FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Årets naturbild från Lassis naturstudio


I bildvinnarskogen, från Lassi Rautiainens fotogömsle i Kuhmo, i gränszonen till Ryssland. Foto: Håkan Eklund.

I går kväll utsåg enväldige huvuddomaren Frans Lanting från USA Årets naturbild i Finland. Det blev en bild som Lassi Rautiainen tagit just i de här trakterna (bilden ovan), vid 03-snåret i juli i fjol. Hans vinnarbild föreställer tre vargar som jagar bort en björn från matplatsen. En långsam slutartid har skapat en fin stämning i Rautiainens bild.

Här nedan finns en intervju med Rautiainen där han (på finska) berättar om hur bilden kom till.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/arkistot/kulttuuri/2007/10/573857

Han säger att det var tur för honom att Frans Lanting var den som var domare, som själv tycker om denna typ av bilder. De flesta andra skulle troligen ha kastat den i skräpkorgen, säger Rautiainen (obs. när bilderna skickas in är det inte känt vem som är huvuddomare).

Årets naturbild i Finland presenterades under pompa och ståt på Finlandiahuset i centrala Helsingfors i går kväll, arrangör var Finlands naturfotografer rf. (http://www.luontokuva.org/)

Under veckoslutet höll föreningen sina höstdagar på ett hotell en bit utanför H.fors, jag var med  - och det var bildvisning från morgon till kväll under tre dagar. Helt underbart. Samtidigt presenterades många nyutkomna böcker av duktiga finska naturfotografer, min favorit var Jorma Luhtas nya bok om de myrhäckande pilgrimsfalkarna i norra Finland. Det tog honom 35 år att samla ihop bokens mycket imponerande bildmaterial. På förlagets hemsida  www.maahenki.fi kan man läsa om boken.

Under de svåra giftdecennierna på 1950-60 talen utrotades de klipphäckande pilgrimsfalkarna i södra Finland, det var endast den myrhäckande populationen i norr som överlevde. De har under det senaste decenniet ökat i antal.

Träffade också Dick Forsman som i höst gett ut en ny bok om rovfåglar, tyvärr bara på finska (www.otava.fi).  Han sade att det finns ett svenskt bokförlag som är intresserad av att ge ut den också på svenska.

En av de intressantaste böckerna som är ny på marknaden är en bok om Hannu Hautalas livsverk (på finska), där författaren berättar om Hautala via intervjuer av en massa människor som känt/känner denna levande legend. Hautala hoppade av jobbet som bilmekaniker 1970 för att bli naturfotograf på heltid, sen dess har han gett ut 40 naturfotoböcker som översatts till en massa olika språk. 2002 utsågs han till hedersdoktor vid Uleåborgs universitet, och i år fick han en egen avdelning på 150 kvadratmeter vid ett naturinfocenter i Kuusamo.




Inlagt 2007-10-23 15:29 | Läst 17531 ggr. | Permalink