FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

100 år sen soldatutbildningen började


Standardvapen för beväringar anno 2000-talet. Dragsvik, Ekenäs. Foto: Håkan Eklund.


Idag för 100 år sen anlände de första frivilliga finländarna till soldatutbildning i Tyskland, som i slutändan kom att rädda Finland från rysk överhöghet.

Sammanlagt 2000 unga finländare tog sig (via Sverige) ner till Tyskland där de bildade Jägarbataljon 27, som skeppades tillbaka till Finland i början av 1918 för att delta (1261 av dem) på den "vita" sidan i frihetskriget 1918 (som blev ett inbördeskrig ...), som gjorde att vi kunde lösgöra oss från Ryssland, hoppeligen för gott ...

Men det är en lång historia.

Under vinterkriget deltog 730 av dessa "jägare" i ledande officerspositioner.

http://svenska.yle.fi/artikel/2007/10/24/jagarrorelsen

" - - - I november 1914 publicerades ett nytt omfattande förryskningsprogram i tidningarna i Helsingfors, som förverkligat skulle ha inneburit att Finlands autonomi hade utplånats. I Ostrobotnias kassarum i Helsingfors hölls ett slags konstituerande möte för Finlands självständighetsrörelse på kvällen den 20 november. Där ansåg man det nödvändigt att lösgöra Finland från Ryssland och man ville vidta åtgärder för att ställa upp en folkarmé.

I januari 1915 beslöt Tysklands militärledning och utrikesministerium att ge 200 finländare militärutbildning. I studentkretsarna vidtog genast en värvning till Tyskland. Genom att använda sina utrikespass kunde alla utan svårigheter till en början resa via Sverige till Tyskland till Lockstedtlägret i Holstein.

På hösten 1915 beviljade man i Finland inte längre utrikespass åt 19-35-åriga män - de som ville åka iväg måste fara till Tyskland i smyg. För detta inrättades ett slags etapper som uppehölls av lokala invånare för att hjälpa aktivisterna över gränsen. Etappernas personal och gränsöverskridarna måste hela tiden vara rädda för de ryska myndigheterna och för att åka fast. - - - ".

Inlagt 2015-02-25 13:13 | Läst 2172 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tack för historielektionen (och för passande bild därtill) =)
Ha en fin kväll!

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv