att ta nya bilder. Jag tänker att jag kan ägna mig åt att göra fotoböcker när jag blir gammal, ungefär som Elliot Erwitt.

Men visst, en dag är kanske högen med bilder från Stockholm så stor att jag kan göra en bok och hålla rätt hög genomgående kvalitet.

Jag har också en annan bildhög, men temat på den vill jag inte avslöja än.

Som gatufotograf går det inte bara att få en idé och sedan ta bilderna till projektet på några veckor. Det tar år och många tusen steg per bild att få ihop något vettigt.

Det tredje projektet, och det som antagligen först bär frukt, är ett samarbete med Joakim K E Johansson. Man kan säga att startskottet för projektet gick när vi gjorde en workshop i gatufoto på uppdrag av Fotografiska 2019. Jag räknar med att vi kan visa upp lite olika resultat av projektet om två-tre månader.

Som vanligt är jag nyfiken på vilken eller vilka av mina bilder du fastnar mest för. Det är väldigt lärorikt och intressant att höra.

Här kommer ytterligare bilder från året som gått.

Inlagt 2022-01-22 11:50 | Läst 1165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis! Många riktiga bra bilder, även många fina skott, mästerligt tycker jag. hälsar Lasse
Svårt att utse nån enstaka favorit, det finns så många bra bilder här! 👍 Kul att se ändå att 'smygtagna' bilder oftast är de som blir bäst (enligt definitionen att inte fråga motiven först..) Det verkar ju annars finnas ett ständigt behov av att hävda att 'så får man väl inte göra'.. Bland dina bilder är det väl bara den första där möjligen 'motivet' såg din kamera, men det är kanske ändå inte säkert att personen gjorde det?
Hälsn!
Svar från froderberg 2022-01-22 23:09
Det kan väl inte finnas många inom fotovärlden som menar att man inte får fota utan fråga först? Det är ju rätt uppenbart att det är en förutsättning för att få naturliga bilder.

Men man stöter ju på en och annan ut den breda allmänheten som tror att det krävs någon slags medgivande för att fota andra. Det kan man ju förstå, att man skulle ha rätt att styra bilen av sig själv är ju en logisk tanke.
Jag känner igen mej i ditt registrerande av färgmöten och färgmatchningar (kan inte låta bli att se sådant var jag än går - fast jag brukar förstås sällan gatufota 🙂)
Bilden med lejonen och den lika vita kvinnan fastnade jag särskilt för liksom den rosa-vita kvinnan vid de rosa borden med vit påse…snyggt registrerat och fotat tycker jag.
Bilden med bilen där den stora lådan har baxats in fastnar jag oxå för…hur gick det månntro…?
Hej,
Det är en fin årgång. Många bra bilder. Du gillar matchning av färger. De går fram fint.
Ha det väl
Bob
Hej Genomgående bra bilder.- Jag är gammal och har haft tanken på att göra en fotobok, men tycker som du, det får jag göra när jag blir gammal. Så länge man orkar knalla omkring vill man samla på sig mer. Kul att du har fått känslan att Stockholm bjuder på mycket. Syns i dina bilder.Inspirerande!
/ Bengt H.
Du har varit produktiv och satt många riktigt sköna bilder under året. Märks att du har flow. Jag blir helt klart avis :-)

Absoluta favoriten blir nog den första bilden, men det är svårt attt välja. Ska för övrigt bli spännande att se vad du producerar under 2022 när du nu har ångan uppe :-)
Strålande fin serie! Första bilden är helt suverän. Många hälsningar/ Björn
Många fina ögonblick du lyckats fånga 2021, Magnus!
Blåa tanten och gula löpare med lustiga fotografer i topp..
Första tycker jag inte alls om..
HaD/Gunte..
Den första är riktigt bra!
/MA