FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

20 h skådning


Spaning efter kustfåglar. Storsand, Munsala 23.5.2014 kl.22.45. Foto: Håkan Eklund.

Här är vi inne på vår femte tävlingstimme, vi är ute vid Bottniska vikens kust och har just kollat in vår 76:e art. Klockan är 22.40 och solen försvinner snart bakom havshorisonten.

Det är varmt (+ 19 C) och jag skådar fortfarande i shorts. Det har aldrig tidigare hänt under detta årliga "Fågelrally" som arrangeras av Oravaisnejdens naturvetarklubb.

På bilden ovan spanar Allan Stenmark efter kustfåglar; detta är en av de få lokaler längs vår rutt där havstrut, kustlabb, sjöorre och svärta kan hittas (vi noterade alla utom svärtan).

Min gamla kompis Johan Antus som jag växte upp med i hembyn hade kommit hem hela vägen från New Jersey för att delta i tävlingen, det har han gjort nu under några år. Det kan man kalla hembygdskärlek. Johan och jag började skåda tillsammans 1965, tio år senare emigrerade han till USA.

De (nya) arter som vi tog på denna lokal var: gök, järnsparv, havstrut, skedand, kustlabb, ärtsångre, sjöorre och grå flugsnappare. Innan det hade vi sen kl. 18 när tävlingen startat kollat in åtta olika lokaler längs Monåvikens kust, som är rätt fågelrika. Bland annat hittade vi några fina myrsnäppor och en småsnäppa.

I laget hade vi Hilding som bor i Flen, men är född i Oravais, Johan (ovan) boende i N.J. också född i Oravais, Lasse från Helsingfors (min gäst), Allan som bor i Oravais, född i Purmo och jag som är född i Oravais, men bosatt i Åbo. Detta är vårt dilemma, vi har ingen koll på var olika specialarter håller till (ex. häckar just i år ...) - det är bara Allan som bor på orten, men vi vet nog var det lönar sig att söka ...

Nr 143/365.

Inlagt 2014-05-25 19:51 | Läst 1374 ggr. | Permalink
Riktigt fin bild! =) Att få se 76 arter är inte illa! =)
Ha en fin kväll!
Vilken superfin silhuettbild!
/ lena