FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fick tämja ljuset


Fotoskolan vid Hangö sommaruniversitet. 24.8.2013. Foto: Håkan Eklund.

Vi inledde makro-/närbildsfotokursen (förutom en genomgång av teorin/utrustningen) med att demonstrera enkel reprofotografering av gamla bilder i befintligt ljus. Sen körde vi i två dagar med två grupper: Paul Söderholm (längst till vänster/uppe i bilden) sköter Lightroom och jag fotograferingen. Funktionellt och effektivt.

Idag på eftermiddagen var det bildvisning och utprintning/inramning av de bästa bilderna. Många fina alster hade skapats under den korta tid vi hade till förfogande.

Och vädret var det härligaste sommarväder man kan tänka; sällan har jag sett havet utanför så lungt som nu. Det hårda ljuset gjorde att vi körde med olika typer av diffusers (inkl. vita rena T-skjortor, för att tämja det starka solljuset.

Den första kvällens månsken över havet, just när det blev mörkt, var magiskt. Hangö är en stad som jag älskar mer än någon annan i detta nordliga land (= ligger längs i söder i Finland, långt ute på en udde i Finska viken). Jag blev sittande en stund (efter stativfotografering) med ett stop i nypan i en "strandbar" längst ute på kajen och bara njuta av intrycken från havet, gästhamnen med alla fina båtar och musiken som strömmade ut från en sommarrestaurang några hundra meter bort. En stund när allt bara stämde. Det är sådana stunder som Dalai Lama (i boken Lycka) uppmanar oss att ta vara på.

Nr 236/365.

Inlagt 2013-08-25 22:52 | Läst 1347 ggr. | Permalink