FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skogen tar över


Växtkraft. Skanssi/Skansen, Åbo på årets kortaste dag. 21.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Just så här skulle det se ut överallt i vårt urbana samhälle, i största delen av Norden, om människorna försvann ...

Skogen skulle ta över, eftersom vi ingår i ett skogsbiom.  Först skulle ljuskrävande pionjärträd och buskar bryta igenom överallt där det går, sen skulle de skuggfördragande komma upp i skydd av den tätnande vegetationen. Det är bara att studera ett kalhygge eller en övergiven åker.

Den diskussion om skogen idag handlar inte om att skogen på något sätt skulle försvinna här uppe i norr, utan det handlar om kvalitet. En riktig skogs skall inte se ut som ett morotsland ...

På Wikipedia beskrivs biom så här:
"Biom är en regional ansamling av distinkta djur- och växtsamhällen. Biom är ett annat ord för vegetationsområde. I begreppet är samverkan och inbördes påverkan mellan de olika arterna centrala. Relationen till jordarter och klimat ingår också. Biomer är huvudsakligen urskiljbara i stor (kontinental till global) skala. Tillsammans utgör biomerna biosfären.

Biomer definieras tydligast genom fördelningen av vegetationstyper, vilka i hög grad bestäms av globalt klimat, jordtyp, yttre påverkan och andra faktorer i omgivningen. Klimatet bestäms delvis av latitud, altitud och terrängen.

Biomerna indelas i landbiomer och vattenbiomer. Till landbiomen hör exempelvis tropisk regnskog, savann, stäpp, öken, macchia, varmtempererad lövskog, kalltempererad barrskog (taiga) och tundra. Vattenbiomen delas övergripande in i sötvattensbiom och havsbiom. Exempel på vattenbiom är korallrev och kelpskogar."

Området på bilden ovan skall bebyggas med våningshus, därav förfallet ...

Nr 355/365.

Inlagt 2013-12-21 16:36 | Läst 1715 ggr. | Permalink
Kanonbild!
Svar från Håkan Eklund 2013-12-22 21:48
Aningen speciell ...
- hawk