Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Solen lockade fram Stockholms gatufotografer

Sol och fotosug gjorde gatufoto till dagens givna aktivitet. Jag tog tunnelbanan till Skanstull på södra Södermalm och gick sedan norrut för att få en skön promenad i solen och kanske lyckas ta några intressanta bilder.

Jag gillar att promenera, så bilderna blir bara ett plus. Som väntat var gatorna fyllda av sollapande stockholmare.

Det finns olika tekniker vid gatufoto. En del går runt och andra står stilla på en plats och väntar in motiven. Jag vet inte vad som är effektivast, men min otåliga nyfiken gör att jag har svårt att stå stilla och vänta på att rätt personer ska dyka upp. Det känns naturligare för mig att gå runt och upptäcka händelser.

I bilden ovan har jag dock frångått min metod. Jag var lite trött i kroppen och fann samtidigt att den platsen vid Segels torg intressant. Så jag pausade i några minuter och kollade vilka som skulle dyka upp. Sedan tidigare har jag noterat att man nästan blir osynlig när man står stilla på en gata med mycket rörelse. Det var ingen som tog notis om mig fast att jag stod helt öppet och fotograferade i en trång passage.

Jag gick ned för Hamngatan där solen ofta letar sig ned. Jag fastnade för ett stort tomt skyltfönster hos butiken Zara.

Jag är lite fascinerade över svenskarnas benägenhet att klä sig i mörka kläder. Jag tyckte att det här var en bra plats för att fånga ett gäng svartklädda svenskar. Jag fick inte någon bra bilder på en större mängd personer (dåligt tålamod kanske) och fortsatte mot Östermalmstorg. Där var det dött så jag vände tillbaka samma soliga väg.

I Zara-korsningen stod nu en hel drös gatufotografer och sa hej. Sen frågade jag varför de stod där.
– Det är här det sista ljuset finns, blev svaret.


Marcus Johansson, Jimmy Dovholt, Joel Brogmar och Martin Gunnarsson.


Ola Billmont med mellanformatare och kraftig vidvinkel.

Jag kom i slang med grabbarna (såklart) och när vi stod där dök det upp en pappa med barn som lekte med en ballong tillsammans. Det blev rena pressuppbådet i gatuhörnet.

Det passar inte mig att fotografera i grupp, men eftersom jag var nöjd med dagens bildskörd och solen ändå var på väg ner, så följde jag med gruppen i jakt på solen.

Jag fick en trevlig pratstund om gatufoto med Jimmy Dovhult medan de andra fotografera. På Västerlånggatan kom en gyllene solstrimma genom en gränd. Det fick även Jimmy och mig att höja kameran till ögat.


Korseld mellan fem gatufotografer.

Plötsligt stannade en man upp mitt i ljuset, slöt ögonen och tog av sig glasögonen. I några sekunder njöt han av solen, precis framför mig och min kamera.

Inlagt 2013-02-03 21:04 | Läst 3659 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul! Flera bra bilder.

Personligen kan jag vara ganska uthållig om jag hittar en plats där jag tror det kan bli en bra bild.
Svar från froderberg 2013-02-03 23:21
Tack. Jag kanske skulle prova att hålla mig på en vis plats lite oftare.
Ja, tack för en trevlig pratstund, Magnus! En sån här härligt solig dag är nog suget efter sol större än att fota. (Fast vilken gatufotograf med självaktning lämnar hemmet utan kamera? :)
Kul bilder!

//Jimmy
Svar från froderberg 2013-02-03 23:21
Vi ses igen!
Hallå !
:)
De bilder som gjorde mest intryck på mig i dagens bildskörd
var första bilden med intensiva blicken från personen
och näst sista bilden med låga ljuset på mannen som "solade".
mvh/Dieter
Svar från froderberg 2013-02-03 22:17
Tack, alltid bra med lite feedback.
Trevligt att ses, nu behöver jag inte heller undra om du fick någon bild på killen som tog av sig glasögonen och njöt av solen.

Martin