FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tankesmedja i skog


Invid kärret. Hirvensalo, Åbo 29.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

För mig är skogen den bästa tankesmedjan. Men då skall det vara en riktig skog, och inte de virkesproduktionsenheter/råvarulager för industrin som största delen av vårt skogsland består av idag. Enformiga och själslösa områden ...

Här får jag ge Åbo stad en eloge: vi som bor i Åbo har tillgång till massor av fina skogsområden som är rena rama himmelriket för folk som gillar riktiga skogar; ibland snudd på John Bauerskogar. Det handlar inte om jättestora områden, men tillräckligt för att kunna njuta. De hittas i alla hörn och kanter av det som tillhör Åbos domäner.

I dessa skogar har jag hittat många svar på frågor som just då aktiverar hjärnan, t. ex. som en del av en skrivprocess. Eller sen kan det handla om idéer som "ploppar upp" gällande något som skall skapas; idag hittade jag temanamnet till nästa nummer av det tidskriftsnummer som jag nu jobbar med. Som skall vara klart att skickas till obrytaren inkommande tisdag, innan jag sticker till Azerbajan med AviFauna.

Det skall handla om finlandssvenskar som varit aktiva i arktiska områden (Grönland, Sibirien och Alaska).

Många känner inte till att under den tid som Alaska tillhörde Ryssland (1784-1867) var många av generalguvernörerna finlandssvenskar (under den tid Finland var en del av kejsardömet), ex. Arvid Adolf Etholen (1799-1876) och Johan Hampus Furuhjelm (1821-1909) som hade sitt HQ i staden Sitka. Båda var födda i Helsingfors och båda protesterade bittert när ryssarna skulle sälja Alaska till USA (1867) som de tyckte var oklokt ...
Om detta har etnologen Marcus Lepola (med rötter i Gamlakarleby) skrivit fina artiklar för tidskriften Skärgård, som just nu genomgår redigering.

Nr 272/365.

Inlagt 2013-09-29 11:41 | Läst 5601 ggr. | Permalink
Intressant! Själv visste jag inte alt. har förträngt att Alaska också har tillhört Ryssland.
Namnet Etholen väcker minnen till livs: vår skoltandläkare hette så och namnet var förknippat med skräck... Alla barn var rädda för henne, inte så konstigt, men det fanns nog fog för skräcken också för hon gjorde sig inte till inför barnen. Visade man sin rädsla blev inte bemötandet bättre, tvärtom. Hon måtte ha varit släkt med generalguvernören Etholen.
Fin tidskrift den där Skärgård. Jobbar du även med detta nummer? Kanske med alla?
Svar från Håkan Eklund 2013-09-29 13:50
Hej, synnerligen intressant kommentar ang. Etholén.

Han som var generalguvernör i Alaska var nämligen ingen omtyckt person. Högborgerlig, pedant, sträng, temperamentsfull, societetssnobb ...

Kanske ett släktfel ...?

Ang. tidskriften Skärgård: jag är enda anställd (= enpersons redaktion på deltid ...) som jag hållit på med sen hösten 2000.

- hawk
RHelena 2013-09-29 13:58
Ja så var det ju! Med Skärgård alltså. :-)