Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag drömmer om att bli pensionär ... fotopensionär

Jag kan då och då bli avundsjuk på alla pigga pensionärer som tycks ha all tid och all ork i världen att springa runt på gatorna och fotografera titt som tätt. Här på FS-bloggen finns ett helt gäng.

Varje år är detta samma sak. Det blir inte så mycket gatufoto som jag önskar. Lusten finns där och oftast kraften, men sällan tiden.

Att leva som frilansare innebär att det är svårt att helt styra över sin tid. De olika kunderna har ofta behov av mina tjänster samtidigt. Så istället för att njuta av sensommaren på Stockholms gator har jag skrivit artiklar och fixat bilder från olika fotojobb.

Jag måste kanske byta taktik i mitt fotograferande. Istället för att åka in till stan ett antal timmar kanske jag ska plåta mer där jag ändå hamnar?

I går hade jag vägarna förbi möbelvaruhuset Mio i Barkarby med den nya retrokameran Nikon Z fc hängdes på magen. När jag skulle hämta ut en beställning på baksidan hörde jag skratt som fångade mitt intresse. Klick, klick och så var bilden på bilen ovan fångad.

Jag får ihop några hyfsade bilder under året när jag ser saker samtidigt som kameran ändå är med. Men det går kanske att få till fler sådana bilder?

Här är några sådana bilder från i år. Vilken gillar du bäst?

Trots ett och annat lyckoskott blir det ändå en bättre skörd när jag går målinriktat runt på stan och fotograferar. Då ser jag mer och är mer på alerten.

Det där med att vara pensionär låter som sagt inte så dumt.

Inlagt 2021-09-17 20:07 | Läst 552 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Fyran. den utger sig inte för att vara lustig, ha ett färgackord eller nåt annat. Två unga som springer i regnet är ett evigt bildmotiv, fångat i ett nu.
Tycker nog att puffen är rätt härlig... Man anar det breda leendet hos chaffisen och ser det snudd på omöjliga i att få in det enorma paketet i framsätet. Finns det någon under paketet, eller har chaffisen bara ovanligt långa armar och gott självförtroende.

Tycker nog att det ser ut som ett enda stort och därtill snudd på kubistiskt/rektangulärt önsketänkande om redaktörn uschäcktar:) Snudd på fantastisk bild av en värld i trångmål...

Ikea, a puzzle gone bananas:D
Allt gott!
//Morgan
Gillar den stillsamma bilden från Odenplan i gråblå ton. Ett livsöde.
Även en pensionär är jätteupptagen och har svårt att få tiden räcka till. Hälsar NL
Hej Magnus.
De er gode allesammen , men det med de unge, som løber i regnen med store smil på læberne - vælger jeg.
Mvh. Erik.
Kul puffbild, kan ofta ses utanför blågula varuhuset också..
HaD/Gunte..
1. Odenplan, där bodde jag! T- banetrafiken hördes upp genom huset.
2. Han med fåtöljen. Jag gick så för oerhört länge sen, såg inget, snubblade och slog mig betänkligt.
3. Stackarna med äpplena. Jag vill inte vara skadeglad men usch, såna gener finns ändå.
4. Färgexplosionen! Överväg beskära till kvadrat.

(Jag fasade inför pensionen. Klängde mig fast vid jobbet så länge det gick och öppnade sen eget. På deltid. Det tog 15 år, men nu har jag vant mig. Började blogga här på FS. Kul för mig att ta fram en blogg om dan. Håller kameran varm och mig i gång. Och det är ju frivilligt att titta.)
Man behöver inte vara pensionär för att ta fina gatufoton vilket du har lyckats med jag gillar nog färgexplosionen på sista bilden
Ha det gott/Stig
Jag kan inte riktigt bestämma mig, men jag tycker nog puffbilden och stackarna med all "fall"frukt är snäppet intressantare än de andra.

Vem drömmer inte om livet som pensionär. Vissa dagar känns det nära och andra vidunderligt långt bort i tiden. Jag tror minsta hälften av fotoklubbens medlemmar drömmer om att kunna ge sig ut och fotografera när man har lust till det.

Hälsningar Jörgen
Tid, tid, tid. Det värdefullaste du har.

Känner igen mig allt för väl i dina funderingar. Hur väl förvaltar jag min tid? Gör jag det jag egentligen vill, med min tid? En jobbig fråga.

Gillar stolbäraren och papegojan.