FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ville ju bara väl


Kvällsvass. Hirvensalo, Åbo 19.6.2013. Foto: Håkan Eklund.

Reflekterar ibland över dagstidningarnas överlevnadskamp. Plockar varje morgon ur postlådan både David och Goljat, dvs. Åbo Underrättelser (ÅU) som är en liten regional svenskspråkig fem dagars tidning och stora finska riksdraken Helsingin Sanomat (HS) som utkommer varje dag.

I båda tidningarna finns massor av sådant som inte längre är nyheter, dvs. riksnyheter som avhandlats i radio, teve, på nätet osv. Att trycka och publicera sånt material är fullständigt onödigt, om inte vinklingen/fördjupningen är en annan - att det finns något nytt med. När skall tidningshusen våga sluta publicera sådant?

I sanningens namn, om jag skulle välja att avstå från en tidning, skulle det i så fall vara riktstidningen HS som mest fokuserar på "stora" nyheter, samma som etermedia är snabbare med. Som redan är avhandlat. Dessutom är det så fruktansvärt mycket material i en stor dagstidning att det är stört omöjligt att varje dag hinna läsa allt.

 I lokaltidningen Åbo Underrättelser (= Finlands äldsta dagstidning) finns det massor av lokalt material med, som inte fått synlighet någon annanstans, och som ger mycket nytt. Och formatet och omfattningen är lagom.

Annars: blev i morse väckt av tidningsutdelaren som ringde kl.04.04 på min mobilnummer ...
Han hade mött en ensam hund en bit bort, utan ägare, och sen när han kom till vår postlåda såg han ett hundkoppel som var fast i väggen, men utan hund (förstås, varför skulle den vara där under morgonnatten ... vi hade ju tagit in hunden till natten).

Trots att det var onödigt att bli uppväckt, kände jag tacksamhet över att se en medmänniska som tog sig besväret att ta reda på mitt telefonnummer och kolla. Han ville ju bara väl.

Nr 170/365.

Inlagt 2013-06-20 11:13 | Läst 1544 ggr. | Permalink
Trist att bli väckt 04.00 på morgonen men glädjande att folk fortfarande bryr sig, det börjar vara allt ovanligare i dagens samhälle...
Ha en riktigt trevlig midsommar!!
//Ubbe
Svar från Håkan Eklund 2013-06-21 22:56
Ja, ibland blir man positivt förvånad över människor som bryr sig! Allt hopp är inte ute ...
Trevlig midsommar!
- Hawk