Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Actionfoto i solnedgång med Sony A9 II

I går hängde jag med Martin Agfors till en udde utanför Nynäshamn för att fotografera kite-surfare. Martin håller just nu på att testa Sony A9 II. Vi får bara ha kameran en dryg vecka, men för att testa kameran ordentligt har jag fotograferat ungdoms-SM i vattenpolo med kameran. Martin har fotograferat bandy och ishockey, och i går även kite-surfning.

Martin passade även på att testa Leofotos stativ och gimbal-huvud. 

Jag hade hoppats på att kunna testa nya Canon Eos-1D X Mark III, men tyvärr får vi vänta några dagar på den. Istället hade jag med min 1D X Mark II. Den satt på en EF 400/2,8L IS II med 1,4x eller 2x telekonverter. Martin använda Sonys nya 600 mm f/4. 

Vi fotograferade två kite-surfare. Den ene är kollega till Martin och hade tipsat om den här fotomöjligheten. På platsen fanns även några vind- och vågsurfare som vi passade på att fotografera.

Vi började fotografera vid halv tolv, men de flesta bilder som jag fixat till är tagna under den sista timmen före solnedgången då det var snyggast ljus. Tidigare på dagen var det mest grått och färglöst.

Jag tog vansinnigt många bilder, nästan 10 000 exponeringar. Jag fixade 121 bilder och här kommer ett litet urval:

Till slut kröp solen ner under horisonten och kvar var bara en ensam vågsurfare.

Inlagt 2020-01-17 22:32 | Läst 903 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt! Fantastiska bilder från en plats som är lika fantastisk den! En gång stod jag där när det blåste 33 m/s i byarna.. och det var sol! Här blåste det mindre, fyren känns säkert igen.. https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/221941/1491155.htm
Hälsn!
Svar från froderberg 2020-01-18 01:43
Jisses vad det blåste på din bild. Får återkomma någongång då det är häftigare väder.
ehrsa 2020-01-18 11:34
Det är verkligen ett ställe man ska åka till när det blåser hårt utifrån havet! Här är en nyss inladdad bild från när det blåste 33 m/sek i byarna, minns tyvärr inte exakt när det var, men i alla fall på det 'analoga' 90-talet.. https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/221941/3742231.htm
Hälsn!
Fantastiska ögonblick fångade i vackert ljus. Wow!
10000 bilder, låter jobbigt. För mig så börjar det bli både pinsamt och jobbigt om man jag kommer hem med över 1000. Bilderna du visar är tagna med Canon om jag förstår det rätt. Härliga actionbilder med skummet från vattnet i det fina ljuset
Svar från froderberg 2020-01-18 14:59
Ja, det var lite galet många exponeringar. Rookie-misstag kan man nästan säga. Efter jag plåtat en tid så lärde jag mig vad som blev bäst på bild och då minskade skottlossningen. Det är inte så klurigt att hantera bilderna, jag väljer snabbt ut de bästa i kameran och laddar bara in dem i datorn.

Martin tog nästan lika många exponeringar, trots att han satte ner kameran från 20 till 10 bilder per sekund.
Grymt fina bilder Magnus! 10 000 bilder hehe ja det går fort när det händer saker och 1D X Mark II är väl som gjord för fart :)
Många fina! Härligt ljus!

Mvh, Peter
Härligt att se dessa fina bilder från bästa stället och i det fina vädret.
Det kliar lite extra nu i actionfingret.....
Tack för inspirationen nu blir det till att göra action snart...