FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Så mycket som man vet så lite om


Ortodoxa kyrkan i Åbo. 22.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

När jag tog den här bilden idag slog det mig hur mycket det finns i denna stad som jag bara kör förbi utan att veta dess mera om, som kyrkan på bilden ovan. Som ligger intill torget. Jag har aldrig varit inne i den och vet egentligen inte mera än att det är den ortodoxa församlingens kyrka i Åbo. De flesta här är ju lutheraner, med domkyrkan och ett antal kyrkor till som de egna församlingarnas kyrkor. Borde gå in och kolla någon gång. I dagligt tal brukar de ortodoxa kyrkorna kallas för "rysskyrkor"; Finland tillhörde ju i tiden också Ryssland, och med dem kom det ortodoxa.

Hittade följande info på Wikipedia:

"Åbo ortodoxa kyrka, även kallad Heliga martyrkejsarinnan Aleksandras kyrka, är Åbo ortodoxa församlings huvudkyrka vid Salutorget i Åbo. Kyrkan byggdes 1839-45 efter ritningar av den tyskfödda arkitekten Carl Ludvig Engel på uppdrag av kejsaren Nikolaj I. Byggnaden representerar nyklassicistik stil. Ikonostasens ikoner är överflyttade från Gamla Valamo kloster."

Har idag tillbringat ett antal timmar med att räfsa gräsmattan längs pilallén vid radhuset där vi bor, som var fylld med nerblåsta kvistar från höstens alla stormar. Ett typiskt höstjobb, som man inte brukar kunna göra strax innan jul, när det borde vara vinter med snö och is ... Men se, inte denna jul. I alla fall är det mindre att räfsa nästa vår, alltid nån nytta med jobbet. Och nu ser det snyggt ut igen.

Nr 356/365 - nio dagar kvar att fotografera i år.

Inlagt 2013-12-22 18:08 | Läst 1444 ggr. | Permalink