Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kriget kom till Öfre Östermalm

Fotoskribenten Göran Segeholm skrev nyligen en text om att vi borde, och oftast kan, lägga mer tid på vårt fotograferande. Den texten ska du läsa!

Just nu lägger jag ner rätt mycket tid på ta egna bilder. Jag ägnar också mitt fotograferade en hel del tankemöda. Det senare har jag svårare för. Jag blir lätt trött och yr när jag försöker reflektera över mitt fotograferande. Men ibland klarnar det.

Idag sträckte sig hjärnaktiviteten till att reagera när det kom en trafikvarning på Radio Stockholm. "Militärövning under dagen på Östermalmsgatan, mellan Sturegatan och Skeppargatan". Jag såg direkt  dramatiska och roliga bilder i min inre syn. Det fick bli snabbmatslunch på Östermalm.

I mitten av bilden ovan ser du en fotograf från SVT:s ABC. Det visades några korta klipp från övningen i kvällens sändning.

Jag åkte till tunnelbanan Stadion och gick mor Östermalmsgatan. Lång bort fick jag se något grönt i en korsning och anade att det var militären. Redan på tunnelbanan hade jag osäkrat mina kameror (en Canon EOS 5D Mark III med 24-105/4L och en EOS-1D X med 70-200/2,8L IS II). När jag möte soldaterna var jag redo att ge moteld med 12 pangbilder i sekunden.

Skämt å sidan, som svensk är det svårt att bli rädd för soldater som uppträder i stadsmiljö. Hur svartmålade de än är. Folks reaktioner förbyttes snabbt från förvåning till leende.

För den som ville gick det att ta tuffa actionbilder ...

... men jag såg mest kontrasterna mellan vanligt folk och militärerna. Stundtals komiska kontraster.

PARKING OUR TANKS

Jag hann plåta i en kvart innan soldaterna försvann in på Östra Real för att äta lunch.

Jag ska villigt erkänna att jag tyckte det var barnsligt kul att springa och jaga militärer med kameran. Sämre lunchpromenad kan man ha.

Inlagt 2013-02-20 22:05 | Läst 11078 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Måhända barnsligt roligt...men förbannat trevliga bilder :). Hade gärna sprungit med dig runt där.
Ovanliga gatubilder.. och härliga ögonblick.
Tack för dessa.

Ps typiskt också Östermalm med alla damer med sin små hundar, det har du tagit vara på perfekt
hahaha... sicken underbar lunch!!...

Här sitter man å ler och skrattar åt ur det ser ut... tänk de som har det som vardagssyn på sin lunch :)
Här var det några riktigt härliga bilder! Gubben men taxen och bilden under med damen på övergångsstället, helt underbart fångat. Å vad gör de vid parkeringsautomaten??? Det här var dagens härligaste inlägg! Tack för det.
Hälsningar Lena
Helt underbart!
Kopplingen civilister och militärer är perfekt.

Kul event o jag är sur att jag inte hade möjlighet att leka med kameran där :-)
Härliga bilder med underbara kontraster mellan militärer & civilister!!
Jag antar att du kommer komma ihåg den här lunchpromenaden... =)
Vad nu, ni har ju ingen snö där uppe i Norrland! Aha, det är dit till Östermalm det mesta av Sveriges kommuners snöröjningspengar försvinner, alltså de rika har f.. ingen moral alls, ja, girighet är väl också någon sorts moral förstås. Fina bilder annars! //Bert
Svar från froderberg 2013-02-21 06:09
Det är bara på Öfre som et är snöfritt. Får ju ju inte skada de handsydda mockaskorna ...
Bild 5 är super!! Stor skillnad att gatufota där i Stockholm och här i Örebro :) Allt gott
Riktigt bra och kul bilder. Nu efter den övningen vågar nog inte ryssen komma Ha! Ha!
Bengt
Man kan nog inte få en roligare lunch =)
Trevliga bilder och man får sig ett gott skratt.
// Anders.
När jag tittar på de utmärkta bilderna slår det mig att kamouflaget kanske inte är det bästa för stadsmiljö. Det hade nog fungerat bättre om bassarna varit utklädda till gatufotografer, p-lisor, kommunalarbetare eller snöröjare.
/Mikael Good
Svar från froderberg 2013-02-21 11:22
Jag kan berätta hur det kan gå då. Under en större militärmanöver i Stockholm valde SSG att ha en övning i civila kläder inne i City. De sprang och sköt på varandra med pistoler mm vilket fick allmänheten att ringa polisen. De tog det på största allvar och skickade alla tillgängliga bilar - fler än 15 stycken - till platsen.

"Men polisen visste ju att det var militärmanöver" försvarade sig SSG-chefen, men lovade också att informera polisen mer specifikt framöver.
Härligt och lite komiskt, kontrasterna är så tydliga. Klockrent! :)
Vilka härliga och annorlunda bilder! Det var bilder som man blev glad av! =)
Tack för det och ha en skön dag!
Det allvarliga blir komiskt i dessa underhållande bilder. Parkeringsautomaten blir extra komisk.
/Bob
Alternativ rubrik: "Mörkhyade män med vapen mitt i huvudstaden"
-Fast det kanske skulle stjäla fokus från bilderna.

Ha det gott! /Thomas
Många humoristiska bilder du fick där, med civilister som är helt respektlösa inför militären. Tänk om den avspända atmosfären hade fått råda i Syrien också, och i alla andra krigshärdar världen över. Man får vara tacksam att ha haft turen att bli född i Sverige. Kanske värt att tänka på när man diskuterar invandringspolitiken.
Ursäkta den lilla utvikningen. /Stefan
"Photography doesn´t take any brains. It takes sensitivity, a finger and two legs." H C-B
Svar från froderberg 2013-02-26 11:31
Klokt sagt. Ska lägga det på minnet!
Ha, det här har jag missat. Ett trevligt reportage med bra bilder!! Skönt att förundran byttes till leenden! Och det är kanske inte så konstigt. Speciellt gillar jag bilden där tre springer förbi "Antik", och sedan publiken på Ciao Ciao... Ja också när det civillyndnadsmässigt betalar sin P-biljett... :) Ordning och reda på Öfvre Östermalm.. :) //PeterL
Svar från froderberg 2013-02-26 11:32
Kul att du gillade bilderna :)
Tack Magnus!
Gav mig ett antal välbehövliga skratt på min lunchrast, tänk vad 12 bilder i sek och en bra fotograf kan åstakomma :-)

/Anders