FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Visionären som segrade till slut


Vintrig färgprakt. Hirvensalo, Åbo 2.2.2014. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat förmiddagen med att titta på filmen "Jobs" som de flesta säkert känner till, men som jag missat. Det gäller förstås Steve Jobs, visionären och grundaren av Apple som till slut "segrade" över alla de som inte trodde på honom. Ett exempel bland många; det är många visionärer som rökts ut ur styrelserum av nervösa kvartalsekonomer.

En dag får vi hoppeligen se en film som visar hur det gick till när Nokia förpassade sig själv ur sin storhetstid när avståndet mellan visionärerna och självgoda chefer blev för stort. Så går det ofta när någon blir för stor och kaxig. Exemplen är oräkneliga.

Synd att cancern for iväg med Steve Jobs alldeles för tidigt.

Ur Wikipedia:

"Steven Paul "Steve" Jobs, född 24 februari 1955 i San Francisco i Kalifornien, död 5 oktober 2011 i Palo Alto i Kalifornien, var en amerikansk entreprenör och affärsman, allmänt erkänd som en karismatisk pionjär inom persondatorbranschen. Han var medgrundare, styrelseordförande och VD för Apple Inc. Jobs var medgrundare och tidigare VD för Pixar Animation Studios. Han blev styrelsemedlem för Walt Disney Company 2006, efter förvärvet av Pixar av Disney.

I slutet av 1970-talet designade, utvecklade och marknadsförde Jobs, tillsammans med Apples medgrundare Steve Wozniak, Mike Markkula och andra, ett av de första kommersiellt framgångsrika serierna av persondatorer, Apple II. I början av 1980-talet var Jobs bland de första att se den kommersiella potentialen i av Xerox PARC:s musdrivna grafiska användargränssnitt, som ledde till skapandet av Apple Lisa och ett år senare, Macintosh. Efter att ha förlorat en maktkamp med styrelsen 1985 lämnade Jobs Apple och grundade NeXT, ett utvecklingsföretag av datorplattformar som specialiserat sig på högre utbildning och företagsmarknader.

År 1986 förvärvade han datorgrafikdelen av Lucasfilm Ltd, som knoppats av som Pixar Animation Studios. Han omnämndes i Toy Story (1995) som exekutiv producent. Han förblev VD och majoritetsägare med 50,1 procent till dess förvärv av Walt Disney Company 2006, vilket gjorde Jobs till Disneys största enskilda aktieägare med sju procent och medlem i Disneys styrelse. Apples förvärv av NeXT 1996 förde Jobs tillbaka till företaget han grundade, och var dess tillförordnad VD från och med 1997, blev därefter permanent VD från 2000 och framåt, i spetsen för tillkomsten av Ipod, Iphone och Ipad. Från 2003 kämpade han en åttaårig kamp mot cancer, och avgick så småningom som VD i augusti 2011. Han valdes därefter som ordförande i Apples styrelse.

Den 5 oktober 2011, cirka klockan 15:00, avled Jobs i sitt hem i Palo Alto i Kalifornien 56 år gammal, sex veckor efter han avgått som VD för Apple."

Nr 33/365.

Inlagt 2014-02-02 13:43 | Läst 1538 ggr. | Permalink